BUDEMO I PROĐEMO

UZ 120. OBLJETNICU ROĐENJA IVE ANDRIĆA

Budemo i prođemo a ne saznamo što smo sve mogli učiniti, citat je iz Andrićeva djela koji se dojmio učenika zagrebačke osnovne škole Ivo Andrić pa su crtali i slikali na tu temu. Izložbu učeničkih radova priredila je te nam prigodan tekst i slike poslala vrlo angažirana prof. Lahorka Rožić, akademska slikarica koja s jednom drugom zagrebačkom školom, Ivan Merz ,surađuje i na  međunarodnom natječaju Iserlohn-Zagreb 2013. što ga organiziraju Ankica i Ante Karačić iz Iserlohna u Njemačkoj. Lahorki i djeci, zahvaljujemo …

tekst i foto: Lahorka Rožić
Na današnji dan, 9. 10. 2012., obilježava se 120. obljetnica rođenja velikog umjetnika, književnika i nobelovca Ive Andrića. Zagrebačka Osnovna škola Ive Andrića organizirala je izložbu učeničkih likovnih radova Andriću u čast.  Učenici  naše škole inspirirani citatom Ive Andrića iz pripovijetke „Aska i vuk“:  „Mi i ne znamo koliko snage i kakve sve mogućnosti krije u sebi svako živo biće. Budemo i prođemo, a ne saznamo što smo sve mogli biti i učiniti., nacrtali su  i naslikali originalne crteže i slike u različitim crtaćim i slikarskim  likovnim tehnikama.

Oslobodili su svoju kreativnost, osjetili ljepotu stvaranja i kroz različite načine interpretacije, pokazali su snagu i svježinu dječjeg likovnog stvaralaštva. Kroz kreativnu igru, komunikacijom s djelima likovne umjetnosti, učili su likovni jezik, rješavali likovne probleme i dogodili su se radovi neobičnog likovnog izraza.

Danijela Pavliško iz 8. a razreda mekanom B olovkom je vrlo snažno i ekspresivno nacrtala portret Ive Andrića. Kontrastom svijetlo-tamno izrazila je privid volumena. Laura Lehpaner iz 8. c razreda vjerno je dočarala Andrićev portret nježnijim tonovima. Marta Margeta iz 8. b razreda na svoj je način vodenim bojama kontrastom toplo-hladno naslikala most Mehmeda paše Sokolovića iz 16. stoljeća na rijeci Drini u Višegradu.  Upravo taj most inspirirao je Andrića za roman „Na Drini ćuprija“ i 1961. godine dobio je Nobelovu nagradu kada se u konkurenciji nalazio Tolkienov roman „Gospodar prstenova“.

Učenici su crtežima i slikama posvećenim obilježavanju jubilarne 120. godišnjice rođenja velikog pisca, Ive Andrića iskreno progovorili svojim originalnim dječjim likovnim jezikom.

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments