SRAMIM LI SE

Komunikacija ili ekskomunikacija?

piše: Sonja Breljak
Moj tekst pod naslovom “Nekad je potrebno stati”, od 4. travnja, izazavao prilično pozornosti. I komentara. Što na portalu, što putem emaila, sms-a ili telefona.

Zanimljivo je čitati i porediti sadržinu komentara pristiglih na portal iz Berlina ili od drugdje kao i sadržinu punim imenom i prezimenom potpisanih u odnosu na anonimne komentare. Uočljiva razlika. A dobro da su tu, i jedni i drugi.

Željala sam pokazati kako se može o takvoj (crkvenoj) temi razgovarati (može li se?). Pa na tu dilemu, dobih i odgovore.

Kad sam se tu večer, na Veliki petak, vratila iz crkve, problem, odnosno tema, već (a kako i ne bi!) bijaše u mojoj glavi. Mučna tema. Problem sam podijelila s mlađom kćerkom jer je i ona imala svoj doživljaj istog događaja …a temu ostavih gdje i jeste …u glavi …dok narednih dana, tamo do iza Uskrsa, ne sazrije i ne dobije potrebno za stavljanje na virtulani  papir…

Ukratko, za one koji nisu u tijeku i ne stigoše pročitati prvi tekst …mladić je tijekom obreda Velikoga petka, pao i ozbiljno se ozlijedio, roditelji ga iznijeli u sakristiju a obred je nastavljen…

-Obred treba na kratko prekinuti i vidjeti što je s djetetom, treba li pomoć liječnika ili svećenika …bio je i ostao moj stav …I tu nema ali

Tim riječima, između ostalih, opisah viđeno i iznesoh mišljenje. U trenutku događaja na oltaru su bila dva svećenika, klapa, dosta ministranata a u crkvi “more” vjernika. Nezaustavljanjem obreda, svi zajedno postadosmo sudionici (taoci) tog nečinjenja. Dakle, radilo se o zajedničkoj, kako pojedinačnoj tako i kolektivnoj stvari i doživljaju.

Zanimalo me prije svega, može li se, smije li se drukčije postupiti (od postupljenog) ili neki crkveni propis brani zaustavljanje, prekidanje obreda u nekim posebnim situacijama. S tim pitanjem, sačekah fra Petra, voditelja Misije (ovdje se za sve, s pravom, pita župnika, a to je fra Petar) nakon mise na Uskrsni ponedjeljak. Druge prigode prije toga i nije bilo.

-Imam jedno pitanje, kažem.

–Reci, veli fra Petar dok privodi kraju sviranje na orguljama po završetku mise. I ja kažem. Velim, svakako mislim  pisati o tome ali ne želim prije nego pitam …

Vidim da te događaj pogodio, kaže fra Petar i objašnjava mi kako je moguće i čak i poželjno u takvim prilikama, zaustaviti obred.

Velim, pa ništa nije učinjeno, bilo bez vidne reakcije.

-Pa jesu li to vidjeli?

-Pa naravno, kažem, to se zbilo sasvim naprijed, pred očima sviju nas.

-Što o tome misle vaša subraća?

I dogovaramo kako će fra Petar razgovarati sa subraćom …vidjeti, kako reče, što je u njihovim glavama …a mi ćemo se čuti onda nakon toga.

-Nazovi slobodno, bilo koji dan …

-Zvat ću naravno, kažem. Tako se rastadosmo tog Uskrsnog ponedjeljka.

Nisam primjetila da je fra Petru neugodno što ću o tome pisati. A bijaše jasno da neću ovoga puta pisati hvalospjeve. Niti se naljutio radi mojeg pitanja. Zašto su kasnije, moje pitanje neki …sudeći prema komentarima (kako napadam crkvu i svećenike…) doživjeli kao bogohuljenje?

Dan iza toga nazivam …ništa, nema odgovora na poziv, pa dan iza opet. I opet ništa. Fra Petar je stvarno zauzet dvostrukim obvezama, ulogom župnika  njemačke i hrvatske zajednice, pa razumijem. U srijedu uvečer šaljem sms i pitam možemo li se čuti. Zvat ću za 15 minuta, odgovara. Tako je i bilo.

Jeste li razgovarali sa subraćom, pitam.

-Jesam.

-Je li njima poznato da se takav obred može zaustaviti ukoliko se događa nešto neubičajeno.

-Jeste.

-Što kaže fra Rade?

-Sačekao je par sekundi, vidio da dječaka iznose roditelji (oni najbolje znaju…) i nastavio s obredom. 

Naravno da je svećeniku žao dječaka, u to nimalo ne sumnjam. Bespredmetno je o tome uopće raspravljati i svoditi raspravu na  tu dimenziju. To i nije tema mog teksta. Tema teksta je što je u tom trenutku učinjeno a što se može učiniti. I fra Petar sam je ponudio odgovore. –Zaustavio bih obred, pitao ima li koji  liječnik u crkvi, otišao u sakristiju pogledati treba li pomoć dječaku, roditeljima…

I još nešto važno me poučio fra Petar: Ne samo da može i treba svećenik prekinuti obred ako se nešto posebno događa, već to može u takvoj situaciji napraviti i vjernik.

Sad je stvar bila jasna. Može se (i mora) drukčije. Eto, bez ovih odgovora, ne započeh pisati tekst. Završih ga nakon razgovora s fra Petrom u srijedu uvečer i objavih u četvrtak izjutra. Nije pisan nakon ispijanja kave s bilo kime već u ozbiljnoj namjeri progovoriti o onome što mene (i druge) tišti i zanima. Tekst ne provocira, nije ironičan niti sarkastičan, ne traži krivce, ni žrtvenu janjad, već tvrdi da se drukčije može i treba. I tužan je. Željan topline, brige i pažnje. Pa nije misa kazalište, skup tuđih, nepoznatih ljudi. I ne progovaram ja tu o njima-crkvi, već o nama-crkvi.

Na žalost, želja za komunikacijom o ovoj temi donese mi svojevrsnu ekskomunikaciju. Uvrijeđeno i povrijeđeno, (sa ironijom i cinizmom) pozva me se na red (biti dobra vjernica,  majka djeci itd.) optuži za nestručnost i neobjektivnost i izbaci, ekskomunicira iz (i moje) crkve i pribroja “nebrojenoj vojsci onih kojima je jedini cilj oblatiti i napasti crkvu i svećenike”.

Nezgodne etikete. Rekla bih kako je za takvu ekspresnu ekskomunikaciju ipak nadležan sam Sveti otac. A po toj logici i papa Franjo bi i sam sebe ekskomunicirao. Ja naime pozvah na sadržaju i bliženjemu više okrenutu i osjetljivu crkvu a papa Franjo na crkvu bližu siromasima.

Zašto sam to učinila? Sasvim sigurno ne kako bih koga vrijeđala, unizila ili prikazala lošim ili manje vrijednim. Već radi budućnosti nas i naše djece ovdje. Jer, ovdje imam namjeru ostati. Pa me i zanima onda sadržaj i izražavanje moje vjere u ovdašnjim prilikama.

Napisah to kako bismo znali što nam je u budućnosti činiti u sličnim situacijama. Jer sličnih je bilo i do sada. I prije ovoga. Prije koju godinu isto tako. Sjetiće se vjernici koji nedjeljom posjećuju misu na Mehringdammu. U vrijeme mise …tad ju je  vodio gost iz domovine, fra Petar Lubina …pozlilo baki Anici Bagarić, danas pokojnoj. Kćerka do nje ju doziva, baka se ne odaziva, u nesvjesti, plaču dvije unučice, ministrantice …Ante koji svira na orguljama pozvao telefonom hitnu, ovi stigli, unijeli kolica u crkvu, baku posjeli, iznijeli, odveli, odvezli, a da misno slavlje nije uopće prekinuto, sve teklo kao da se ništa ne događa. Pa gdje to ima?

Taj problem me tada isto mučio danima, ali tad ne bijaše mogućnosti to iznijeti, napisati …ino izdanje Slobodne dalmacije za koju sam tada radila to sigurno ne bi objavilo, zanimale ih i tako samo kurtoazne vijesti iz Misije, najbolje ..pričest, krizma, tečaj za zaručnike i tako svake godine.

Baka Anica tad je preživjela napadaj slabosti. Ali bio je to posljednji puta da je bila na misi, ostale godine do smrti (a bilo ih je još prilično) provodila je u stanu gdje se i Bogu molila.

Sretna sam da, sudeći prema komentarima, ima ljudi koji razmišljaju svojom glavom a nesretna i da ima onih koji za civilizirani dijalog i komunikaciju nikad nisu čuli pa ponavljaju samo: –Sram te bilo, sram te bilo!

Napisala si tekst jasno, otvoreno, iskreno i suosjećajno. Dobro je što si to tako napisala jer si time potaknula na diskusiju. Dirnula si u bolnu točku ali nisi nikog uvrijedila, ohrabri me kolegica po peru, do čijeg mišljenja držim.

U nedjelju sam pjevala u zboru, kao i inače. U molitvi sam vjernica, u pjesmi vjernica i pjevačica a kod propovijedi sam i vjernica i novinarka. Slušam, razmišljam. Treba iznijeti mišljenje, pisati i o pozitivnom, vrijednom kao i o onome što držim neprimjerenim, o onome što mislim da treba, može drukčije.

Nešto smo iz svega i naučili. Može se komunicirati ali i ekskomunicirati. Ovisi koliko želimo dijalog. Crkva je naša, čine ju i pastiri i stado. Zajedno. Misu može prekinuti svećenik ako uvidi da se događa nešto neuobičajeno. Ali …dobro je to znati …to može učiniti i vjernik.

I na kraju, treba odgovoriti i na pitanje iz naslova, a gore je sletjelo iz jednog anonimnog komentara na tekst “Nekad je potrebno stati”. Glasi: -Je li te sram? Je, jako!

Jako me bilo i ostalo sram jer smo se činili  kako se ništa ne događa dok onesvještena baka Anica u crkvi čeka  hitnu pomoć, ili kako obred Muke može ići dalje nakon onakva strašna djetinjeg pada …Je, zbog toga me jako bilo i ostalo sram. Zato nastadoše i oni i ovi redovi. Na ponovilo se!

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
9 Comments
Newest
Oldest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Josip Mayer
Josip Mayer
11 years ago

Draga Sonja budite i dalje takovi kakovi jeste..

A što reći na sve ovo zajedno..već da učimo jedni od drugih..no neki su toliko ponosni sami na sebe.. da ni to ne vole priznati. Ivica Breljak..je to vrlo složno primjenio sa ovcama u svom komentaru..tj..ako se više dalje ne zna..dobro nam se je ogledati i na životinje..kako one to čine u brizi jedna za drugom.. Idem od toga i opet se je pokazalo..što ne može učiniti društvo..udruga..zajednica.. nekad se posreći pojedincu..a ponekad nam je potrebno cijela udruga i društvo da riješi malo što..Kako vi to lijepo dodajete pod zadnje..Ne ponovilo se.

Ivek Milčec
Ivek Milčec
11 years ago

Draga Sonja, poštovana kolegice, pozdravljam te i čestitam na tekstu koji je pobudio veliki interes vjernika, ali i onih koji to nisu.Teško je biti objektivni vjernik, u ovome slučaju u Berlinu,jer uvijek ima onih tzv.”velikih vjernika”koji u svakoj dobronamjernoj i na činjenicama satkanoj kritici odmah vide urotu protiv Boga, sv.Oca,Crkve i svećenstva. Pa i hrvatskoga naroda! Ako je Crkva sav Božji narod, a je, onda je taj pobožni narod dužan ukazati na propuste i greške svojih pastira. Vjernik je dužan aktivno sudjelovati u životu svoje župe pa tako i u argumentiranoj i objektivnoj kritici, ali ga se ne bi smjelo… Read more »

Dorotic Ivo
Dorotic Ivo
11 years ago

Evo jednog primjera, da se Misa može prekinuti. To se dogodilo davno u mom Sumartinu. Gvardian i župnik
fra Joakim, od milja zvan fra Joko, je prekinio misu kod Posvećenja i upozorio poimenično dvije osobe koje su čakulale da napuste Crkvu jer svojim ponašanjem vrijeđaju Boga. One su se zgražale na ponašanje male djece, koja su skakutala po Crkvi. Fra Joko je dodao da je Isus rekao “Pustite k meni malene!”.
Eto toliko za sada
Ivo

Drago Orsic
Drago Orsic
11 years ago

Draga Sonja!
Nemas si sta predbaciti.Iako nisi trazila nikakovoga krivca, no si htjela razjasniti, samo, sta je trebalo uciniti, napali su te, jer kritika nikome nije ugodna.No, vjeruj mi, svi ti “takozvani vjernici i zastitnici crkve” nisu vrijedni tvojih isprika.Nemoj se odvec opterecivati njima, jer kako se nekada novcem kupovao oprost grijeha, u njihovome shvacanju, tom kritikom pokusavaju dobiti oprost za svoje grijehe, a onu Isusovu, “ko nema grijeha, neka prvi baci kamen”, ili zaboravise ili nikada za nju niti culi nisu.Nastavi samo tako, imas podrsku od puno nas!!!

Dorotic Ivo
Dorotic Ivo
11 years ago

Draga Sonja,
nisi ti prva koja si napadnuta, ja sam 1984. bio skoro pribijen na križu, jer sam bio u incijativnom odboru Hrvatske Zajednice. Tako da su me jedni zvali ustašom, a drugi udbašom.
Ovdje vidim odlični kometara tako da ja netrebam ništa dodati. Ankica Mravčić, Dubravka Borić, Dea, Meri, Nikola sa Visa 2x, Dražen Radman, Morski Čovik, Marija, Josip Mayer i Ivica Breljak su sve rekli. Netribaš se ničeg stiditi. Ubuduće tekstove bez potpisa ne objavljuj.
Lijep pozdrav
Ivo

Morski čovik
Morski čovik
11 years ago

E moja Sonja draga!
Čudim ti se jer znam iz osobnog iskustva da kad se radi o Crkvi, fratrima i popima odnosno o svečenicima onda če komentari uvijek biti opterečani vjerovanjem,ljudskom gluposti i kulturnom nenadgradnjom a najviše zlonamjerni jer nerazumjevanje biti problema uzrokoje zloću i najlakše ju je kanalizirati na onoga tko se kritički osvrnuo na nedodirljivu kasti svečenstva.Draga Sonja piši i dalje i kritiziraj sve zašto misliš da tvoju kritiku zaslužuje. Pozdravlja te tvoj prijatelj kojega nikad nisi vidila ni upoznala Jadran Šantić Šangarelo Morski čovik

Milica Schmidt
Milica Schmidt
11 years ago

Slično se dogodilo u zagrebačkoj katedrali za Uskrs,srušio se dječak,trojica muškaraca ga pokupila i iznjela iz katedrale…a pripovjed je išla dalje kao da se niša nije dogodilo….Lijep pozdrav!Milica