SAMO ISTINA SPAŠAVA

TRN U OKU

piše: Mirko Omrčen
Sloboda-3Ni u jednom narodu nisu komunisti bili tako besmisleno i izdajnički postavljeni prema vlastitom narodu kao u hrvatskom. Hrvatski komunizam, u većini gledajući, bio je antihrvatski.

Svaki onaj tko je bio komunist morao je u prvom redu biti, a velik dio hrvatskih komunista je i bio, protiv svih aspiracija hrvatskog naroda za slobodom, njegovog napretka i zdravog razvitka.

Morao je biti za Jugoslaviju, za jugoslavensko-srpsku koncepciju, čime su Hrvati komunisti bili postavljeni na kolosijek povijesnog izdajstva i renegatstva ( renegat-čovjek koji je promijenio svoje uvjerenje, odmetnuo se, prebjegao- otpadnik, izdajica i izrod) što je u Titu savršeno i potpuno dokazano.

Ako se danas traži tko su bili istaknuti hrvatski komunisti među bivšim pripadnicima SKH može se naći i ime Slavka Linića.

Nakon urušavanja komunizma “društva zabluda“, nakon rušenja totalitarne tvorevine i tamnice hrvatskog naroda te stvaranja hrvatske države, jednog i drugog ostvareno prvenstveno i isključivo voljom hrvatskog naroda za slobodom, komunistički kadrovi transformirali su se u “demokrate“, jedni većinom u “socijal-demokrate“ a drugi u “kršćanske-demokrate“.

Svi koji su do jučer bili članovi SK promijenili su svoje uvjerenje i postali “demokrati“ pa i “domoljubi“  s nevjerojatnom sposobnošću prilagodbe neoliberalnom kapitalističkom modelu. Najvećim kapitalistima, mimo ideološko-teoretskih postavki, postali su upravo komunisti.

Svjesni snage neoliberalizma i globalizacije brzo i bez puno promišljanja postali su pristaše i gorljivi zagovornici te nove ideologije zla i idu danas s njom ruku pod ruku. Dojučerašnji zakleti komunisti, koji su prije žestoko napadali kapitalizam, sada su tako iznenada postali pristaše privatizacije, slobode tržišta i slobodnog opticaja financijskog kapitala, upravo onih značajki koje uvjetuju i osiguravaju opstanak kapitalističkoga gospodarstva. Bez rasta i širenja svog polja djelovanja, bez ekonomske i financijske ekspanzije nama neoliberalnom kapitalizmu opstanka, a upravo to mu omogućuje i privatizacija i slobodno tržište i slobodan opticaj financijskog kapitala.

U ostvarenju svog cilja i u Hrvatskoj je našao oslonac u bivšim komunistima, koji su dojučerašnje vazalstvo zamijenili novim, preko kojih osvaja izvore hrvatskih bogatstava i glavne grane privrede. Preko kojih ostvaruje svoj utjecaj na gospodarski i cjelokupni “razvoj“ zemlje.

Jedini pravi smisao njihovog takvog opredjeljenja je isti onaj koji je bio i jučer, a to je “vlast“ koja njima samima omogućuje, jednom riječju, svašta.

Među njima, bivšim komunistima, a danas kapitalistima iskristalizirali su se vodeći, a “ primus inter pares“ svakako je Slavko Linić, danas grubi i nemilosrdni kapitalist po metodama rada, favoriziranju odabranih i ophođenju prema sebi i podređenima. Ali s druge strane gledajući on je prvi među njima i po vazalnom odnosu spram tuđim financijskim i političkim centrima moći koji su Hrvatskoj nametnuli neoliberalnu doktrinu pomoću koje ostvaruju svoje ciljeve i interese, a koja se zahvaljujući upravo i ponajviše i Slavku Liniću u RH dosljedno provodi.

Drugi o Slavku Liniću

Potpredsjednik Vlade u premijerskoj eri I. Račana puno je desetljeće obnašao funkciju riječkog gradonačelnika i saborskog zastupnika. Predstavljao je centralnu os oko koje se vrtio riječki politički i gospodarski život – na koji je u svim njegovim fazama i u svim njegovim oblicima imao presudan utjecaj. Tokom 90-tih gradom je vladao autoritativno, suvereno, osvajajući sve centre moći koracima isplaniranim u radionici SDP-a. Privatizirao je grad i pretvorio ga u grad-poduzeće, sintagmu koja je obilježavala njegov i stranački stil upravljanja i vladanja po kojem je on sam direktor i šerif. Osoba oko koje se u samo desetak godina stvorio kult ličnosti Rijeke. Bio je lokalni boss koji je po vlastitim uzancama uvodio red i poredak u gradu.

U Rijeci i Primorsko-goranskoj županiji događalo se 90-tih slično kao u cijeloj Hrvatskoj. Brojni Primorci spremno su se odazvali mobilizacijskim pozivima i otišli na ratište. Istodobno s njihovim angažmanom u obrani domovine svoj je pohod na zajedničku imovinu započela kasta s vremenom sve bogatijih ljudi.

Radnici su postali ratnici, a dojučerašnji socijalistički direktori veliki menadžeri. Društveno se vlasništvo za male novce i temeljem tzv. menadžerskih kredita Riječke banke, počelo prelijevati u privatne ruke. Neujednačeni kriteriji za njihovu dodjelu u prvi su plan izdvojili 59 odabranih i povlaštenih osoba koje su u narednom desetljeću postali pravi gospodari Rijeke. Van izabranog kruga u to društvo nitko drugi nije mogao uletjeti.

Zanimljivo da sve dobitnike menadžerskih kredita, bez obzira jesu li kraj 1992 i početak 1993 dočekali u SDP-u ili HDZ-u, veže ista prošlost. Redom, gotovo bez iznimki, potekli su iz Partije, iz njenih struktura u kojima su se prethodno stvarali, brusili i dokazivali. Partija ih je postavila i na čelna mjesta društvenih poduzeća  na kojima su dočekali “demokratske promjene“. Prvo su se vrijeme primirili čekajući razvoj događaja, a kad se na lokalnoj razini pročuo model pretvorbe i privatizacije, koji je na državnoj provodio HDZ, i u Rijeci se krenulo u akciju …

U daljnjem širenju biznisa obilato je pomagao duh Slavka Linića koji je gradom i cijelom Primorsko-goranskom županijom upravljao koristeći vlastitu karizmu te preko svojih satelita, postavljenih na sva važnija mjesta u javnim ustanovama ili u trgovačkim društvima u kojima se Grad Rijeka nalazio kao većinski vlasnik. Može se reći da je obranio Rijeku od HDZ-a i osvojio je u ime SDP-a. Cjelokupnu infrastrukturu držao je pod svojom kontrolom, te je premrežio grad svojim vezama i osobama od naročitog povjerenja. Preuzeo je konce cijelog gospodarstva u svoje ruke.

Jedna od njegovih poluga moći svakako je bilo i sudstvo koje je u Rijeci skupa sa SDP-om stavio u svoju kontrolu najprije instaliranjem svojih kadrova u tu instituciju. Pod, i u vrijeme vladavine Slavka Linića Rijekom, Rijeka je (p)ostala utočište za kriminal “crvenih“. Nesumnjivo je da su i da razni lobiji ,koji dominiraju raznim riječkim sferama, ishodište svoje moći nalazili i nalaze u SDP-u stranci koju, uz ostalo, doniraju uoči svakih izbora.

U ratu obranjena od četnika, stvorena Hrvatska u miru “spaljena“, opljačkana i uništena

Građani Hrvatske teško žive jer su ih opljačkali HDZ-ovci, a pljačku koju je HDZ izveo u posljednjih osam godina u kojoj su sudjelovali i sadašnji čelni ljudi te stranke, zaista je teško nadoknaditi, tvrdi upravo Slavko Linić. On laže, odnosno govori poluistine, jer Hrvatska se pljačka u kontinuitetu već dvadesetak godina neovisno o tome dali je HDZ ili SDP na vlasti.

Privatizacija i pretvorba je najveća državno organizirana pljačka vlastitog naroda. Kroz pretvorbu tu su pljačku omogućavale državne i paradržavne institucije bez ikakvih sankcija za počinitelje. Ujedno je to i najveći projekt pranja novca i investiranja protuzakonito stečenog novca i to na državnom nivou i kroz državni projekt budući da je kroz tvrtke u pretvorbi cirkulirao novac poznatog ali i nepoznatog porijekla, tvrde stručnjaci.

Ta pljačka nije djelo samo HDZ-a. Upravo Linić se dolaskom I. Račana na vlst suprotstavio usvajanju prijedloga o reviziji pretvorbe i privatizacije. Njegovom direktivom taj prijedlog je povučen iz saborske procedure, a navodno iz razloga, jer bi to u konačnici vodilo do zaustavljanja i onemogućavanja daljnje mafijaške privatizacije.

Između ostalog, prodaja HT-a i INA-e primjer je kriminala i korupcije vlade u kojoj je kao potpredsjednik bio  Linić. U režiji te vlade, u samo godinu dana, strancima je prodano 44 posto hrvatskih banaka, a do kraja 2003 stranci su postali vlasnici 91 posto banaka. Rasprodan je onaj sustav čija stabilnost jest čimbenik gospodarske sigurnosti i napretka. Analitičari tvrde da ta rasprodaja nije samo najteži udarac koji su bivši komunisti zadali hrvatskoj državi, nego je to i jedna od najvećih pljački i lopovluka u pretvorbenom procesu, ovaj put u režiji SDP-a.

Slavko Linić nije samo specijalist za laganje i prebacivanje kolektivne krivnje komunista samo na HDZ. On je specijalist i za legalni kriminal – stečajeve- koji su korišteni kako bi se legalizirala pljačka državne imovine i zatvaralo radna mjesta. Stečajevi su poslužili  kao elegantan način privatizacije – lopovlukom. Ako se tvrdi da je HDZ “izmislio“ privatizaciju, onda se za Linića može reći da je glavni planer i strateg stečajeva.

Oni su bili i jesu Linićeva strategija i najveći val stečajeva, zapravo, započinje u mandatu Račanove koalicijske Vlade. Analitičari tvrde kako se tada trebalo ponuditi na prodaju i prodati što je moguće više tvrtki koje su ostale u državnom vlasništvu, a ono što je ostalo trebalo je “očistiti“ kroz stečajeve bez ikakvih izuzetaka. Linić je za stečajeve opravdanje našao u promašenoj privatizaciji koju je trebalo ispraviti po principu “spaljene zemlje“. Sve one gospodarske subjekte koji se nisu uspjeli snaći u novom okruženju neoliberalnog kapitalizma trebalo je sravniti sa zemljom i krenuti ispočetka od nule.

Tako je i učinjeno, ali s tom razlikom da je cijela Hrvatska krenula od nule, a tajkuni su startali s protuzakonito akumuliranim bogatstvom iz razdoblja HDZ-ove vladavine.

Stečajevima ili bankrotima tvrtki u RH završava se faza uništenja gospodarskih subjekata čija je prava devastacija započela 90-tih godina. Linićevi stečajevi kontinuitet su privatizacijske i pretvorbene pljačke koja je naslijeđena iz 90-tih godina.

S obzirom na stečajnu praksu nezadovoljne vjerovnike, obespravljene i neplaćene radnike i masovno gašenje proizvodnje, bez volje i namjere državnih tijela da se sačuva i nastavi proizvodnje za hrvatske stečajeve može se reći da su objedinili legalizirani kriminal i masovno upropaštavanje tvrtki.

Linićeva strategija pogodovala je kapitalu i novostvorenom sloju bogataša-tajkuna. Na tvrtka,ma koje su se privatizirale moglo se zaraditi u svakoj fazi njihove vlasničke transformacije počevši od prvih manipulacija s pretvorbom i privatizacijom i naknadnom preprodajom tih tvrtki trećim kompanijama ili fizičkim osobama i prodajom njihove pokretne imovine i nekretnina kao i u završnoj fazi – stečajevima. Kupiti tvrtku u stečaju, osporiti potraživanja vjerovnika i višestruko smanjiti njezinu realnu vrijednost u svakom slučaju, s aspekta ulagača, profitabilan je poslovni potez. Takva ulaganja primarno osiguravaju značajne dobitke ulagačima koji će zaraditi na razlikama u cijeni nekretnina kroz razne manevre koji rezultiraju enormnim bogaćenjem pojedinaca i isto tako enormnim povećanjem nezaposlenosti, jer tvrtka koja završi u stečaju u praksi ne generira nova radna mjesta, niti je u interesu špekulativnom ulagaču baviti se proizvodnjom.

Mnogi novi vlasnici privatiziranih poduzeća, tzv. tajkuni, pošto su kupili poduzeća po bagatelnim cijenama, rasprodali su dio ili cijelu olako stečenu imovinu i u inozemne banke iznijeli milijarde dolara, a država je istovremeno uzimala zajmove od MMF-a i drugih financijskih institucija.

Podržavao se precijenjen tečaj domaće valute, što je išlo u prilog novoj klasi poduzetnika i vlasnika stranog kapitala te zajmodavcima, koji su tako mogli po povoljnim uvjetima iznijeti novac iz Hrvatske.

Takva ekonomska politika, a čiji je jedan od stratega i Slavko Linić, kao ministar financija, provodi se i danas te kao takva nije bila niti jest u interesu razvoja, nego u interesu financijskog kapitala.

Stalno se zadužujući RH upada iz duga u dug i tako ovisi o međunarodnim financijskim institucijama da bi uopće mogla gospodarski funkcionirati i financirati vlastiti državni aparat.

Inozemni krediti su “spasonosna formula“, jer se novim i novim zaduženjima kupuje socijalni mir ali i da bi se politička garnitura što duže održala na vlasti. Također da bi se kompenzirao i nedostatak onih investicija koje bi proizvele rast i razvoj.

U svemu tome uopće nije više bitno da više ne postoji sloboda djelovanja hrvatskih vlada i da sve važnije odluke, i o ulaganjima, i o investicijama, i o pritezanju kaiša hrvatskih građana, i o reduciranju prihoda hrvatskih građana, i o kljaštrenju socijalnih službi itd. donose vjerovnici, a sve to samo kako bi se moglo kreirati dovoljno sredstava da se može isplaćivati kamate na strane dugove koje su nam priskrbili naši novi “demokrati“ i “domoljubi“ do jučer komunisti.

Apsolutna nužnost ovog bankrotiranog sustava je i spašavanje uz daljnju prodaju preostalog “obiteljskog zlata i srebra“. Time se direktno ugrožavaju temelji i suverenitet države. Međutim pošto ne postoji strategija ni pravna osnova za daljnju rasprodaju, kao što nije postojala ni do sada, nije teško dokučiti razloge najavljene nove privatizacije i rasprodaje.

To donosi svježi novac koji je nužno potreban za prikrivanje svih dosadašnjih promašaja u režiji HDZ-a i SDP-a. Također da bi se stvorila podloga za “korumpiranje“ građana na izborima. Jer se time pogoduje i ekonomskoj i financijskoj ekspanziji međunarodnog financijskog kapitala na ovim prostorima. Osim toga, budući da ne postoji nikakva kontrola i unaprijed utvrđena metodologija, u pitanju su i igre oko dobivanja velikih provizija za pojedince, a možda i skupine.

To se mora jednom zaustaviti! Kako?

Prije svega spoznajom i prihvaćanjem istine.

A ta istina je da uspjeh borbe nije bio potpun.  Uspjeh se mjeri po promjenama koje nastaju,  uzroci našeg pedesetogodišnjeg ropstva u Jugoslaviji i uzroci našeg današnjeg ropstva nisu borbom promijenjeni.

To će se moći zaustaviti kad Hrvati spoznaju i prihvate istinu da je djelovanje komunističkih frakcija SDP-a i HDZ-a izdajničko i neprijateljsko djelovanje spram vlastitog naroda i hrvatske države, da su jednako krivi i odgovorni za ovo novo stanje ropstva.

Kad spoznaju i prihvate istinu da su i jedni i drugi bili i jesu jedna primitivna kategorija komunista koja se nikada, pa ni danas, nije iskreno i pošteno bavila hrvatskim problemima i hrvatskom problematikom, niti se borila za interese naroda i države, već samo za svoje. Da su se uvijek kretali i da se i danas kreću na kolosijeku izdajstva i renegatstva. Da ih kao takve treba smijeniti i razvlastiti.

Alternative ima na pretek!

Te izdajničke strukture nisu narod strmoglavile samo u propast. Strmoglavile su ga u laž i svijet laži.

Tajna njihovog “uspjeha“ je i u činjenici da se pristaje uz laž. Upravo to je donijelo razočaranje, jer laž sama po sebi teži i vodi razgradnji, upropaštavanju, zarobljavanju, a sve to imamo danas.

Samo istina spašava, izgrađuje, oslobađa. Upravo ona je najbolji i najuspješniji način borbe protiv zla i ustrajnost na istini je garancija za boljitak i prosperitet.

Problem je međutim da je laž u Hrvatskoj puno više “živa“, nego što je to istina i da se i stoga uz blistave čari laži pristaje rađe nego uz hladnu i golu istinu.

Samim time istina nije osuđena na neuspjeh, niti je nemoćna i besperspektivna.

Laž je osuđena na neuspjeh. I ne samo na neuspjeh. Osuđena je na propast, jer koliko god ljudima laž bila draga toliko je Bogu mrska. ( Psalam 5,7 ; Izreke 12,19)

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
1 Comment
Newest
Oldest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Josip Mayer
10 years ago

Ja baš to ne bih tako Da se bolje razumijemo nisam onaj koji dođe na ovu stranicu ili neku drugu jakati i njekati,,kako je sve dobro ili ništa ne valja..sa obzirom da smatram da svaki autor..teksta..gleda da čim bolje učini svoja dijela..tako i gospodin..autor.. i ovoga teksta pa bi mi se čudno činilo da kažem kako je njegov tekst lijepo napisan..a..rado bi i pohvalio nekoga a nema smisla da nekoga neprekidno i kritiziram..a ne kažem mu ujedno kako mislim da bi bilo to njegovo djelo ili uredak učiniti još bolje i društveno podnošljivije i kvalitetnije.već idem rađe i sam na… Read more »