TKO NAM SOLI PAMET

ZNA SE!!!
piše: Emil Cipar

Požalio mi se prije nekoliko mjeseci poznanik kako Hrvatska država nema nimalo sluha za povratnike i da je to tema o kojoj bih trebao pisati.

-Pa tu temu redovno obrađujemo na našem portalu. Otkrio si toplu vodu …kažem.

-A znaš li ti da oni proganjaju povratnike, da ih vraćaju u Njemačku?

Svašta lošega sam čuo o hrvatskoj državnoj upravi, ali tako nešto mi nije bilo poznato. Začuđeno pogledah sugovornika.

-E vidiš! Ne znaš to!

-Nisam nikad čuo. Nije mi poznat ni jedan slučaj.

-Ma evo ja sam ti slučaj. Ne baš ja direktno već moja žena, a i mene čeka.

-Moraš mi to pobliže pojasniti!

-Nema se tu što objasniti. Došla policija i rekla kako u roku od 24 sata mora napustiti teritorij Republike Hrvatske.

-Ne vjerujem!? Zbog čega bi to morala?

-E ne vjeruješ, ali je živa istina. Kažu boravila je više od 90 dana u Hrvatskoj.

-Pa čekaj! Onda tvoja žena nema hrvatsko državljanstvo.

-Ma ima kako nema …ima i bosansko i hrvatsko i njemačko.

-!!!???

-Vidi vako. Mi smo iz Bosne …znaš …tu preko. Imamo normalno bosansko državljanstvo. Pa nas otamo proćeralo u Hrvatsku, pa smo uzeli hrvatsko državljanstvo. Onda smo otišli u Njemačku, pa nakon nekoliko vremena uzeli njemačko državljanstvo. Tamo nam reklo moraš se odreći prijašnjeg državljanstva inače nedaju pasoš. Mi kontali da je najbolje da se jedno odrekne bosanskog, jedno hrvatskog.

Tako i napravili. Žena se odrekla hrvatskog, a ja bosanskog.

-Čekaj …onda tvoja žena ipak nema hrvatsko državljanstvo.

-Ne shvataš! Ima ona i hrvatsko. Kad smo se prije dvije godine vratili vamo izganjali smo opet hrvatsko državljanstvo. Dobila i pasoš i ličnu kartu …sve. Sad joj to oduzelo.

-Nije mi onda jasno ništa. Vi imate tri državljanstva, pa kojoj onda državi pripadaš.

-Kako kad! Zavisi gdje sam. Ako sam u Bosni onda sam Bosanac, ovdje sam Hrvat, a kad odem u Njemačku kod djece onda Nijemac.

-Voziš auto sa registracijom iz BiH?

-Pa imam pravo na to. Tamo sam prijavljen. I ja i žena.

-A ovdje?

-Isto! Samo bolje mi imat auto iz Bosne zbog carine, ma nije …zbog onoga PDV-a.

-Sad stvarno ništa ne shvaćam!

-Moram ti reći da si malo glup čojek. Ja sam mislio da ste vi novinari pametniji. Vidi vako: Ja kupim laptop u Hrvatskoj i platim 4 000 kuna, jel’ jasno. Onda ga prevezem preko granice, dobijem potvrdu da sam prevezo i s tom potvrdom u trgovinu đe sam ga kupio …pa dobijem iljadu kuna nazad. Na izveženu robu se ne plaća PDV.

-A laptop ostaje u Bosni?

-Ma kakoj Bosni. Đe ću ga tamo ostavit. Vratim ga vamo kući.

Rastanemo se, a meni tisuću misli u glavi. Čovjek živi u Hrvatskoj očito ilegalno, ali to ne može shvatiti. Posjeduje tri putovnice i koristi s njima sve moguće povlastice.

Raspitao sam se malo nakon ovoga razgovora. Nije to usamljen slučaj, koliko to košta državu sam Bog će znati.

Jako puno je i Hrvata koji s Bosnom nemaju nikakve veze i koji su pitanje državljanstva riješili na legalan način.

Neki su uzeli njemačko državljanstvo, jer im je to bilo povoljnije. Uzimanjem njemačkog državljanstva odrekli su se hrvatskog.

Tim činom odrekli su se i svih prava i obveza koje hrvatsko državljanstvo nosi sobom. To znači kako nemaju nikakvo moralno pravo kritizirati odnose u Hrvatskoj. Ako im savjest do dopušta mogu oni to i dalje činiti, ali ne trebaju se čuditi ako se to okvalificira kao miješanje u tuđe odnose.

Hrvatima u Hrvatskoj trenutno nije lako. Opterećeni su brojnim problemima i pokušavaju ih riješiti. Ovako, ili onako, ali svjesni odgovornosti za svaki poduzeti korak.

I normalno je da se baš ne raduju kad im netko, oslobođen bilo kakve odgovornosti, nudi rješenja i pametuje.

Ne mogu govoriti u ime svih Hrvata nemam nikakav demokratski legitimitet za to, ali mogu govoriti u svoje ime. Imam jedno državljanstvo i to hrvatsko. Samo jedno! Ono me obvezuje na plaćanje poreza i na davanje raznoraznih obveza. Nije lako …vjerujte!

Ali ono mi daje i pravo reći svima onima koji tih obveza nemaju …pustite nas na miru! Brinite se o državi čije državljanstvo imate i ostavite nas. Mi ćemo onako kako sami znamo i umijemo.

Vi nemate pravo na to!

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
11 Comments
Newest
Oldest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Josip Mayer
10 years ago

Očekuje se još uvjek.. svetkovni dan “Dan Hrvata izvan Hrvatske..” Status ‘Hrvata bez hrvatskog državljanstva već funkcionira,a može se je produžiti,svakih 5 godina. A zove se Hrvatska karta “CROcard “za hrvate iz van hrvatske koja će im pomoći,u riješavanju razni poslovnih gorućih problema i bezpotrebnih prijava i raznih nadzornih ovrha. A ,na njemačkom TV-u se već vode diskusuje o zakonskom slobodnim dvojnim državljanstvima za europljane. A ono o čmu se šuška i sve više govori,to po običaju i dolazi. Pa će i ove navike od nekada:Tko će nama da soli pamet,biti uskoro prošlost..a i trebale..bi već odavno biti,- iza nas..zar… Read more »

Josip Mayer
11 years ago

Gospon Milčec Mislim ovako Ako je Hrvatska dijaspora stvorena od raznih teških okolnosti pitanje vremena i raznih ekonomskih i političkih razdoblja.A stvorena je,..onda je ona povlasnica cijelokupnog hrvatskog naroda..na taj način i svih hrvatskih stranaka,naravno i njezinih voditelja. Pitanje je samo vremena i dogovora svi zajedno a najviše naših najveći stranaka i Kukuriku vlade u dogovoru sa sadašnjom HDZ-ovom Oporbom. Čvrsto se nada, da će hvati iz van Hrvatske dobiti uskoro svoje obećane prostorje u smislu Centra,Muzeja ili Ministarstva, i da će jednom doći taj obećani dan.. X ..za proslavu pod nazivom“ Dan Hrvata iz van Hrvatske. Kojeg je upravo… Read more »

Jadranka Gradac
Jadranka Gradac
11 years ago

Nekog životni slalom navede na to da se odrekne državljanstva koje mu je u srcu i iz čiste praktičnosti života u novoj domovini preuzme drugo državljanstvo. Nekom je zadržavanje vlastitog državljanstva stvar časti. Netko nemogućnost dva državljanstva gleda kao ucijenu. Mnoga djeca Hrvata rođena u Njemačkoj ni ne razmišljaju o tome da nemaju njemačko državljanstvo jer Njemačka je njihova domovina. Ne bi htjela odlučivati u srcima i o sudbinama drugih. Bojim se da bi napravila krupne greške. Ovaj čovjek iz Emilove priče će se prije ili kasnije umoriti od ovog sporta koji je definitivno zahtjevan jer stradaju srce i živci.… Read more »

Ivek Milčec
Ivek Milčec
11 years ago

Gospodine Mayer,
nije mi sasvim jasno što mislite pod;da bi cjelokupna hrv.dijaspora(mislim da bi bilo ispravnije rabiti riječ iseljeništvo)trebala dobiti svoj svetkovni dan…pa bi se,ako sam dobro shvatio Vaš tekst,slavlju iseljenika trebali pridružiti premijer Milanović,vođa HDZ-a Kara-marko,Hrv.svj.kongres itd.Međutim,postavlja se pitanje gdje bi se,prema Vašoj zamisli,trebala održati središnja proslava na koju bi se pozvalo i predstavnike hrvatskih iseljenika iz prekooceanskih zemalja pa se nameće pitanje tko bi sve to skupa trebao organizirati,ali i financirati.Zar zaista mislite da je to moguće?

Josip Mayer
11 years ago

Ako ćemo tako

Ne zna se tko je dosada više muljao ..
oni u dosasdašnjim Vlastima..
ili oni sa trojnim državljanstvima.

A sada je konačno došlo vrijeme prije Hrvatske u EU..
stvoriti čim prije malo više reda,rada i poštenja i na tom području..Onda dolazi konačno ona svetkovna fiješta ali i obaveza prema odredbama hrvatskog Ustava a zove se..-Dan Hrvata izvan Hrvatske..pa je za povjerovati..da će biti više druženja ali i ulaganja i oporavka za hrvatsku privredu i gospodarstva.

Ivek Milčec
Ivek Milčec
11 years ago

Na žalost, ovakve nebulozne izjave i tvrdnje mogli bi pojedinci u iseljeništvu shvatiti kao gotovu stvar i reći;vidi komunjare,dočepali se vlasti pa tjeraju Hrvate iz vlastite države.Hvala kolegi Emilu što je taj doživljaj jasno i razumljivo ispričao pa će svakome biti jasno da se tu radi o običnome muljatoru kakvih,na žalost,ima sve više.Ili još jasnije;htjeli bi istovremeno sjediti na tri tronošca pa kad im to ne uspije svi su krivi samo oni ne.Kaj god!

Josip Mayer
11 years ago

Gospođo Dijana Pavić Lelas
i drugi preostali.

Čast bi trebala imati u strvari pred ulaskom hrvatske u EU cujelokupna hrvatska dijaspora, i trebala bi dobiti svoj svetkovni dan za slavlje,kojeg bi trebali uz nas sve zajedno ..slaviti i svi oni koji su je dosada bolno i nemoralno u politiki i društvu razvlačili.
Tu mislim posebno i na naše dvije najveće političke stranke, kao prvo Kukuriku vladajući..na čelu sa primjerom Milanovićem ..te Oporbu hadezeovu na čelu sa gospodinom Karamarkom..i sve druge preostale naše manje političke stranke i društva poput.. Hrvatskog Svjetskog Kongresa..,jer Hrvatska dijaspora je u stvari i njihova.

Josip Mayer
11 years ago

Već sam puno puta rekao ..da nikome ne želin soliti pamet.pogotovi ne onima koji to bolje znaju..a tko je i kriv tim pojedincima.. što to onda otvoreno ne kažu..što znaju i što mogu.. učiniti za za Hrvatsku i njezino građansko dobro. Vjerujem da ima i takovih koji su se odrekli iz bilo kojih,vlastitih razloga hrvatskog državljanstva..te uzeli neko drugo. Ali ih sigurno ima manje nego onih koji su se odrekli iz bilo koji socijalnih ili politički razloga ondašnjeg Jugoslavenskog državljanstva..ujedno zajedno sa tim potezom ispisali su i svoju maloljetnu djecu.Te su rasuti po Europi i Svijetu,zu preko oceanskim zemljama,i to… Read more »

Petar Bašić
Petar Bašić
11 years ago

bingo! 🙂