SLAVLJE “ZRINSKOG”

tekst i foto: Josip  Mayer
Članovi i prijatelji „KuSV Zrinski“ Waiblingen, dugo su se veselili toj proslavi. I evo je! Stigla je u prošlu subotu 27.listopada. „KuSV Zrinski“ Waiblingen uspješno je proslavio svoju 25. obljetnicu postojanja uz brojne uzvanike i posjetitelje iz političkog , kulturnog i sportskog života …dvorana od oko 260 mjesta, bila je do zadnjeg sjedala ispunjena.
Kada si čovjek malo promisli, nije to u tom dugom vremenskom razdoblju tako lagano ni opisati, kuda li organizatorski zajednički izdržati. Udruga i njezino vodstvo stoga, radi trajnog postojanja, imaju razloga za ponos i slavlje.

Udruga je osnovana još u vrijeme bivše jugoslavenske države i prošla je još u ono vrijeme, uz svoje sportske aktivnosti, i mnoge razne političke katarze.

Uz put su stigla domovinska poratna vremena … bilo je i hrvatskih politikanata. Negdje u to vrijeme, dolaskom sina u klub nogometnog ogranka koji je kasnije i sam trenirao F skupinu mladih, i sam sam se uključio te učlanio zajedno sa suprugom Brigitom. Bili smo aktivni i pasivni članovi s cijelom obitelji, svuda gdje je to bilo potrebno, od klupskog vodstva, sponzora do organizacije i pripreme radova na terenu, te sakupljanja humanitarne pomoći, uz druge članove kluba i igrače te slali u domovinu gdjeje to najpotrebnije bilo..

Otišli smo iz kluba na vlastiti zahtjev, nezadovoljni sa društvenom politikom …Prepustili smo vodstvo kluba i organizaciju onima koji to navodno bolje znaju i mogu tj tako je to nekad bilo..Ali se nismo ujedno ni odrekli druženje sa prijateljima i igračima … koje smo u stvari sa svim svojim snagama i mogućnostima u ono, skoro desetgodišnje vrijeme (neke od njih u ono vrijeme u izbjeglištvu) podržavali.

Danas im dajem po mogućnosti, na moj način, medijsku podršku, posjetimo ih na zabavama, jer vidim da klub ima i za budućnost daljnju prespektivu …Neka druga mogućnost i aktivnost više nam ne bi bila ni moguća, tu su godine i druge obiteljske obaveze. Rado nosim ponekad njihovu trenirku uputivši se kroz grad Novi Vinodolski u šetnju …Danas su preuzeli vodstvo u ..Zrinskome..,upravo ti mladi i sposobni stručno izučeni ljudi, ujedno i treniraju pojedini koji više ne igraju u glavnoj momčadi, osim u momčadi starijih ili u rezervi i to vidim sasvim u redu i drago mi je da klub koji broji negdje oko 300 članova postiže uspjehe..

Kako je vrijeme odmicalo tako se je i društvo sve više i više razvijalo, kao prvi i najstariji ogranak …star je koliko i sama udruga … su bočari koji igraju u njemačkoj Regionalnoj ligi.

Stvar je u tome da igrači postaju iz godine u godinu stariji, a mladi pokazuju premalo interesa za taj sport.

Nogometna momčad je osnovana prije ..21.godinu. na žalost nakon velikih uspona 1. godinu u ..(Landesliga) i 15 godina u (Bezirksliga) spustili su se natrag u B ligu.

Valja ovdje napomenuti …i Nijemci bi bili veseli kada bi i koji njihov nogometni klub u tom rangu izdržao tolike godine u jednoj ligi ..sa čime se udruga ..KuSV Zrinski“ posebno ponosi.

Već ove godine prijavili su skupinu igrača mladih u C, F,..kao i Bambini mlade u igru.

Košarkaši su također uspješni u Landesligi a rezerva se natječe u Bezirksligi.

Folklorna grupa i uz Bočare i druge predstavlja cijelokupni klub, na folklornom i kulturnim upriličenjima..svih godina, pa se je za nadati da će se ti uobičaji i dalje nastaviti.

Na dalje, klub posjeduje svoj dugogodišnji uzorni bilten, svoje vlastite klubske prostorije i svoju internetsku stranicu …koje im je zu naknadu plaćanje komunalija dodjelio grad Waiblingen..bez kojih bi se teško mogli razvijati i doći dotle dokle su stigli.

I da se ne zaboravi napomenuti vrlo važne stvari, nakon što je (Oberbürgermeister) Andreas Hesky izručio gospodinu Mirku Vidačkoviću posebno priznanje za posebne društvene i klupske zasluge, sa riječima: –Vi imate već puno odličja, ali ovoga za posebne zasluge od grada Waiblingena, još nemate! Vi ste primjer našoj zajednici .. .a možete biti i drugima!

Među gostima  je  bila i vicekonzulica  iz Generalnog konzulata Stuttgarta RH, gospođa Ana Zovkić. koja je goste pozdravila te im se obratila na hrvatskom materinskom jeziku. Kasnije su slijedile ..klubske zahvalnice..podijelil ih je gospodin Mirko Vidačković, nekadašnji igrač u Stuttgartskom Dinamo, današnoj Croatiji i socijalni djelatnik Caritasa Waiblingen.. danas u mirovini.

Osim igrača, teško bi mi bilo nabrojiti najzaslužnije, dodajem i izdvajam sve na pamet, još jednoga, koji je također već dobio odličje za dugogodišnje zasluge zu klubske aktivnosti, i od grada Waiblingena.  a to je, vrijedna obitelj Vlado Gerovac sa suprugom Marijom.

Ne bi bio iskren da ne kažem, da nam se je ipak dopalo i lijepo za vidjeti bilo,da nas i novo vodstvo udruge ipak nije zaboravilo ..hvala im za to!

Evo, nismo zaboravili ni mi njih …čestitamo ujedno i preporučujemo …neka tako i još bolje i dalje nastave …jer to upravo čine i za svoje i za generacije koje im dolaze. Grupa „Trio Ružmarin“ je pak svemu tome dala posebnu glazbenu notu, tako da je sve to i potrajalo do rano u zoru. (Više: http://www.zrinski.net/)

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments