PRIGORSKI DAN

piše: Ivek Milčec
Zagreb/ U nedjelju,17.ožujka održan je u KD “Vatroslav Lisinski” deseti, jubilarni “Prigorski dan” kojeg su zajednički organizirala kulturno-umjetnička društva zagrebačkog prigorja: HKPD “Bosiljak” Čučerje, KUD  “Bukovac”, KUD  “Frankopan” Remete, HSPD  “Podgorac” Gračani, HKUD “Prigorec” Markuševec, FIS “Remete” i HSPD “Sljeme” Šestine.

Pred prepunom dvoranom “Lisinski” gore navedena KUD-a potsjetila su nas, zapravo uvela u obnavljanje već pomalo zaboravljene tradicije da u zagrebačkom prigorju još uvijek živi duh izvorne tradicijske kulture, da još uvijek “po Prigorju rožice cveteju” a tu i tam “sadi rogozek”.

U svemu tome vrlo važan podatak je, da Prigorci s jednakom ljubavlju i žarom pjevaju i plešu pjesme i plesove i iz dugih krajeva “Lijepe naše”. Za one, koji možda ne znaju, Od Čučerja na istoku do Šestina na zapadu prostire se tzv. Podsljeme na kojem su se smjestila stara naselja Čučerje,Vidovec, Markuševec, Gračani, Šestine, Remete i Bukovec – danas uključena u četvrti tj. kak Zagrepčanci veliju “firtle” užeg područja glavnoga grada.

U tim, starim naseljima, danas sastavnim dielom grada Zagreba s puno ljubavi čuvaju se i njeguju: običaji, domaća rieč, svirka i prekrasne narodne (poznate kao šestinske) nošnje.

Prebrzo a često puta i nekontrolirano širenje grada u tim prigorskim mjestima uzimaju danak mijenjajući krajolik i društvene odnose, ne štedeći prepoznatljive vrijednosti izvorne tradicijske kulturne baštine.

Ipak, uz ogroman entuzijazam i ljubav prema svom prigorskom kraju, podsljemenska KUD-a su nedjeljnim koncertom pokazala da ne treba strahovati za očuvanje bogate kulturne baštine. U predivnoj folklorno-tamburaškoj večeri, u  gotovo trosatnome programu na repertoaru se našlo: Bunjevačko kolo, pjesme i plesovi Međimurja, splet plesova iz okolice Valpova, Pjesme i plesovi Pokuplja, pjesme i plesovi Istre, pjesme i plesovi zagrebačkog Prigorja, Napitnice, Drmešijada, po Šestinskom kraju, Tko pjeva zlo ne misli i Serbus dragi Zagreb moj.

Šlag na slavljeničku tortu bio je nastup Nacionalnog ansambla “Lado” koji je izvedbom Prigorskog drmeša dignuo prepunu dvoranu “Lisinski” na noge. Prihod od ulaznica, kao i svaki put, išao je u humanitarne svrhe. Ovoga puta ček je primila obitelj Blažević.

I što na kraju ovoga izviješća reći nego hvala svima onima koji nastoje sačuvati običaje, govor, pjesmu i folklor zagrebačkog Prigorja. Samim tim čuvamo običaje svih hrvatskih krajeva da ne padnu u zaborav.

Ne zaboravimo,  hrvatske narodne nošnje, plesovi i pjesme spadaju u sam vrh naše kulturne baštine a mnogi narodi bili bi presretni kada bi imali samo djelić onoga što imamo mi.

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments