RASKOŠ RUHA I DUHA

piše: Slavko Žebić
U Osijeku Šokci ponovno na okupu, na nogama. A kako bi i bili kada se slavi osma obljetnica osnutka Šokačke grane uz tamburaše Ravnice i promovira novi CD MPS Šokci. Na Marino, nadnevak koji se slavi 2. veljače, Osijek se šarenio od ljepote narodnoga ruha i rubina iz svih 5 slavonskih županija, od Brodsko-posavske do Vukovarsko-srijemske, ali i nošnji Hrvata s druge strane Dunava, od Berega do Bača i od Sombora do Subotice.

Ah ljepote u večeri rane, ali bogami i kasne, jer sudionici su se počeli razilaziti u ranu zoru.

Brojne goste i članove Šokačke grane, koji su dobrano popunili dvoranu Kristal u Osijeku, pozdravila je predsjednica, Vera Erl i najprije čestitala imendan svim Marijama i Marama te Marijanima i Marinima, apostrofirajući pri tom dopredsjednika Grane, Marijana Ivića, desnu ruku, kako je priznala ali i gosta iz Subotice, Marinka Prčića, jer od svojega osnutka Grana gaji prijateljstvo sa srodnim udrugama u regiji, Vojvodini, Mađarskoj i Bosni, a ta druženja upravo su započela sa Bunjevačkim kolom u Subotici i Nazorom u Somboru. U ne tako dugom periodu Grana je ostvarila snove osječkih Šokaca, a tomu su pridonijeli Grad i županija i brojni sponzori.

Marino je spomenuo i vlč. Ivica Jurić, donjogradski župnik i član uprave Grane, koji redovito predvodi molitvu pred večeru. Spomenuo se starog običaja vezano za Marino, jer legenda kaže ako osvane lijepi dan, tada medo prekida zimski san, ali ne da bi izišao, već da bi produbio brlog i utoplio se za još 6 tjedana zime.
Toga dana u Osijeku je bilo proljetnih 17 stupnjeva, pa je vlč. Ivica nagovijestio nove nevolje u ovim recesijskim vremenima, dakle više struje, više ogrijeva i više sredstava i zazvao pomoć božju. Dvojim je li župnik zabrinuo Šokce, jer uz bogatu trpezu, plemenitu kapljicu i tamburašku glazbu brige ostaju u drugom planu.

P

 

ozdravio je goste i župan Vladimir Šišljagić, kojemu je drago da se može družiti sa Šokcima i Šokicama, ali je pozdravio i Bunjevce iz Sombora i Subotice i konzulicu iz Generalnog konzulata RH u Subotici, jer sve ovo bogatstvo običaja i baštine na jednome mjestu, što ga je ostvarila Grana, samo raduje. Zato je poželio još puno ovakvih događaja, manifestacija i projekata, a županija će uvijek biti na strani njegovanja tradicije.

Pozdrave je uputila i dogradonačelnica Danijela Lovoković i poželjela Šokcima da se ne razilaze do zore, a čim se probude da ponovno zovu Veru i pitaju kada je sljedeće šokačko sijelo u Osijeku. Pohvale Grani da sve ovo odlično čini, pa će jubilej 10. obljetnice morati organizirati u dvorani Gradski vrt, koja može primiti više od 3 tisuće posjetitelja. Pljesak nazočnih potvrda je predviđanja dogradonačelnice Osijeka.

U ime HNV-a, riječi pozdrava uputio je Mata Matarić, viječnik u skupštini Vojvodine i predsjednik somborskog Nazora. Zahvalio je na lijepoj suradnji koja udrugama s druge strane moćne rijeke ulijeva nadu i spoznaju da smo svi Hrvati:

Lipo je biti u ovakvom društvu i čast mi je da Vas mogu pozdraviti u ima Hrvata Podunavlja. I mi u Bačkoj imamo naša prela i bunjevačka i šokačka, pa koristim priliku da Vas pozovem u Sombor i samo još da se pohvalim kako je nama u Somboru pripala povelja RH i to iz ruku predsjednika dr. Ive Josipovića, na što smo neizostavno ponosni. Hvala Vam lipa.

I dok su govornici zauzimala svoja mjesta, dvoranom su prošetale Šokice i Šokci u prelijepom narodnom ruhu brodskog Posavlja, okolice Vinkovaca, Đakova i Osijeka te Baranje i Vojvodine, od Berega i Monoštora do Bača i Plavne, ali i najlipša među njima, mlada Dajana Harangozo iz Subotice, sa svojih 14 godina i svečanim bunjevačkim ruhom, koje je nedavno nosila i na Velikom prelu.

Sa pozornice parove je prozivala lijepa voditeljica Jelena Dragić; Matija i Zlatko Jasenica iz Bilja, Stanka i Pišta iz Bača, Kata i Nikola Šimić iz Meca, Ljiljana Tadijan i Anita Đipanov iz Sonte i Monoštora, Vesna iz Ćepina sa mužem i unukom, Marina i Ivica iz Kukujevaca, Jelena Bertanjoli i Matija Jukić iz Osijeka i tko bi sve pobrojio.

Da tu su i lipe snaše iz Šokačkih rodova iz Vinkovaca, a njihov predsjednik Zvonko Liščić je sav ozaren priznao da je sa Šokačkom granom od prvih dana i da je sudionik osnivačke skupštine u šečeranskom domu.

Povukao je i paralelu, jer njihovi Šokački rodovi uskoro slave 10. obljetnicu, potom je osnovana Grana u Osijeku a odmoh potom i Šokci Đakovštine i sve je to začinio već zaživljenim epitetima kako su Vinkovci metropola Šokadije, Đakovo srce Šokadije a Osijek šokačka duša, dok je Županja, bečki perivoj.

Doista, puno je lijepih riječi izgovoreno te večeri. Zajednički imenitelj je kako je Grana  ispunila očekivanja, dapače, nadrasla je svoju prvotnu zadaću i danas je stablo koje se grana s obje strane Dunava. I Srijema, kaže Bojan Kadar, predsjednik HKC u Mitrovici, koji je zahvalan da je Grana i njih primila u okrilje.

Zlatko Jasenica pohvalio se kako u Bilju imaju udrugu Monoštoraca i redoviti su gosti na brojnim Graninim manifestacijama, ali rado odlaze i do Monoštora, posebice za Zavitni dan. Stanka Čoban iz Bača i Kata Pelajić iz Plavne priznaju da nisu prvi puta u Osijeku, a Bogu hvala, ni posljednji, a baš zahvaljujući Grani i njihove su aktivnosti u Podunavlju bogatije.

Isto tvrdi i Marija Šeremešić iz Sombora, koja je redoviti sudionik okruglih stolova Šokačke grane pod nazivom Urbani Šokci, pa je i njihovo Udruženje građana dobilo takav naziv  a Željko Šeremešić iz Monoštora tvrdi kako se među Šokcima u Osijeku uvijek osjeća kako kod kuće.

U Osijeku se kao kod kuće osjeća i Vesna Njikoš-Pečkaj, konzulica-savjetnica u Generalnom konzulatu RH u Subotici:

-Osijek je moj grad, grad mojega djetinjstva, u njema sam odrastala uz Šokadiju i tamburašku glazbu i s tim živim cijeli svoj život, a tako će, nadam se, biti i nadalje. Posebno mi je drago da su ovdje večeras Šokci iz čitave Šokadije, i ove slavonske i vojvođanske, od Bačkog Brega i Monoštora do Bača i Plavne, ali i predstavnici bunjevačkih udruga koje surađuju i prijateljuju sa Šokačkom granom. To je pravi i najbolji način očuvanja zajedništva, tradicije i baštine i kulture Hrvata s obje strane Dunava.

I za kraj Marinko Prčić iz Subotice, kojemu čestitam imendan a on me poziva dogodine na Veliko prelo. Pohvalio se čuvanjem i njegovanjem bunjevačkih običaja i baštine, a na nedavnom velikom prelu ugostili su i predstavnike Grane i Vukovarsko-srijemske županije.

Bunjevci tu tradiciju gaje dulje od jednoga stoljeća, ali uvjeren je da i Šokci to isto tako dobro rade. On i supruga su prvi puta u Osijeku kao gosti Šokačke grane, ali uvjeren je da će se ta suradnja i nadalje razvijati na obostrano zadovoljstvo, baš kao što već dugo traje prijateljstvo gradova, Subotice i Osijeka pa tako i ovih osam godina Grane i Bunjevačkog kola.

 

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments