ZABLISTALA “BLISTAVA NOĆ KLASIKE”

REKORDAN INTERES BERLINSKIH HRVATA
piše: Sonja Breljak

Vidi slike sa koncerta

Sve se izvrsno posložilo u organizaciji ove manifestacije te  učinilo blistavim  koncert u organizaciji Saveza hrvatskih društava Berlina. „Blistava noć klasike“ je i u svojem trećem izdanju, opravdala ime koje nosi.  Savez hrvatskih društava Berlina je prije tri godine pokrenuo projekt Blistave noći klasike. A podržali ga Katolička misija, Veleposlanstvo, Matica iseljenika i HSKNj te medijski poduprli europsko izdanje Slobodne Dalmacije, mjesečnik Croexpress i portal Hrvatski Glas Berlin. Rekordan broj posjetitelja i njihovo zadovoljstvo  netom održanim  koncertom, pokazatelj su da s tim projektom treba i nastaviti.

I treće izdanje Blistave noći klasike, održano je, kao i prethodna dva, u prelijepoj dvorani Grosse Orangerie, lijevom krilu  poznatog berlinskog dvorca Charlottenburg. Program su odlično vodili Dijana i Mijo Marić. A među izvođačima valja istaknuti  sva imena, jer su sva to i zavrijedila. Nastupile  su sopranistice Evelin Novak i Esther Puzak, potom mezzosopranistica Zdravka Ambrić, zatim bas Ante Jerkunica,  čelistkinja  Kajana  Packo te na oboi Silvana  Miličić Šoša uz pratnju pijanista Jurice Šoša. Na sceni berlinskog dvorca predstavili su se i klapa Berlin te gosti iz domovine, Mješovito pjevačko društvo  „Zoranić“ iz Zadra.  Sve glazbenike pratio je Dmitri Pavlov, ruski pijanist, skladatelj i dirigent.

Tijekom večeri, pjevao se i svirao Gotovac, Hatze, Strauss, Bach,  Puccini, Hendel, Božićević. Čuli su se dijelovi iz poznatih opernih djela ali i prelijepe klapske pjesme  poput „ Divojčice mala“, Ružo crvena“ ili „Meni ne more bit“ te izvrsno, zborno izvedene domaće skladbe „Sušna zikva na školju“ Krešimira Magdića, „Istarski tanac“ Branka Starca ili „Prid zoru je lipo milovanje“ Julija Njikoša u izvedbi “Zoranića” pod ravnanjem  Jurice Šoša.

Zadovoljni  su bili i posjetitelji i organizatori. Koncert je ponovo okupio brojne berlinske Hrvate i pokazao kako su mnogi željni kulturnih događaja ovakve vrste i razine te kako rado slušaju i ponose se našim mladim glazbenicima koji su angažirani u opernim kućama u Berlinu i drugdje. Primjerice, Evelin Novak je u berlinskoj Staatsoper Unter den Linden, Ante Jerkunica u Deutsche Oper, Zdravka Ambrić nastupa u Oldenburgu i Bremerhavenu a Kajana Packo je na magisteriju u Salzburgu. Bila je to prava revija izvanrednih  hrvatskih glazbenika koji su u vrhu euoropske glazbene scene  i jedinstvena prigoda vidjeti ih sve zajedno.

Zbog toga, sve pohvale organizatoru  koncerta, Savezu hrvatskih društava koji se prije par godina upustio u organizaciju ovakva projekta zahvaljujući i povoljnoj ponudi dvorca Charlottenburg gdje je menadžer naš Sascha Petrović iz Rijeke. Ulagali su i ulažu u organizaciju ovakva koncerta  puno truda brojni volonteri. O tome je par pohvalnih riječi rekao na kraju koncerta i predsjednik krovne udruge Hrvata Berlina, Ivan Bitunjac zaključivši: „Zahvaljujem svim volonterima i sponzorima bez kojih ne bi bilo moguće sve ovo organizirati. I vama dragi posjetitelji  na ovom velikom odazivu, bez kojih sve ovo ne  bi imalo smisla. Sudeći prema vašem raspoloženju ne preostaje nam ništa drugo nego odmah poslije ovoga započeti sa organizacijom  koncerta Blistava noć klasike IV.“  A ovakav zaključak Ivana Bitunjca  posjetitelji su pozdravili pljeskom.

Koncertu  je zajedno sa suprugom Monikom, nazočio i veleposlanik RH dr Miro Kovač. Uz bračni par Kovač, u dvorani dvorca Charlottenburg, sjedila je i Monika Thiemen, gradonačelnica općine Chalottenburg-Wilmersdorf u kojoj se dvorac nalazi, potom berlinski svećenici, župnik fra Petar Čirko  sa subraćom fra Radoslavom Tolićem i fra Stipom Čirko, brojni hrvatski poduzetnici, ugostitelji, ljubitelji glazbe, mladi.  Zadovoljstvo  koncertom izrazila je i gradonačenica   općine Charlottenburg-Wilmersdorf, Monika Thiemen:

-Jako lijep koncert. Organizatoru svi komplimenti.  Treba nastaviti sa organizacijom jedanput godišnje. Svi glazbenici su bili izvanredni. A meni se posebno svidjela klapa, rekla je Monika Thiemen koja je poznata kao velika prijateljica Hrvatske što opet svoje korjene vuče iz skoro četrdeset godina dugog  partnerstva općine kojoj je na čelu, sa našim Splitom. I veleposlanik RH u Njemačkoj dr. Miro Kovač nije krio zadovoljstvo koncertom:

– Mislim da je ovo sjajno. To pokazuje da su hrvatske udruge u Berlinu vrlo aktivne i da su u stanju ovakvu stvar organizirati na vrlo visokom nivou. A ja sam uvijek bio mišljenja da su naše udruge kadre za takve stvari i ako one koncentrirano rade i ako su složne onda su ovakvi uspjesi mogući. Vrlo je značajno ovo i za glazbenike koji ovdje rade jer angažmanom naših udruga ukazala se  mogućnost da se i oni između sebe upoznaju i surađuju.  Mislim da je za ovakve manifestacije koje su  iz godine u godinu sve bolje organizirane, u budućnosti moguće i potrebno  dobiti i potporu oba ministarstva kulture, kako Njemačke tako i Hrvatske. Moju potporu će ovakve manifestacije uvijek imati, rekao je na kraju koncerta dr. Miro Kovač. Nakon pljeska brojne publike i pohvalnih riječi posjetitelja i uglednika, zadovoljstva i oduševljenja  glazbenika, uistinu organizatoru koncerta, Savezu hrvatskih društava Berlina i njegovu predsjedniku Ivanu Bitunjcu,  preostaje jedino već sada početi s organizacijom Blistave noći klasike IV ne bi li u novom izdanju dogodine, nadmašili sami sebe.

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments