NA DOBROM TRAGU

HRVATSKA NA ZELENOM TJEDNU U BERLINU

tekst i foto: Sonja Breljak …foto album u dnu teksta
Berlin/ Hrvatska se u organizaciji Hrvatske gospodarske komore i Ministarstva poljoprivrede predstavlja na 78. po redu Zelenom tjednu u Berlinu. Tako bi glasila informacija iz kakva egzaktna izvješća pa iza tih prvih redaka još podataka, detalja, izjava i fotki. E, al ovo nije tek novinarsko izvješće već moja kolumna pa i priča o Zelenom tjednu i hrvatskom sudjelovanju a mojem obilasku istog, počinje ipak malo drukčije.

Dakle, baš se prije koji dan prijavih i dobih akreditaciju za Turističku burzu u Berlinu. Dobro čitate …turističku burzu. Istina, tek je tamo u trećem mjesecu ali bolje to na vrijeme kad sve već ide online, mislim u sebi. E da ne bi telefonskog poziva od srijede, na Zeleni tjedan bih potpuno zaboravila. Baš sasvim. Valjda jer hrvatskog štanda …nakon niza sličnih i vrlo blijedih predstavljanja …ne bi prošle godine pa i ne pomislih da je uspavane redove naših privrednika i državnih činovnika štogod probudilo.

Elem …obavijest iz Veleposlanstva RH u Berlinu, podsjeti me na ovaj sajam prehrane i poljoprivrednih proizvoda …i hrvataka ima štand …i ministar Jakovina stiže u Berlin …Pismena informacija potvrđuje kako će ministar Tihomir Jakovina biti vrlo rano u petak na hrvatskom štandu Zelenog tjedna te dočekati tako njemačku ministricu pri prvom obilasku pojedinih štandova.  E, sad, ni to se ne odigra baš tako …ali dobro, tko danas može u tančine sve isplanirati. Javiše naime kasnije kako ministra nema do podne jer je vrijeme loše, snijeg, pa avion, pa onda kako ga nema do pet popodne, pa kako će ipak ranije doći …ajajaja!

Na stranu promjene planova, kako mi nitko ne znade odgovoriti, hoće li njemačka ministrica ipak posjetiti hrvatski štand ili ne, poranih k Zelenom tjednu. Kakva sreća! Hrvatski štand je u hali 18, broj 116, baš u istoj dvorani u kojoj je i zemlja partner Nizozemska koja ove godine sudjeluje na Zelenom tjednu po 60-ti puta. Svaka čast, fin jubilej!

Eto, tu se zatekoh upravo dok i brojni drugi novinari i fotoreporteri očekuju dolazak kancelarke Merkel u njenom prvom obilasku, presjecanju vrpce i otvaranju Zelenog tjedna. U njenom društvu Sharon Dijksma, ministrica poljoprivrede Nizozemske, berlinski gradonačelnik Klaus Wowereit te ministrica poljoprivrede Ilse Eigner, brojna delegacija. Svako po koju riječ pohvale Nizozemskoj, Zelenom tjednu, kvaliteti hrane koja postaje sve važnija i važnija …pa onda u obilazak pojedinih štandova. Uzgred, nisu posjetili hrvatski štand, program obilaska bijaše sužen.

Zato ..kad prođe gungula radi posjeta visokih političkih predstavnika, duž hale 18 u kojoj su uz Nizozemsku, još i Srbija, Portugal, Belgija, Australija, Slovenija …produžih do hrvatskog štanda. Iznad štanda pozdrav na njemačkom jeziku …Grüsse aus Kroatien, pa licitarska srca koja imaju svi na štandu …50 četvornih metara …nije to puno prostora ali treba znati da je ovo najpoznatiji sajam prehrane na svijetu i njegov izložbeni  prostor nije nimalo jeftin. O, znali smo prethodnih godina biti prilično kritični spram pokazanog. Vino, rakija, vino, rakija …bilo dodijalo, onako bez ikakva koncepta.

Eto, kritizirali ste nas, prigovarali da ništa na štandu ne miriše …mi načinili pauzu, posavjetovali se, dogovorili …pa eto, tako nam govori predstavnica Gospodarske komore. Pa fino …razgledam …ne vidim nacionalno obilježje, nema zastave …-Prevazišli smo mi to. Prepoznatljivi smo sadržajem, ponudom, odgovaraju. A ja još skeptično gledam. Srećom, u skepsi pogriješih.

Evo kako se to Hrvatska ove godine predstavlja na Zelenom tjednu. Dakle, ponukani prilično blijedim nizom i kritikama, Gospodarska komora se u pripremi ovogodišnjeg predstavljanja obratila za savjet stručnjacima, točnije tvrtki Gastro produkcija POC koja se bavi organiziranjem gastro i inog predstavljanja na sajmovima a oni opet pozvaše u pomoć Majstor kuhar, kulinarski studio Branka Ognjenovića.

Tako u Berlinu osvanu ekipa od desetak organizatora predvođenih Miljenkom Čurićem i kuhara koje vodi Sabina Jalšić. Fino su to oni zamislili. Prvoga dana već od ujutro Dalmatinska plata, pa Brudet, Istarska plata, Srednjemediteranaska i slavonska plata. Ukusno nema šta. Ja sam vam dijete kontinenta, od ribe priznajem i poznajem tek riječnu pastrmku …ali upustih se u degustaciju i prvi puta u životu okusih brudet. Kao prilog i palenta. Sve za prste polizati!

E, danas je od toplih jela bio brudet a sutra stižu fuži s tartufima, u nedjelju slavonski čobanac, ponedjeljak –zagorska juha, u utorak je sarma …i sve tako redom. Bit će reda opet put Zelenog tjedna!

Progovorih koju sa sudionicima na hrvatskom štandu. Organizator iz tvrtke PCO Miljenko Čurić, djeluje vrlo pozitivno, sa zanimanjem razgleda što se još da poduzeti, poboljšati, majstorica kuhanja Sabina Jalšić zarazno optimistična, temperamentna, zaljubljena u svoj posao. U Zagrebu obučava mlade, buduće kuhare a već za dvadesetak dana sudjeluje na međunarodnom natjecanju u Istambulu. E baš su se ovi iz Hrvatske komore ovoga puta na prave namjerili.

Kao sudionik, na štandu je i ove godine berlinska  trgovina Dalmatino, bračni par Konta, Ruža i Mario. U njihovom restoranu Luitpold,  majstori kuhanja iz Hrvatske ovih dana pripremaju topla jela za Zeleni tjedan. Vrijedi to kušati. Vjerujem da posjetitelji neće biti razočarani. Kako stranci koji tek upoznaju tek hrvatsku kuhinju, tako i berlinski Hrvati koje će mirisi sa hrvatskog štanda podsjetiti na dom, obitelj, djetinjstvo, zavičaj. – Ja jesam za nove, moderne oblike priprave ali i za očuvanje tradicije i domaćih jela, veli nam Sabina Jalšić. Super!

No, dakle, pa šta ne štima na hrvatskom štandu, mora da takvo što ima, nekako je previše idilična priča, pomislićete vi dragi čitatelji. E, da ima, ima. U samom kutu štanda, stoje proizvodi tvrtke Đanić, obrta za tradicionalnu proizvodnju iz Podgorača, te i njen vlasnik Goran Đanić. Sedmi puta je na Zelenom tjednu. proizvodi rakiju i prirodne likere.

Nikad na Zelenom tjednu nije bilo i bolje i gore, veli nam Goran Đanić, zadovoljan novim konceptom predstavljanja a nezadovoljan prilično nezamjetnim mjestom za izlaganje njegovih proizvoda na hrvatskom štandu do te mjere da želi već nakon dan-dva napustiti sajam i Berlin te smanjiti troškove dolaska i boravka koje sam snosi. Očito da u novom, dugo čekanom konceptu predstavljanja hrvatske gastronomije na Zelenom tjendu a kroz njega i raznih  hrvatskih proizvođača hrane, nije u prvu ruku sretno pronađeno rješenje za pojedinačnog izvoznika iz Slavonije, o čemu će trebati povesti brigu  (izostanak ili bolje uključivanje) kod  budućih predstavljanja.

Dok tako obilazimo, kušamo, upoznajemo, slušamo entuzijazam jednih i razočaranost drugih, i dok se zahuktava masa posjetitelja i žamor postaje sve jači i jači a broj onih koji kušaju hrvatski pršut, ribu, brudet ili masline, sve veći i veći, eto i obavijesti kako hrvatski ministar Tihomir Jakovina ipak stiže nešto ranije od prethodno rečenog  (15,30) na Zeleni tjedan. Pola kolega već odavno otišlo doma. Mene zadrža  ugodno društvo i razgovor s Miljenkom i Sabinom, pa dočekah.

I tako …foto ovdje, foto ondje …s makedonskim kolegom, s veleposlanikom RH u Njemačkoj, s osobljem na štadnu …pa još par riječi …tu smo a tu su i kolege sa srpske televizije1 te Deutsche Welle …pa kako ste vi to s EU uspjeli, što poduzeli, imate li otpora u zemlji …pitaju …Što biste poručili Hrvatima vani …isplati li se ulagati u poljoprivredu, vraćati doma …pitam.

Naravno, u političkim izjavama nikad nema problema, ni gladnih, ni visokih cijena, ni pustih sela, ni propalih poduzetnika, poljoprivrednika, ni potpune istine i stvarnosti, pa se ima slabo šta za citirati …

Dobro, dobro …ministar će odraditi svoju ulogu, susresti kolege, potpisati Deklaraciju o soji i slično tome …ajd, tko bi i nama novinarima u svemu udovoljio. Evo, sadržaj hrvatskog štanda na Zelenom tjednu uz izuzetak nesuglasja u predstavljanju Đanića, po prvi puta mi se veoma dopada. Reklo bi se …uz nešto ipak veći, otvoreniji prostor …organizator je na dobrom tragu.

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments