KAKO JE ODGOJ UKRAO BOŽIĆ

piše: Sandra Marelja Muić
Završili godinu burno (a jadnu, kukavnu, nikakvu) i nastavili je burno s istom temom: predloženim zdravstvenim odgojem u školi.

Koliko je diskusije to izazvalo rekao bi čovjek da smo nekakva država uređena i funkcionalna po  skandinavskom sustavu, da nam je obrazovanje i zdravlje žitelja na prvom mjestu i samim time ti sektori vrhunski funkcionalni.

A ono …strava te hvata ako se moraš u školu upisati ili po uputnicu liječniku ići …samo što ne vidiš smrt s kosom u ruci kako se negdje zlurado smješka …jer moraš obaviti dodatnu pretragu krvi.

Iznimno zabrinuta za zdravlja svoje pastve, Crkva se uključila u raspravu na svim razinama, božićni duh ostao negdje ispod rubinskog plašta kardinala, u stanju opće neimaštine i beznađa žeže se po donesenom Kurikulumu zdravstvenog odgoja od četrdeset strana, jer jedan segment kopa živce …dio o spolnom odgoju koji je stvarno samo dio programa.

Da su se tako razgalamili o nekim užasima spolnog karaktera koji su se odvijali i pod okriljem Crkve u Hrvata te izišli na vidjelo protekle godine, možda bi i svijet bio ljepše mjesto ovdje i možda Raspeti ne bi toliko krvario sa svog križa  nad službenicima svojim, a ne nad onima koji ga štuju.

Kasno je sada zazivati Srednji vijek, iako rasprava koja se tjednima vuče kroz medije nema nikakve strukture ni konkretnog rezultata kao da je u tom dobu nastala; mediji s čudnim prilozima, udruge s još čudnijim protivljenjima, namrgođena crkva, ministar koji je opetovano zapeo u svojoj ulozi reformatora, toliko u svojoj želji da bude voljen i priznat  (valjda ga to mimoišlo u djetinjstvu) nagazio kler da su ga neki …kako sam mogla pročitati … krstili vrlo nelijepim imenima.

Sve je to vrlo daleko od plemenitosti poruke koju nam dušobrižnici sigurno žele poslati …da sav odgoj dolazi od obitelji i da je obitelj matica društva, te da će škola to možda učiniti nespretno i napraviti više štete nego koristi.

Na to ste trebali prije misliti, my dear ones i zaštititi tu obitelj i galamiti mnoge godine prije, započevši od radnih uvjeta žena koje su nukleus obitelji, nepostojeće socijalne mreže i uvjeta kojima su izloženi mladi koji će jednom činiti to društvo. Natalitet nam evidentno opada, pa ne znamo tko će to društvo činiti, ali možda znamo zašto je to tako.

Želimo biti vrhunski civilizirani i tolerantni, budući iskonski Europejci, ali sve to bez uvođenja promjena. E, neće ići!

U vremenima kada je svakom čeljadetu koje ima dovoljno razvijenu motoriku da pritisne –enter- na tipkovnici …a to je mislim već s godinu dana …dostupan sadržaj svake vrste, te privatne, iznimno gledane televizije u popodnevnom terminu dok djeca slažu lego u dnevnom boravku, kao udarnu vijest donose najavu o stravičnom silovanju svakih trideset minuta, mi ćemo se praviti da hodamo s lokotom oko pasa?!

Koja usluga djeci od toga, što se ne može u zajedništvu jednih i drugih pametnih glava izraditi i sprovesti prikladan program te time zaštititi buduće naraštaje? I kako je tek ovima šta će tu djecu podučavati?

Nezahvalno je praviti se da se ništa ne dešava, makar sve što se dešava bilo naopako. Tako je kako je! To je i cijena razvoja društva i tehnologije koja je dobar sluga, ali loš gospodar.

Ne smijemo smetnuti s uma da si ljudi danas sms-om čestitaju Božić,  ne zato što im je to brže i lakše, nego zato što su se otuđili.

Vrijeme nas gazi. Šta, nije zgodnije ići u korak s njime?

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
11 Comments
Newest
Oldest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Josip Mayer
11 years ago

Ako ćemo tako dragi moji !

najmanje se u stvari govori o socijalnim slučajevima te borbi u suzbijanju siromaštva i neimaštine, a toliko ih u Hrvatskoj ima.

Josip Mayer
11 years ago

Kada smo več kod odgoja djece..a to malo tko spominje..nit gdje piše..Družeći se u društvo sa mladima..u našim hrvatskim iseljeničkim udrugama..i zajednicama..zabavama i priredbama i negdje drugdje.
Mogao sam promjetiti da djeca hrvatskih iseljenika..ne služe se sa raznim prostim riječima..pa tako ni sa raznim psovkama.
Što je posebno za pohvaliti i vjerujem..da je i tu djelovala prisutnost njihovih roditelja.

Dorotic Ivo
Dorotic Ivo
11 years ago

Nemam što reći, sve je rekao prijatelj Ivek. Drago mi je da smo nas dvoje istog mišljenja, nije bilo uvijek tako.

Ivek Milčec
Ivek Milčec
11 years ago

Čestitam kolegice Sandra na izvrsnome tekstu u kojem si sažela aktualnu problematiku hrvatskoga društva.Neki zaista misle i uvjereni su, da djeci mogu prodavati priče o rodi,pinklecu i dimnjaku.Kaj god!

Josip Mayer
11 years ago

Odlično Sandra !

Vrijeme nas gazi. Šta, nije zgodnije ići u korak s njime?

I sam imam djecu i unuke i dobro znam o čemu je riječ..
Za djecu smo svi zajedno suodgovorni,
ne samo do 18 godina već su ona roditeljska stalna briga i skrb.