NA BREGIMA MED VODAMI

Stručno-znanstveni skup u Štrigovi

piše: Jasna Lovrec
Štrigova/
U Gornjem Međimurju u Štrigovi, održan je znanstveni skup s međunarodnim sudjelovanjem Na bregima, med vodami, na tragu mitske, povijesne i duhovne baštine Gornjeg Međimurja 28. i 29. rujna uoči Dana Sv.Jeronima.

Skup su organizirali udruga «Matapur» i  Odsjek za etnologiju i kulturnu antropologiju Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu u partnerstvu s Međimurskom županijom, a cilj i misiju projekta osmislila je Lidija Bajuk naša poznata etno-umjetnica i dipl. etnologinja i antropologinja. Izlaganja su bila  podijeljena u nekoliko tematskih cjelina uključujući povijest, arheologiju, jezikoslovlje, etnomuzikologiju, teologiju, povijest umjetnosti, genetiku, usmenu književnost, kroatistiku i arhivistiku.

Skup u Štrigovi prvi je dio šireg projekta koji će obuhvatiti i Donje Međimurje uključujući etnografska istraživanja u naredne tri godine. Prikupljena građa će biti digitalizirana i pohranjena kao dio budućeg Centra nematerijalne kulture čitavog Međimurja.

Na  skupu je sudjelovalo pedesetak znanstvenika i pet akademika te gosti iz Ukrajine, Mađarske i Slovenije čija će vrijedna izlaganja sa Skupa uskoro biti objavljena u  Zborniku radova.

Bilo je puno zanimljivih znanstvenih tema kojima su ugledni znanstvenici istražili najrazličitije aspekte identiteta ovog kraja, ali ja bih sasvim subjektivno izdvojila izlaganja koja su na posebno zanimljiv i nov način tematizirala Gornje Međimurje. Primjerice akademik Radoslav Katičić u svom izlaganju Mokošin vrh u Međimurju naveo je mogućnost da toponim Mohokos možda u nazivu krije pretkršćansku mitsku božicu Mokoš.

Ostala predavanja o tragovima mitskog Međimurja, tog do sada neistraženog područja, bila su: Od  sokola do blata Vitomira Belaja, Grabancijaš i pozoj ili neugodna povijesna istina Suzane Marjanić, Mitska bića Međimurja Tome Vinšćaka i Vida Baloga, Slaviček se ženi z bukovoga grada Jelke Vince-Pallua, te Na tragu mitskih motiva tradicijskih obredno-običajnih napjeva Gornjeg Međimurja Lidije Bajuk.

Skup u Štrigovi  pratila su i druga događanja, otvorenje izložbe pučke slikarice Katarine Potočnjak, izvedba sakralnih napjeva kvinteta Horvat, kušanje vina na vinogradarskom imanju Lovrec u Sv. Urbanu, nadahnuto predavanje iz astronomije Josipa Bajuka te izlet u Sv. Martin na Muri i upoznavanje drugih turističkih zanimljivosti ovog kraja.

Tako je ovaj naš najsjeverniji dio Hrvatske bio dva dana u žiži pozornosti medija koji prepoznaju značaj  znanosti i umjetnosti a navest ćemo  ih u Zborniku radova uz ostale sponzore bez kojih ovaj Skup ne bi bio moguć.

Hvala i Hrvatskom glasu Berlin kojega također ubrajamo među prijatelje našeg kraja.

 

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments