HEROINE

tekst i foto: Nikša Smoje
Split/ Drage moje žene, majke, dame, gospođe, rodice, tetke, prijateljice, drugarice, radnice, djevojke, kćeri… i sve nenabrojene – Čestitam vam međunarodni dan žena!

Taj dan obilježava se 8. ožujka (marta) svake godine. Tog dana se slave ekonomska, politička i društvena dostignuća pripadnica ženskog spola. Prvi Dan žena je obilježen 28. veljače 1909. u SAD-u deklaracijom koju je donijela Socijalistička partija Amerike.

Ideja za obilježavanjem međunarodnog dana žena pojavila se prvi put početkom 20. stoljeća u doba brze industrijalizacije i ekonomske ekspanzije koja je često dovodila do protesta zbog loših radnih uvjeta. Žene zaposlene u industriji odjeće i tekstila su javno demonstrirale 8. ožujka 1857. u New Yorku. Tekstilne radnice su protestirale zbog loših radnih uvjeta i niskih plaća. Demonstracije je rastjerala (hrabra) policija.

Protesti 8. ožujka događali su se i sljedećih godina, od kojih je najpoznatiji bio 1908. godine kada je 15.000 žena marširalo kroz New York tražeći kraće radno vrijeme, bolje plaće i pravo glasa. Demonstracije povodom Međunarodnog dana žena u Rusiji bile su prvi stadij ruske revolucije.

Nakon oktobarske revolucije, boljševička feministkinja Aleksandra Kolontaj nagovorila je Lenjina da 8. ožujka postane državni praznik, a za sovjetskog razdoblja se koristio za obilježavanje “herojstva radnica”. Na zapadnom svijetu se Međunarodni dan žena uglavnom prestao obilježavati 1930-ih, dijelom i zbog toga što ga se povezivalo s komunizmom.

Dan žena je ostao državnim praznikom u Rusiji, Bjelorusiji, Ukrajini, Kazahstanu, Kirgiziji, Moldaviji, Mongoliji i Tadžikistanu, a obilježava se cvijećem i poklonima. Međutim, 1960-ih su ga ponovno počele slaviti feministice. Godina 1975., proglašena je Međunarodnom godinom žene, UN su počele (napokon) službeno obilježavati i Međunarodni dan žena.

Od pamtivijeka su žene bila jake, teška srca priznajem …, ali u mnogim stvarima su jače od nas muškaraca. Uostalom, stiže Vam mala priča iz hrvatske povijesti…

Mila Gojsalić (Kostanje, ? – Podgradac (Gata), 1530.) – hrvatska mučenica, podrijetlom je iz sela Kostanja u Omiškoj Zagori. Živjela je u vremenu borbi između Poljičke republike i Turaka. Godine 1530., turski Ahmed-paša okupio je vojsku od 10.000 vojnika s ciljem osvajanja Poljica. Utaborio se u Podgracu u Gatima.

Poljička djevojka Mila Gojsalić na silu je izgubila tjelesnu nevinost u šatoru Ahmed-paše, a u samu zoru je ušla u skladište baruta u turskom taboru i zapalila ga. Poginula je zajedno s Ahmed-pašom i brojnim turskim časnicima i vojnicima. Taj događaj je iznenadio i prestrašio preostalu tursku vojsku pa su Poljičani napali Turke i porazili ih.

O njoj je pisao August Šenoa. Njezin lik isklesao je Ivan Meštrović na ušću rijeke Cetine kraj Omiša. Jakov Gotovac je 1951. godine skladao operu Mila Gojsalića, a Jadroplov je u svoje vrime nazvao jedan brod njenim časnim imenom.

Evo i fotografije kipa Mile Gojsalić i mjesta gdje rijeka Cetina probija klisuru i spaja se s Jadranskim morem, a gdje su poznati hrvatski gusari osnovali gradić Omiš.

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
1 Comment
Newest
Oldest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Morski čovik
Morski čovik
11 years ago

Jako me je drago bilo pročitati ova pismena od našega Smoje Nikše. Jo ča je naša Dalmatinska povist pritrujena i turbolentna a Mila Gojsalić je bila i ostala heroina Dalmatinskega puka samo nažalost danas nima ni žen a nekmoli muški koji bi se istakli junaštvon pa da srede ovo jadno i čemerno stanje naše lipe domovine ča nan ga je upriličija Franjo Tuđman a nastavija HDZ. Ma moran udrit i po oviman na vlasti jerbo su napravili iste greške u koraciman ( košarkaški rečeno ) ka i pokojni Račan ča bagru lupešku ni zatvori i oduzeja in ono ča su… Read more »