NE DAMO NAŠU OBALU…

prilog: Dragica Trumbetaš

Branimo našu obalu na kopnu i na moru, “Picigin Bačvice iz Splita” i “Hoćemo pravedno iz Zagreba” protiv ograničenja upotrebe pomorskog dobra iz opće upotrebe.

More je nacionalno bogatstvo i mora ostati dostupno građanima Hrvatske bez naplate.

OTVORENO PISMO

VLADI RH

SABORU RH

“Poštovani

 Mi članovi Ekološke udruge „Picigin Bačvice“ te brojne udruge, društva, klubovi i građanske inicijative iz Splita i šire okupili smo se dne. 29.09.2022. na plaži Bačvice da izrazimo svoj prosvjed protiv prijedloga Zakona o pomorskom dobru i morskim lukama. Naime, navedeni Zakon, između ostalog, predviđa „ograničenje upotrebe pomorskog dobra iz opće upotrebe, odnosno ograđivanje ili drugo onemogućavanje pristupa dijelu pomorskog dobra sa ili bez naplate korištenja pomorskog dobra“.

 U Ustavu RH eksplicitno stoji da su „more, morska obala, otoci od interesa za RH i imaju njezinu osobitu zaštitu“. Drugim riječima, pomorsko dobro je ustavna kategorija koje mora biti dostupno svima jednako i na svakom mjestu i ne može se bez volje naroda referendumom ili dvotrećinskom većinom zastupnika u Saboru RH ograničiti.

 Osim toga, predloženi Zakon je neetičan i diskriminirajući zato što otvara mogućnost da najvrjedniji dijelovi naše obale i otoka; a to je morska obala, plaže, žali, uvale, postanu nedostupni građanima i javnosti, odnosno da postanu „enklave“ bogatih i moćnih pojedinaca i skupina.

 Pozivanje na gospodarske koristi i interese je samo kamuflaža da se najvrjedniji i neizgrađeni dijelovi obale prepuste domaćim i međunarodnim tajkunima i građevinskim mešetarima da uzurpiraju ono što nije njihovo.

 Osobito štetnim držimo odredbe Zakona kojima se odlučivanje o ograničenju upotrebe pomorskog dobra iz opće upotrebe prepušta jedinicama područne (regionalne) i lokalne samouprave. Naime, prepuštanje odlučivanja o davanju pomorskog dobra na upotrebu i/ili gospodarsko korištenje načelnicima i gradonačelnicima (tzv. „lokalnim šerifima“) u zemlji u kojoj je korupcija postala „modus operandi“, samo je prikriveni način za uzurpaciju najljepših dijelova jadranske obale, daleko od očiju javnosti.

 Zato s ovog svetog mjesta na kojemu su odrastale generacije Splićana, poručujemo „NE DAMO NAŠU OBALU, OTOKE, NAŠE PLAŽE“. More je dio našeg identiteta, bez mora ne bi bilo ni nas. Zato pozivamo sve Splićane, Dalmatince, Primorce, Riječane, Istrijane i sve građane „lijepe naše“ da dignu svoj glas protiv ograničavanja pristupa pomorskom dobru, osim infrastrukturnih objekata, odnosno tražimo da cijela obala neovisno o lokaciji, vrsti i namjeni bude pristupačna svima.

 Slijedom rečenog potražujemo od predlagatelja, Ministarstva mora, prometa i infrastrukture RH da u konačnom tekstu prijedloga Zakona o pomorskom dobru i morskim lukama u cijelosti izostavi čl. 11 naveden u nacrtu predmetnog Zakona, kao i sve odredbe u cijelom tekstu koje se odnose na bilo kakva ograničenja pristupa i korištenja našeg dijela obale Jadranskog mora.

 Apeliramo na saborske zastupnike da u slučaju da se predlagatelj ogluši o iznesene zahtjeve, ne daju svoj glas za usvajanje takvog Zakona koji bi ne samo bio neustavan već bi zasigurno bio čin stvarne VELEIZDAJE interesa svih građana Republike Hrvatske.

 Zato zaključno poručujemo „NE DAMO NAŠU OBALU, OTOKE, NAŠE PLAŽE“.

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments