KASTRIRANI BUNTOVNICI

Kad ako ne nekad

Piše: Emil Cipar
Već nekoliko godina u Slavonskom Brodu užasno smrdi. Smrdi doslovno, a smrdi i u prenesenom značenju.

Što smrdi, zašto smrdi, odakle smrdi… ne zna se pouzdano. Znam kako će mi sada svi Brođani koji ovo pročitaju skočiti za vrat i reči:

Kako se ne zna? Pa smrdi iz bosanskobrodske rafinerije!

To znam i ja, ali pouzdanih dokaza kako bi se to moglo dokazati i na sudu nema. Pretpostavljati i misliti kako znaš što smrdi, nije isto što i dokazati to.

U svakom slučaju smrdi u Brodu. Ponekad se zbog smrada ne smiju danima otvarati prozori.

Građani zabrinuti i nemoćni. Zabrinuti jer ne znaju kakvih sve posljedica može biti. Osim onoga što se osjeti nosom, velika je mogućnost kako je zrak zagađen tvarima koje se trenutno ne osjete, ali dugoročno mogu imati katastrofalne posljedice.

Slavonski Brod nalazi se u srcu Slavonije, koja je do jučer hranila cijelu Hrvatsku i imala veliki udio u ishrani bivše SFRJ.

Geografski položaj Broda dušu je dao za razvoj prehrambene industrije. Povoljna prometna infrastruktura, sirovina za proizvodnju na dohvat ruke.

Ali …Slavonski Brod nije samo u odnosu na Hrvatsku povoljno lociran. I nije povezan samo svima vidljivom prometnom infrastrukturom.

Osim autoceste, koja povezuje jugoistok Europe sa njenim ostatkom, osim željeznice i Save koji to isto čine …u plodnu slavonsku zemlju ukopani su i naftovod i plinovod. I oni povezuju …zemlje i interese.

I negdje …bog te pita gdje u svijetu i pitaj boga za kojim kartaškim stolom donesena je odluka da se od Slavonskog broda i njegove okolice napravi veliko petrokemijsko središte. Dakle …nikakav pekmez, kobasice, sirevi, kruh… nego: plastika, benzin, umjetna gnojiva…

Nepovoljno je to za stanovništvo toga kraja! Možda se neće s tim složiti!? Ipak se Slavonski Brod nalazi u demokratskoj i slobodnoj državi …rekli su možda skeptici za tim kartaškim stolom negdje u svijetu.

To ti prepusti nama! Hrvatsku vladu kupit ćemo za pregršt dolara (možda su rekli i eura …ne znam). Pa oni bi i svoga ćaću prodali za novac …rekoše oni iskusniji.

Rečeno, učinjeno! Veliki plan počeo se provoditi u djelo.

Ovo dosada napisano je plod moje mašte. Osim činjenice da u Brodu smrdi i da je Brod dušu dao za razvoj prehrambene i petrokemijske industrije …sve ostalo je fikcija, izmišljotina, pretpostavka …ma čitajte kako hoćete.

Ovaj razgovor dogodio se prije nekih desetak godina, kako rekoh …negdje u svijetu za nekim kartaškim stolom.

Razvoj događaja od tada potvrđuje da sam u pravu. Nema nikakvih naznaka kako bi se u Brodu mogla razviti prerađivačka industrija hrane, ali zato ovaj drugi razvoj ka petrokemijskom centru sve više dobiva jasne konture.

Stanovništvo je zbunjeno i uznemireno razvojem.

Teško je reći kako bi hrvatska vlada prodala zdravlje i budućnost građana Slavonskog Broda, ali ipak to kažem. Nemam dokaze za to ali ni vlada nema dokaze da nije tako, pa smo kvit.

Građanima se vrti …onako u podsvijesti, da moraju nešto poduzeti. Da …poduzeti, ali protiv koga.

Prvo se javila Građanska inicijativa za čist zrak. Jedna neformalna grupa građana koja je pokušala riješiti problem.

Na čelu grupe su intelektualci i činovnici. Oni mjere zrak, pišu dopise i čekaju odgovore na njih.

Po pitanju kvalitete zraka ne događa se ama baš ništa. U Brodu …smrdi li smrdi.

E onda se pojavila jedna druga grupa. Njen naziv je: KAD AKO NA SAD …BROĐANI NE DAJTE DA NAS TRUJU.

Ova grupa građana komunicira sa građanima preko Facebooka, popularnog fejsa. I na brzinu je skupila preko 17. 500 lajkova. Svi članovi ove društvene grupe znaju koju vrijednost ima jedan lajk, ili sviđalica kako se to kaže na hrvatskom.

E to je već masa. To su političarima ipak glasovi i ne mali broj. Malo se zabrinula i vlada u Zagrebu …ode posao sa Rusima u k… ako ovi nastave tako.

Ima vlada i iskustva s fejs-prosvjedima. Aktualna ne, ali u prošlom sazivu vlade je jedan ministar morao povući rogove zbog prosvjeda koji su počeli na fejsu.

To se ne smije dogoditi, jer ode posao u k… kako već rekoh.

Resorni ministar počeo glumiti aktivnosti i hiniti kako je zabrinut za zdravlje građana. Putuje u rafineriju …ne znam zbog čega, jer se pouzdano ne zna da je rafinerija zagađivač.

Razgovara ministar s vlasnicima o modernizaciji iste. Dobro ste pročitali …hrvatski ministar za zaštitu okoliša Mihael Zmajlović, pregovara u Republici Srpskoj sa ruskim vlasnicima rafinerije o terminima u kojima bi trebali biti ugrađeni filteri, nakon čega bi zrak u hrvatskom Brodu dobio alpsku kvalitetu.

Koliko naivan čovjek mora biti da bi povjerovao ministru.

Ali eto …gradonačelnik Slavonskog Broda Mirko Duspara i župan Brodsko-posavske županije Danijel Marušić mu vjeruju. I uputiše se ova dvojica u Zagreb kako bi ministru ponudili svoju pamet u rješavanju problema. Takav jedan susret okupi novinare i nije na odmet biti spomenut u medijima. Izbori su pred vratima.

A neka posebna pamet se ionako ne traži, jer se problem niti ne želi riješiti. Za vladu je problem riješen, ako se građani ne pobune i ne izađu na ulice.

Da se to ipak ne bi dogodilo lukavi ministar je pozvao u Zagreb i predstavnike građanskih udruga i inicijativa.

I ovi pristali …odazvali se pozivu!!!???

KAD AKO NE SAD zove se ona grupa sa 17.500 lajkova. Ovaj naziv je postao potpuno besmislen nakon posjete Zagrebu od strane osnivača grupe. Samim činom odlaska odgodili su akciju u neizvjesno, pa bi naziv trebao biti: KAD AKO NE NEKAD.

Na tom sastanku dogodila se javna kastracija civilne kuraže građana Slavonskog broda. Na sastanku Radne skupine koja je okupljena u cilju rješavanja problema kvalitete zraka u Slavonskom Brodu, građanski predstavnici postali su članovi te skupine.

Od vuka je postala ovca i političari mogu zadovoljno trljati ruke. Problem kojega je trebalo riješiti ministarstvo i vlada delegiran je na neuke volontere, a Brođanima ostaje smrad.

Grupa KAD AKO NE SAD je izgubila svoju oštrinu. Oni više ne mogu pozvati na javni prosvjed na ulicu. Protiv koga će protestirati? Protiv samih sebe, jer oni su sada preuzeli odgovornost svojim članstvom u radnoj skupini.

Od dopisa i mjerenja kvalitete zraka, zrak u Brodu neće postati bolji. Neće se ni umanjiti opasnost od za sada još nepoznatih bolesti.

Ali vlada je stvorila zavjetrinu i može u miru dalje graditi petrokemijski centar Slavonski Brod.

Tko će joj se još usprotiviti?

Jednu dobru stranu ima ipak ova vizita nekada buntovnih građana Slavonskog Broda Zagrebu. Članovi grupe slikali su se sa gospodinom Ministrom …onako za uspomenu, za pokazati teti, za objavu na fejsu…

Kad ako ne sad!

 

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
8 Comments
Newest
Oldest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
nitko_i_nista
nitko_i_nista
11 years ago

Gospon Dalibor, zar je bilo i takvih koji su vam insinuirali da ste uzeli novac da šutite i da ste potpisali pakt ? Pa ne mogu vjerovati da ima tako pokvarenih danas ….

Josip Mayer
Josip Mayer
11 years ago

Mirjana odlično rečeno,
ipak bi odvojio ovo zadnje.

Da to crnilo malo posivimo do konačno ispravne boje, mora proći određeni put. Taj put mi sada prolazimo … nije lako, nije ni jednostavno, ali ako se postavi kako treba i završe se prethodno spomenute radnje, onda oni koji su plaćeni za svoj rad trebaju završiti posao. To je ideja i cilj grupe … i ide u željenom pravcu .. a sličice?! … zgodne su i prigodne … za mnoge građane pa i političare nedostižne …