USKRS U PRIRODI

KRATKA PISMA IZ DOMOVINE
piše: Marija Matijašević
Dan prije sam razmišljala kako ću ovaj Uskrs provesti, jer sam sama. Svake godine je suprug sa menom, no ovaj puta ni obitelj ni on nije. Svake godine isto …misa, gosti, pripreme.
Ove ću godine, mirnije, jer baš tako želim. Bez ikoga.
Ne da nije bilo poziva, no ne želim nikome smetati, kod obiteljskog slavlja, a i ne poznajem sve te mlade naraštaje, pa mi ne bi bilo ugodno.
I razmišljam …hoću li u Zagreb na misu ili u Biskupiju u Sisak. U Zagrebu malo parkirališta, a i grad mi je,  nakon toliko godine, nepoznat, promet ludi. U Biskupiji nisam nikada bila.
Do Zagreba bi trebala autom do Popovače, pa vlakom, a to traje dugo, i onda još tramvajem i pješice.
Odlučih se za Sisak.
Misa je u 10,00 sati.
Spremim se i odem. Crkva prekrasna …iznutra sva ukrašena bijelim cvijećem koje visi i do metar sa kipova svetaca.
A Isusov grob …oko njega tisuće đurđica. Mirisi prekrasni, nezaboravni.
Dolazi narod …većinom starci.
Jedan žena želi sjeti, mjesto prazno, kada će joj netko  na sav glas …pa tu sjedi Čović! Svi se okrenu i gledaju. Klimaju glavom …To mi odnekud poznato.
Počinje misa. Zbor pjeva. Mislila sam otići na kor, ali htjela sam ih najprije čuti.
Dolazi biskup Košić, u procesiji izvana, narod se okrene prema njemu. I ja! Kad ono …svećenik Mato Malekinušić!
Naš Mato, koji se zaredio u Popovači, prošle godine. Baš sam se obradovala.
Posjetit ću ga poslije mise i čestitati mu Uskrs.
Jako se obradovao, poljubio me, i pozvao na ručak. Zahvalih se jer žurim a i on je rekao …kad muž dođe doma onda ćete doći. Usput mi kaže:-idem u Svetu zemlju! A ja na to:- Ja sam već bila!
Onda sam pošla kući …malo ručala, uzela biciklin i otišla na svoju zemlju, kod šume. Biciklin u travu, ja na zemlju … sjela i uživala. E, to je bio raj na zemlji. Ptićice pjevaju, kukavica kuka, pčelice zuje, zmija mala, crna nedaleko prešla put, livade pune žutih cvjetova …jedan livada sva ljubičasta. Šuma razgovara s vjetrićem …
I odlučih … kupiću klupu i tu je baš  postaviti. I dolaziti ću češće ovdje. Moram si uzeti vremena za sebe …sada moram prisiliti sama sebe.
Nakon nekoliko sati, vratila sam se kući. Usput sam slušala smijeh i razgovore  u kućama s gostima. Ljudi zatvoreni u kući, a priroda na sve strane. Žao mi je žena, koje su danima, spremale jelo za mnogobrojne goste.

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments