OTVORENA TURISTIČKA BURZA

tekst i foto: Sonja Breljak
Berlin/ Međunarodni sajam turističke branše, Internacionalna turistička burza ili skraćeno rečeno ITB, otvorio je svoja vrata turističkoj struci iz cijelog svijeta.

Ovaj sajam slovi kao jedan od najznačajnijih turističlkih skupova u svijetu te i kao posljednji orjentir, odnosno posljednji u nizu sajmova turizma prije nadolazeće ljetne sezone.

Zemlja domaćin berlinskog sajma, ove je godine Indonezija. Na sajmu je oko 10 tisuća izlagača iz oko 200 država. Hrvatska se predstavlja na više, uobičajeno lijepo uređenih, informativnih  i funkcionalnih,  promotivnih štandova (218 kvadratnih metara) u dvorani 1.2.

Prvoga dana održavanja sajma, Hrvatska je organizirala konferenciju za medije. Pred predstavnicima medija (prema procjeni četrdesetak, više domaćih, nego stranih) pojavili su se Mato Radić. direktor predstavništva Hrvatske turističke zajednice u Njemačkoj i Meri Matešić, direktorica Glavnog ureda Hrvatske turističke zajednice koja je s kraja godine na tom mjestu naslijedila Niku Bulića.

Najprije su se okupljenim novinarima kratko obratili Meri Matešić i Mato Radić. Meri Matešić je (na engleskom jeziku) istaknula važnost njemačkog tržišta za hrvatski turizam (12 procenata svih noćenja otpada na goste iz Njemačke) i upoznala s procjenama kako će Nijemci ove godine putovati više nego li i prošle.

Mate Radić je (na njemačkom jeziku) govorio o “odmoru na drugi način” koji se može provoditi u Hrvatskoj, o kampovima, o otocima, klimi, mogućnosti ronjenja, o prelijepim dvorcima, znamenitostima pod zaštitom UNESKA, o gastronomiji, o zemlji u kojoj je i Porsche (na Pagu) snimio svoj promotivni film), o dobrim vinima …

E, kod toga (vina) je načinjena i prezentacija i degustacija. O vinima iz Hrvatske  govorio je novinar Thomas Brandl, stručnjak za vina. Brandl je ovom prigodom, uz puno komplimenata predstavio četiti autohtone hrvatske sorte  vina, dva bijela i dva crvena. Nazočni novinari i turistički djeltnici, kušali su Malvaziju Kozlarić iz 2011. zatim Graševinu Krauthaker iz Kutjeva, te Plavac mali Tomić, Hvar,  i Arman Teran/iz 2009. Istra.

Po završetku prezentacije upriličena je po prvi puta na ITB degustacija hrvatskih vina.

Za hrvatski je turizam prošla godina bila osobito uspješna, nametnuli smo se kao turistički lider na Mediteranu, no za nas je to tek početak, marljivo radimo na unapređenju kvalitete sadržaja, širenju ponude i stvaranju novih turističkih doživljaja, istaknula je direktorica Glavnog ureda HTZ-a Meri Matešić. Rekla je kako očekuje da će ulazak Hrvatske u EU također pridonijeti turističkim rezultatima i imidžu zemlje, koji je iz godine u godinu bolji, a Hrvatska prepoznata kao atraktivno odredište.

Pored predstavnika Hrvatske turističke zajednice na štandu ITBa u Berlinu su i predstavnici tridesetak turističkih agencija i zajednica iz Hrvatske.

 

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments