BLJUŠT …SIROTINJSKA ŠPAROGA

Emil Cipar
Tamus_Communis_-_KukeOvih dana posjetio sam Sovski dol i Sovsko jezero. Bio je to snop doživljaja koje ne možeš ispričati u jednom zapisu.

Puno lijepih događaja i zanimljivih susreta napunili su baterije. Jedan dio sam opisao u Susretima pod nazivom Sovsko jezero …idila u Slavoniji.

Ali puno je toga što će se neobjavljeno morati spremiti u sjećanje …u lijepe uspomene.

Jedan događaj oživio je sjećanja. Sjećanje na davno djetinjstvo i biljku koja se često našla na stolu u malom bosanskom selu u Drenovi ispod Ljubića u kući Ciparovih.

Tu biljku sam u potpunosti zaboravio.

Nedavno …na Sovskom jezeru sretoh je opet.

Dok smo se Željko i ja bavili pripremanjem hrane na roštilju, jedan dio društva krenuo je u potragu za jestivim biljem …i bili su uspješni.

Blanka Pavkov učiteljica u Sovskom dolu ubrala je rukohvat bljušta (kuk, kukovina, crna loza, bljušć, bljust…)

Vidjevši bljušt u njenim rukama oživješe uspomene. Bljušt smo jeli često, a baka je pričala da Slovaci u Tatrama ne bi mogli preživjeti bez njega.

Bljušt je trajna, 1-3 m duga povijuša, gomoljasto odebljalog korijena. Stabljika je vijugava, a listovi najčešće duboko srcasti, šiljasti, tamnozeleni i naizmjenično poredani. Cvjetovi su žućkasti i neugledni, složeni u grozdaste cvatove, koji izbijaju iz pazušaca listova. Razvijaju se u maju i junu. Plodovi su okrugle bobe, lijepe crvene boje, od kojih svaka sadrži 3 – 5 sjemenki.

Plodovi bljušta su otrovni.

Bljušt raste po sjenovitim, najčešće bukovim šumama, po poljima i vlažnim mjestima, a često se penje uz ograde, grmlje i živice.

Odkada je baka umrla, a bilo je to 1954 nisam više jeo bljušt. Istina …viđao sam ga na tržnicama u Istri i Dalmaciji, ali ja sam ipak radije kupovao zelene šparoge koje se pripremaju na isti način.

Negdje bljušt i nazivaju: šparoge za sirotinju. Okus im je vrlo sličan.

Blanka mi je darovala ubrani bljušt. Stavili smo ga u čašu s vodom i drugi dan je bio još uvijek svjež. Razmišljao sam što učiniti od njega. Može se kuhati kao varivo, ali ja se odlučih za omlet po receptu moje bake.

U kipućoj slanoj vodi prokuham ga vrlo kratko …minutu otprilike, ocijedim i pustim da se malo ohladi. Izrežem na komadiće jedan do dva centimentra i stavim u tavu na ulje. Ja upotrebljavam suncokretovo ulje, a Istrijani i Dalmatinci će to učiniti na maslinovom. Razmutim u šalici dvoje jaja i dodam soli brašna i mlijeka. Brašno i mlijeko je baka dodavala samo da bi se uštedjela jaja kojih nije bilo nikada dovoljno.

Kada se bljušt malo propržio istresem smjesu od jaja i brašna i tavu.  Dodam malo papra i stvar je bila u minuti gotova.

Uz omlet izvrsno prija salata, ali nisam ju imao pri ruci. Imao sam mladog crvenog luka, ali i on je izvrsno prijao uz omlet sa bljuštom.

Idućih dana napravit ću varivo od bljušta. Sada ga ima u dovoljnim količinama, pa bi bilo šteta ne iskoristiti to. Ne naberem li dovoljno dodat ću zelenih šparoga iz vrta.

Rado bih napisao i recept za varivo od bljušta, ali njih je bezbroj. Baka ga je pravila u kombinaciji sa koprivama i krumpirom, sa radićom …mislim da si nije razbijala glavu ima li sve sastojke, nego je kuhala od onoga što joj se našlo pri ruci.

Dobro …temeljni recept bi bio:

Narezati bljušt u komadiće od jedan do dva centimentra staviti u vodu i kuhati desetak minuta. U šalici razmutiti brašno i mlijeko …umjesto mlijeka može i vrhnje za kuhanje i dodati u lonac. Posoliti popapriti po želji i…

…dobar tek!

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments