DUGO TOPLO LJETO

BRODSKO KOLO 2
piše: Emil Cipar

VIDI SLIKE UZ TEKST

korzo slavonski brod 12. lipnja, 2010.
Termometar na korzu 12. lipnja 2010. pokazuje 38 stupnjeva (foto: sbonline.net)

Slavonski Brod/ Nakon obilnih kiša i hladnoća, Slavoniju je zahvatio val topline. To je najgore što se moglo desiti, jer i ono malo od sjemena što je ostalo na zasijanim njivama, nema nikakvu šansu postati biljka, a da o opasnosti od zaraza i ne govorimo.
Vrućine utječu i na društveni život. Aktivnosti svake vrste se izbjegavaju, tako da su i gradski kafići prilično pusti.
Jedina aktivnost u Slavonskom Brodu je smotra folklora „Brodsko kolo 2010.“, koja je ovaj puta posjetila tvrđavu, u čijim zidinama je temperatura bila i preko 40 stupnjeva, a publika i sudionici su tražili hlada, iako ni on nije pružao veliko osvježenje. Ali prilika …vidjeti nekoga, kao i sam biti viđen …ne propušta se.
Šarolike folklorne skupine iz svih krajeva skupile su se u Brodu. Grad domaćin je izvrstan organizator …a to se cijeni.
Među mnogobrojnim društvima iz svih krajeva regije nastupio je i KUD „Druga mladost“, klub „otkačenih penzionera“, kako se sami nazivaju, i time dokazao da je   starost stvar individualnih pogleda. Njima vrućina nije smetala …pa su osvježili publiku veselim bećarcima.
Bećarac je oblik narodne pjesme porijeklom iz ruralne Slavonije, odakle se njegova popularnost proširila do južne Mađarske i širom Vojvodine. U obliku je dvostih koji se sastoji od dva deseterca čije se zadnje riječi rimuju.
Čuvajte se garavuša ljudi,
garava se tri put noću budi.

Tematski, bećarci su humoristične, satirične i često vrlo lascivne pjesme čiji je cilj nasmijati i vrlo su popularni na manje formalnim proslavama.
Ja ne trebam anđela čuvara,
selske babe čuvaju me džabe
.
Postoji i Hercegovački bećarac za kojeg ne važi gore navedeno. On je malo drugačiji i nije mu cilj nasmijati slušatelje već ih zabaviti. To je vrlo zahtjevna pjesma za izvođače mada se to ne čini tako slušatelju. Bećarac je u Hercegovini tradicija koja se prenosi s koljena na koljeno i očuvala se do današnjih dana.
„Druga mladost“ ima, svojim godinama primjereni bećarac:
Prva ljubav kao prvi zubi,
ispadnu ti ali dojdu drugi.

 

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments