POSJET IZ DOMOVINE

Sonja Breljak
005Berlin/ Da naši ljudi, naši berlinski, njemački sugrađani, i po povratku u Hrvatsku ne zaborave godine i desetljeća provedena ovdje, sasvim je jasno. Kao da je to i moguće. Istina, nekima se, iz raznoraznih razloga, san o povratku nikada i ne ostvari a pojedini u tome ipak uspiju prije nego li osvoje godine ili bolest pa postane nemoguća nova, ne lagana, prilagodba novoj-staroj sredini, ljudima i navikama.

S nekima i po povratku održavamo stalne kontakte a pojedini s vremena na vrijeme i navrate i u naš grad pa susret uvijek bude srdačan. Takav je bio i ovaj s našim suradnikom, vrsnim fotografom Alfredom Matijaševićem koji se prije koju godinu, zajedno sa suprugom Marijom, vratio u rodni Stružec, pa sad k Berlinu hita tek kakvim neodgodivim poslom. Poput i ove prigode.

Susret jedva utanačismo. Naime, Alfred ne imade baš previše slobodnog vremena u kratkom, dvodnevnom boravku u Berlinu. Ipak! Na Hallesches Toru, u restoranu Split, zajedno popismo kavu, progovorismo koju o životu doma pa bio on ovdje ili drugdje, o zbivanjima u Berlinu i aktivnostimo koje vrijedni i talentirani, bračni par Matijašević, provodi u Stušcu kao i, naravno, o suradnji na Hrvatskom glasu Berlin koja objema stranama donosi puno zadovoljstva.

Ponovilo se …i susret i intenzivna suradnja. U to ime, pozdrave šaljemo u Domovinu, i svim našim iseljenicima -povratnicima koji poput Alfreda i Marije, traže putove starog-novog života, želimo da i ta svojevrsna integracija (samo sad u drugom pravcu) uistinu uspije i učini njihove živote ispunjene razumijevanjem i stvaranjem.

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments