HRVATSKI GLAS ZA GLAS HRVATSKE

O čemu smo izvijestili u razgovoru s Tatjanom Rau, urednicom Redakcije na hrvatskom jeziku Međunarodnog programa Hrvatskoga radija Glasa Hrvatske, te emisije “Hrvatima izvan domovine”

tekst: Sonja Breljak
Vrijeme korizme i Hrvati u iseljeništvu …a mi konkretno govorimo na primjerima Berlina …koriste za susrete, razgovore, pripreme i dogovore. Tako ovoga tjedna tri najveća hrvatska društva …SD Croatia, zavičajni klub Brođani i Hrvatska zajednica, održavaju godišnje skupštine na kojima će biti riječi o radu u protekloj godini te planovima za vrijeme ispred.

Progovorit ćemo ovom prigodom koju riječ o tri aktivnosti koje su u tijeku ili u pripremi, jednoj vjerskoj, jednoj sportskoj i jednoj kulturnoj.

Vjernici Hrvatske katoličke misije Berlin, pokrenuli su u vrijeme korizme molitveni lanac nazvan Inicijativa moja domovina. Nakane klanjanja i molitve usmjerene su ka duhovnoj i gospodarskoj obnovi Hrvatske, ravnopravnosti hrvatskog naroda u BiH te pravednoj presudi zatočenim braniteljima.

Molitveni lanac su vjernici iz Berlina putem interneta i facebooka proširili po svijetu, pa, prema dogovoru i rasporedu, svakoga dana u jednom drugom gradu, ujedinjeni u molitvi budu s brojnim drugim molitvenim skupinama, misijama i župama kako u Hrvatskoj tako i širom svijeta. Jednosatno klanjanje i molitva je u Berlinu, u subotu, 16. ožujka u 15 sati. Zajednički završetak molitve je na Cvijetnicu 24. ožujka.

Sportsko društvo Croatia Berlin u subotu igra četvrtfinalni susret u futsalu, dvoranskom nogometu, u Cupu Njemačke za 2013. godinu, protiv tima iz Ingelheima. Pobjednik ide u polufinale natjecanja za prvaka Njemačke i predstavnika Njemačke na međunarodnoj sceni.

Valja reći, berlinska Croatia ima u tome velike šanse. Naime, do sada je dva puta osvajala titulu prvaka Njemačke i predstavljala Njemačku na europskim natjecanjima. Kad smo jedne prigode upitali predstavnika Njemačkog nogometnog saveza što misli o tome da mali klub hrvatskih iseljenika osvaja titulu prvaka i predstavlja Njemačku na međunarodnoj sportskoj sceni, odgovorio nam je kratko: To vam je živa integracija!

Uprava i članovi SD Croatije Berlin uistinu su pravi primjer kako se sportom uključuje u život zemlje u kojoj se živi. Nije uzalud ovaj berlinski klub nedavno primio Večernjakovu domovnicu kao najpopularniji prema glasovima čitatelja u iseljeništvu.

Savez hrvatskih društava Berlina koji okuplja devet hrvatskih udruženja, u velikim je pripremama šeste po redu Blistave noći klasike u berlinskom dvorcu Charlottenburg. Termin održavanja koncerta je nedjelja, 21. travnja u 18 sati.

U programu će sudjelovati operni pjevači: sopranistice Esther Puzak i Mihaela Cuento iz Berlina,  bas bariton Ivan Lovrić Caparin iz Lübecka, mladi tenor Goran Cah, student solo pjevanja u Berlinu, potom instrumentalisti, pijanistica Senka Branković, gitarist Mario Raič iz Kassela, njemački prijatelj, majstor klasike na harmonici Ilja Kurtev, te berlinski ženski vokalni sastav DueDeni koji njeguje hrvatsku izvornu glazbu.

Posebni gosti stižu iz Osnabrücke. To je Adria Ansamble, kvintet kojeg predvodi naša violinistica, Ana Kirchmayer, inače članica simfonijskog orkestra u Osnabrücke. Oni će izvoditi djela hrvatskog skladatelja Borisa Papandopoula.

Najavljeno obećava lijep kulturni događaj pa organizator, Saveza hrvatskih društava Berlina, s pravom, i po šesti puta, očekuje i punu dvoranu berlinskog dvorca.

Svakako, događaj medijski podržava i naš Hrvatski glas Berlin čije uredništvo i suradnici evo na kraju ovog izvješća šalju i tople pozdrave slušateljima širom svijeta.

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments