NAŠI AMBASADORI

KRATKA PISMA IZ DOMOVINE

piše: Marija Matijašević 

Stružec/ Naša dječja radionica u Strušcu je prošle godine sudjelovala s nekoliko crteža i pismenih sastava na Internacionalnom natjecanju u Švicarskoj. Dobili  smo priznanje i pravo za sudjelovanje iduće godine. Nagrade su izostale, jer nismo pratili naslove, teme natjecanja.

Čvrsto sam obećala, da se to neće više dogoditi. I tako, kada je ove godine došao dopis za novo natjecanje, odmah sam ga zapisala, jer zaboravi se to.
Ovaj puta je bila tema “Što znam o Hrvatima širom svijeta” i likovna zadaća “Zaštita prirode i okoliša”.
Mjesec dana prije počeli smo se pripremati. Naši pripovjedači su bili bake i djedovi od djece, koji su živjeli u Njemačkoj ili Austriji, i vratili se sa svojom djecom i unucima kući.
A za crteže je poslužila mašta.
Kada je bilo sve gotovo, a trebalo je do kraja ožujka poslati, spakovala sam sve u veliku smeđu kovertu i poslala put  Švicarske. Nada je postojala, ali od toliko radova, malo šanse.
Čak sam i zaboravila napisati, u koji razred idu djeca.
Tjedan dana prije nazove me podpredsjednica iz Švicarske gospođa Dunja Gaupp, i pita me koji su djeca razred. Mislila sam …i to je to.
Sinoć je došao mail od nje. U mailu piše:

2. mjesto Klaudio Balog iz Strušca za literarni uradak
3. mjesto Josip Bogdanić iz Strušca za likovni uradak

Pa koje li sreće! Čestitka mojim dečkima!

Odmah zovem mame i prenosim dobre vijesti. Kažu mi: -Ne mogu vjerovati!  Možda jedan da osvoji koje mjesto, ali dvojica iz našega sela i naše radionice …pa to je predivno!
Na to doda stara baka: –Dogodine neka Klaudio napiše još bolje, pa će možda otići u Švicarsku, tamo mu živi teta, pa će je posjetiti!  A ja dodam: – Otići ćemo onda i mi s njim! Svi smo se dobro nasmijali.

Prije današnje mise, pokažem župniku mail.
Na kraju mise župnik pred svim vjernicima ispriča sve ovo i kaže: – Čestitam, vi ste ambasadori naše Hrvatske! Rekao je on još dosta toga, no ovo je najvažnije, za mene.

U subotu je u Zagrebu dodjela priznanja. Putujemo vlakom, nas šestero, i već se radujem upoznati gospođu Dunju.
Unaprijed joj  zahvaljujem, da je pokrenut takav projekt, sa mladima do osmog razreda škole. Dakako, zahvala i srdačan pozdrav Hrvatskoj kulturnoj zajednici u Švicarskoj  – na ovome projektu.

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments