GLJIVARSKI VIKEND

USPJEŠNO ORGANIZIRAN 19. GLJIVARSKI VIKEND U LUKOVU 

tekst ni foto: Josip Mayer
Novi Vinodolski/Već godinama sam član Hrvatske kulturne zajednice u Stuttgartu i uz to i član ŠRD Šaran Tribalj-Crikvenica. Uz sve te moje aktivnosti, volim brati i gljive pa me put slučajno nanio upravo tamo u okolicu Bribirske šume …nedaleko grada Novi Vinodolski. Saznadoh o tome iz nekih …istina ne baš pouzdanih izvora, onako od uha do uha …a obično se kaže da je upravo to još najbolja reklama, iako ona pisana dulje drže i ostaju zabilježena. Brzo se je pročulo da će tamo, uz branje gljiva, biti i dobra gljivarska spiza ali i dobra glazba.

Eto, upravo to se i dogodilo u Bribirskom lovačkom domu VEPAR, u nedelju, posljednjeg dana mjeseca rujna, uz planinarsko društvo “STRILEŽ” iz Crikvenice koje, za informaciju, posjeduje i svoje internetske stranice.

Bilo je tu ako sam dobro procijenio, više od 300 gostiju, ljubitelja prirode i društva, domaćih ali i naših iseljenika iz Švicarske, Njemačke, i tko zna još od kuda sve …Uz domaće iz “Učka“ Rijeka, “Zavižan” Senj, bio je i naš seljenik iz Duesseldorfa, iz kluba “Špićunak” iz Njemačke. Napomenuo nam je da se vrlo lagano integrirao u to hrvatsko domicilno društvo. Domaći su ga ljubezno primili …pa si i sam mislim u sebi: -Bravo! Tako bi trebalo biti i u nekom drugom društvu …jedni druge trebamo na dobro poticati.

Kao i svake godine, slično je bilo i na ovo 19-tom po redu gljivarskom vikendu. Gosti su imali uz jiće i piće i dobru glazbu …ujedno i dobru priliku upoznati se sa raznim ..jestivim i ne jestivim (otrovnim ) sortama gljiva. Svakome tko ih dobro ne poznaje preporučio bih da se obrati uz razne knjige i priručnike upravo ovakvim društvima i njihovim za branje gljiva iskusnim stručnjacima.

Sve u svemu, rečeno …svaka čast organizatorima i drugim aktivnim sudionicima. Bila je to još jedna lijepa, poučna i zabavna fjesta ..uz dobre ljude, lijepu prirodu i društveno, veselo ozračje! Za očekivati je da će na godinu biti još više posjećena pa se treba već sad pripremiti za nova izazovna vremena. Mi pak idemo dalje u gljive ..samo nam je potrebno pripaziti na znakove raznih područja …s posebnom pozornošću na ono..PAZI MINE.

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments