HEJ, FRA STIPE!

IN MEMORIAM: Posljednji pozdrav našem fra Stipi …
(Fra  Stipe Čirko, voditelj HKM Köln, nekdašnji dušobrižnik u HKM Berlin, preminuo je u 49. godini života, 28. listopada u Kölnu, pokopan u Imotskom, 5. studenog 2012. godine.)

piše: Matea Marić
Berlin/Nikada i ne sluteći da će jednoga dana naš fra Stipe napustiti nas i svoj ovozemaljski život prihvatismo s tugom i boli Njegov odlazak. Mi, Zbor Mladih, čiji je upravo On inicijator i podupirač odlučili smo se oprostiti od Njega na način koji bi i On sam zasigurno od nas želio – pjesmom. Na misi Zadušnici koja je održana u crkvi sv. Sebastijana 2. studenog 2012. godine u Berlinu gdje je fra Stipe djelovao tri godine kao dušobrižnik, okupilo se mnoštvo vjernika da mu izraze svoje poštovanje.

Oslanjajući se i bodreći jedni druge naš mali zbor je pjevao Njegove najdraže pjesme kao što su „Gospodine Ti si Pastir moj“, „Bliže o Bože moj“ i mnoge druge sa takvim intenzitetom jer smo znali da nas On gleda s nebeskih visina. Njegova slika sa nezaboravnim osmijehom pred Oltarom, utonula u crvenim i bijelim ružama oživjela je u nama  i kao da nam je On govorio da ne tugujemo i da ćemo se jednoga dana opet sresti.

Nakon sv. Mise Zadušnice slijedila je komemoracija o sjećanju, životu i radu fra Stipe. Posebno dirljive riječi našeg župnika fra Petra Čirke dotakla su srca svih nazočnih vjernika koji su se na kraju oprostili od fra Stipe prilazeći k slici u tišini i u suzama izričući mu pokoj vječni.

Mi mladi smo ostali još dugo i potom prišli zajedno pred sliku da se zahvalimo Njemu i Bogu što smo imali priliku upoznati ga i za djelo koje je ostavio: „Zbor Mladih“. Pjevajući, moleći i tiho razgovarajući smo se prisjećali Njegovih riječi koje nam je upućivao : riječi podrške, potpore i ohrabrenja da mi možemo mnogo toga učiniti za Crkvu i za naš razvoj kao kršćani i vjernici. Zadnji pozdrav nam je bio uzvik „Hej, fra Stipe“, uzvik koji smo na probama koristili za zagrijavanje naših glasnica.

„Hej, fra Stipe“, nikada Te nećemo zaboraviti! Ti nam i dalje pomaži i zagovaraj nas kod Boga u našem životu i radu. Počivaj u miru Božijem!

*Gospodine, Ti si pastir moj
ni u čem’ ja ne oskudjevam
na poljanama zelenim
Ti mi daješ odmora

Na vrutke me tihane vodiš
i krijepiš dušu moju
stazama pravim Ti me upravljaš
radi imena Svojega

Da mi je i dolinom smrti proći
zla se ja ne bojim
jer Ti si sa mnom Oče
Tvoj štap i palica Tvoja
utjeha su meni

Trpezu preda mnom prostireš
pred oči ljudima svim
uljem mi glavu mažeš
čaša se moja preljeva

Dobrota i milost pratit će mene
sve dane života moga
u Tvome ću domu prebivati
kroz dane mnoge*

 

Tvoj Zbor Mladih

Berlin, 4.studeni 2012. godine

2 1 vote
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
2 Comments
Newest
Oldest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Josip Mayer
11 years ago

Svaka čast zboru mldih Berlin

I ako osobno ne poznajem vašeg Fra.Stipe priključit ću se vašim dirljivim riječima u čast mladome svećeniku..neka mu bude lahka zemlja..počivao u miru Božjem. A vi, kako i Nada to upravo predlaže, pjevajte i dalje.. dirajući srca nadzočnihz.. dodao bih i ona koja momentalno nas čitaju i nisu ili nemogu biti nadzočni..neka ih inspirira..vaša ljubav i dobronamjera djela.

nada
nada
11 years ago

Hej , Matea,
hej, cure!

Kao sto su dirljive rijeci fra Petra, tako su sva srca dirnule i vase odabrane pjesme kojima je pokojni fra Stipe ispracen.

Pjevajte, da bi i dalje dirnuli srca nazocnih