USKRS U BRUXELLESU

piše: Marijana Šundov
Bruxelles, Belgija/ 31.3.2013.- Vraćamo se sa Uskrsne mise, podne je. Bruxelles je inače najveće diplomatsko središte u svijetu. Prema nekim procjenama u njemu živi i radi oko 70 tisuća diplomata.

Danas nema puno prometa na cesti. Tko god je mogao otišao je iz grada. Za razliku od prošlogodišnjeg Uskrsa kada su ulice bile pune šušura i veselih prolaznika s tradicionalnim vaflima ili vrećicama pomfrita u ruci, danas nije tako. Razlog: hladnoća!

Kažu na radiju ...od 1873. godine kada se počela mjeriti temperatura u Bruxellesu, ovo je definitivno najhladniji ožujak. Danas je ipak čak 4 stupnja.

Iako je hladno volim prošetati i pogledati izloge. Uskrsni motivi imaju posebno mjesto u belgijskim prodavaonicama čokolade. Belgija je poznata po čokoladi, a pojedini proizvodi su toliko lijepi, prava umjetnička djela.

Iako je hladno uživam gledati izloge – zeke, piliće i jaja od čokolade.

Bruxelles je poznat i po rukom rađenim čipkama, a cijene se kreću od 10 do 300 eura ovisno o veličini čipke.

Sam grad je poznat po predivnim parkovima, prepunim umjetnih jezera s patkicama i labudovima. Danas i oni izgledaju i plivaju tužno. Ili se to samo meni čini jer duša sama sebi daje horizonte.

A, ja sanjam već danima zlatno sunce Dalmacije.

Sanjam Uskrs u Domovini.

Sanjam sunce.

Ipak …treba biti radosna, kažem samoj sebi. Naš Bog je pobjeda nad smrću i tamom.

Danas je Uskrs i nas 50-tak se okupilo na službi Gospodnjoj na hrvatskom jeziku koja se održava svake nedjelje u krasnoj crkvi posvećenoj Djevici Mariji. Dobro je uvijek čuti domaću riječ, razmijeniti osmjehe i šarene pisanice. Ima ih raznih boja, a ja i ovdje daleko bojim ih na stari tradicionalni način koristeći ljuske kapule (crvenog luka). Dobijem razne nijanse crvene.

Brzo smo prekrili mali stol u hodniku sa pladnjevima s kolačima, termosicama kave, čaja i vina. Svatko je donio nešto. To će nas čekati na završetku službe. Uvijek ostajemo malo se družiti.

Prije nas misu imaju Belgijanci. Izlaze. Nemaju običaj ostajati. Gledaju naš postavljeni stol. Razmjenjujemo osmjehe dok jedni drugima želimo – Joyeuses Pâques  – Sretan Uskrs!

Mir i radost svim ljudima dobre volje.

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
1 Comment
Newest
Oldest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments