NEDOSTAJE MI TO

KRATKA PISMA IZ DOMOVINE 

Kako smo slavili 1. maj u Strušcu

piše: Marija Matijašević

P4301495Već desetljećima se nije 1. maj slavilo u selu, kao nekad, i to mi nedostaje. Nedostaje mi limena glazba-puhači, koji su godinama na prvi svibanj, svirali zornicu kroz selo. Vozili su ih na zaprežnim kolima, kasnije na  gumenjaku kojeg je vukao traktor kroz sve ulice sela.

Nezaboravno! U cik zore svira muzika, onda kada još nije bilo ni radija u selu. Mještani su ih dočekivali s rakijom, iskočivši iz svojih kreveta, ali svejedno radosni. Ti stari običaji su izumrli, kao i glazba. Nedostaje mi to.

Evo, počela sam obnavljati stare običaje.  Počinjem sa Majban-Maibaum- Majsko drvo, koje se nekada postavljalo pred crkvom i oko njega snopovi kukuruzovine, koja se nakon večernje mise zapalila -kres, a momci su preskakivali preko vatre.

Mladima sam predložila da napravimo u selu Majban, i neki su odmah prihvatili. Josipa … Josip, Silvija, Joža i Marija.
Prvo sam moju susjedu Vesnu – šumaricu, molila da nam nađe Jalšu drvo, a onda drugog susjeda – Zdravka, da ju doveze. Ne treba biti visoka kao nekada, ali 6 metara može. Hvala im još jednom na potpori.

Ja sam našla platnenih traka i balona. Nekada su se vjesile flaše sa vinom, no to nećemo ovaj puta.
Najprije je trebalo sa svrdlom izvrtati duboku rupu, a onda postaviti nakićeno drvo. Nije to baš tako jenostavno, kao što se misli. A moralo se prije i pitati predsjednika mjesnog odbora za dozvolu.

Kada smo drvo dizali, selo se čudilo: -Što je to sada?

Na kraju su rekli:  -Baš je lijepo!

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments