PROTIV SVIH BOLOVA

piše: Sonja Breljak
Berlin
/ Deutschland ist krank, Njemačka je bolesna …vele u vijestima. Val gripe zahvatio sve redom. Pa i mene.

Iako moja svekrva ima običaj reći …moju Sonju ni gripa ne može sustići …ipak sustigla. Pa i ovaj tekst pišem više u ležećem  položaju.

A pravo rečeno, kad sve saberem i oduzmem …rijetko sam, čak vrlo rijetko bolesna. Od djetinjstva pa naovamo, bez boravka u bolnici ako izuzmem četiri sasvim normalna poroda, bez lomova ruku i nogu, tek s dječjim, uobičajenim bolestima.

Dva doživljaja vezana uz zdravlje, posebno su mi u sjećanju. Prvi, tek kao u magli jer se odigravao vrlo, vrlo davno. Pretpostavljam kako sam tada imala dvije ili tri godine.

Pripovijedala i mati kasnije, kako sam odjednom po glavi dobila male krastice, neka kožna bolest. Domaći liječnik, Nijemac Kurt Walter …od Drugog rata još ostao u gradu …prepisao kremu kojom su mi mazali kožu glave. Od toga mi opala kosa a iza nje, nakon što je koža ozdravila, rasla gusta, crna, prirodna, zdrava kosa koja mi je dugo, pa i danas, donosila zadovoljstvo.

A kako sam patila tada jer je radi kreme kojom su mi mazali glavu i povijali ju maramom, moj jastuk imao poseban prekrivač da se jastučnica ne uprlja i ne umasti. I ja dugo, sve dok je trajala terapija, maštala o običnom jastuku kao kod ostalih iz obitelji.

Teže se razboljeh još jednom, godinu nakon što stigosmo u Berlin. Ne obratih pažnju na gripu …mlađa kćerka napunila  tek par mjeseci, a starija kćerka tad slavila sedmi rođendan, drugi u Berlinu  i prvi sa školskim prijateljima …pa zaradih upalu pluća koje se onda teško riješih.

Ništa pametnije ni sad ne postupih. Prve simptome gripe osjetih još u prošlu nedjelju. Znam, javljaju …gripa je u Njemačkoj, Njemačka je bolesna, Njemačka leži i slično tome ali eto ne pomišljam baš kako se to može odnositi i na mene. U svakom slučaju mislim …jača sam ja od gripe iako već imam s njom loša iskustva.

Dva dana tjedna iza, odradih pošteno. Iako osjetim već groznicu i bolove u želudcu. U utorak uvečer obećah sa starijim sinom u kino, igra film Les Miserables, rađen prema istoimenom mjuziklu a ovaj prema knjizi Viktora Hugoa. Tko bi to propustio.  Lijepa kombinacija filma i mjuzikla. Ugodnih 160 minuta.

Sad …I da je neki drugi, bilo koji film, sinov poziv ne bih odbila. Njemu su 22 godine a mi zajedno u kinu bijasmo zadnji puta puta kad smo gledali Her der Ringe, Gospodar prstena, dakle, on bijaše još dijete. Eto, zato ovo gledanje ne bih propustila ni za što na svijeti.

I skoro sam izdržala do kraja filma.. Posljednjih pet od ukupno 160 minuta jedva …vrtoglavica, mučnina …a na kraju i po izlasku u hodnik kina, spustih se na prvo sjedalo i izgubih svijest. Sin kaže da je potrajalo 30- tak sekundi, on se bio uplašio, službeno osoblje već spremno zvati hitnu pomoć. Po dolasku k svijesti osjećam se slabo, jedva dočekah da suprug dođe autom po nas.

Sin veli: –Mama, s tobom ću drugi puta u kino samo kad budeš  sasvim zdrava. Od tada ležim doma. Gripa pokazala sve svoje zube. Pokušavamo s oprobanim domaćim lijekovima protiv svih bolova, andol, kafetin, čajevi, limun  …ne vrijedi. Predadoh se konačno  pa u četvrtak pokucah na vrata liječnika. Više u strahu od ponovne upale pluća nego li čega drugoga.

U čekaonici sličnih meni prilično. Liječnica za radnim stolom. Poput odvjetnice. Ne pruža ruku. Normalno. Pita me što mi je. Normalno. Odgovaram, nabrajam simptome. Nema pregleda, osluškivanja disanja, mjerenja tlaka, vađenja nalaza. Ništa. Normalno?

Ne znam, nisam odavno bila kod liječnika pa mi teško prosuditi. Možda se to nekad radilo, sad je sve novo, suvremeno, možda. Aha …vrtoglavica, mučnina, groznica ….onesvijestili se …tipična gripa, veli liječnica …tu ne pomaže antibiotik, treba odležati, tijelo se mora samo izboriti…Tako dobih gripal, protiv bolova …glavobolje, zubobolje, bolova u leđima, u želudcu ….protiv svih bolova.

Danas je dan sedmi, od početka gripe, a četvrti koji odležah. Starija kćerka jučer svratila u posjet ili kontrolu, kako veli. Pa se šali jer zna za naše andole i kafetine koje redovito donosimo iz Hrvatske i Bosne i Herceovovine.

-I mama …što je rekla liječnica? …pita kćerka sretna da sam napustila samo domaću medicinu. .

-E, propisala je tablete protiv svih bolova …andol na njemački način, odgovaram pa se svi smijemo.

Danas mi je već malo i do smijeha. Reklo bi se …ide na bolje …još koja protiv svih bolova …te su najbolje …na naš ili njemački način i …gripa prošla …vorbei!

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
2 Comments
Newest
Oldest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Dubravka Borić
11 years ago

Sonja, drago mi je da ste bolje.
Ja sam imala visoku temperaturu i kašalj koji je dugo trajao. Dalmacija je u gripi također.
Najprije, dobro ozdravite, pa onda na posao.
Želim da Vam to bude ostvareno što prije .
Uz mnogo lijepih pozdrava za ozdravljenje
Dubravka B.

Mladen Šimić
11 years ago

To su ovdje u Srbiji zvali “Stomačna gripa” . Simptomi su vrlo dramatični tako da čovjek pomisli da je jako bolestan i da mu je došao kraj . Srećom to jako kratko traje pa te mogu utješiti . Uostalom zašto bih te tješio kad imaš tako dobru svekrvu . Treba njenu fotografiju stalno da nosiš u tašni , da ti donosi sreću , da svima pokazuješ . Žena je to zaslužila .