IZBORI U BIH

ZNA SE!!!
piše: Emil Cipar

DA PROSTIŠ …ŠVICARSKA

Slavonski Brod/ Moram priznati da nisam nikada razmišljao o pojmu emancipacija …dok mi Michael, urednik časopisa MigraPolis, portala Bonskog instituta za migracijska istraživanja nije poslao jedan mail. U njemu mi je …aludirajući na moje prezime …savjetovao da u Google ukucam e mane cipare.
Poslušah, iako sam upravo radio na ovoj kolumni u kojoj pokušavam naglasiti važnost izlaska Hrvata iz BiH na izbore u listopadu.
Doznah tako …nakon kraćeg listanja da… emancipare (iz latinskog) znači: Osloboditi se nečije vladavine i skrbništva… osloboditi se ovisnosti …postati samostalan. U daljnjem tumačenju pojma …osloboditi se spona prošlosti da bi nesmetano i slobodno mogao kreirati budućnost.
O budućnosti se dakle radi. Nekoj ljepšoj, boljoj, slobodnijoj, sigurnijoj…
Toliko doznah …ali ja sada želim završiti svoju kolumnu i iskreno rečeno …ne želim biti smetan. Ali zato sam trebao izabrati neki drugi poziv. Kolega iz Švicarske treba neku informaciju o posljedicama poplava u okolini Slavonskog Broda. E sad još i to …surfanje po internetu …posljedice poplava za kolegu iz Švicarske ….šta još neće doći.
Vidim od posla ništa …glavnoj urednici sam obećao kolumnu, a ideja nema. Pas me povuče za nogavicu …želi u večernju šetnju.
Trebao sam izabrati drugi poziv.
Stanujem blizu graničnog prijelaza prema BiH. Ljudi se vraćaju iz šopinga iz Bosne …vrećice sa štekama cigareta vidljive. Dvojica …po dijalektu sudeći …Bosanski Posavljaci …na putu prema centru grada.
-A nije to ni kod nji’ više jeftino. Eto …kupio teke cigara, germe, šećera… i ode 100 kuna. To sam mogo tako i u Brodu.
-Pa kupio si u Brodu …jebogati!
-Mislim mog’o sam to kupit u NAŠEM Brodu.
-A koji je to TVOJ Brod Pejo?
– E jebiga …i ti sad naš’o mene vamo. Pa zna se koji je čiji Brod!
-Ma nemoj mi samo to ZNA SE spominjat’! To više ne mogu čut’! Svi ZNAJU sve. Neki znaju, neki misle da znaju. Oni koji znaju …metnili u džepove, a one koje misle da znaju rašćeralo po svijetu. I ovdje nas samo trpe, jer moraju.
-Ma nemoj Jozo griješit dušu! Znaš li ti koliko je nas primilo u ovaj grad?!
-Ma jest primilo …istina. Najprije išćeralo, prodalo… pa onda primilo. Ma sutra bi oni nas poslali negdje, samo da nas neko ‘oće.
-Nemo’š tako reć …išćerali. Nisu oni krivi što smo mi izgubili rat.
-Ma da smo mi samo rat izgubili …izgubili smo mi i pamet …a mislili da SVE ZNAMO. Slušali smo mi dugo one koji SVE ZNAJU, a nismo sami mislili svojom glavom. Zar ja moram sad pod stare dane gledat đe ću pojest trešnju. Nekidan mi donio komšija trešanja s moje trešnje u Koraćama. Ma nije s moje …s njegove …prod’o sam mu zemlju, al’ ja ju posadio i gajio, a sad drugi bere. Al’ svejedno …svaka mu čast! Ma bili smo mi vazdan dobri i prije, dok nas oni što ZNAJU  nisu zavadili. On im’o više sreće, pa osto na svome, al’ u ratu sina izgubio, pa opet nije dobro …jebiga!.
-A kol’ko je naših izginulo, a ti sad žališ za jednim Srbinom.
-Ma žalim ja Pejo i za njihovima i za našima. Žalim ja i  da ne znam, k’o ni ti, koji je Brod moj. Žalim za ašlamom, koja nije moja, a komšija misli da nekako nije ni njegova. Žalim ja za onim što je nekad bilo.
Kod kuće čeka nezapočeta kolumna. Na radnoj površini još uvijek onaj e mane cipare. Kolega iz Švicarske čeka podatke o poplavi, glavna urednica čeka kolumnu…
A onda odjednom…
…Švicarska!!! Zemlja u kojoj je više entiteta nego u Bosni. I više jezika, planina …i više sira, turista, slobode… svega da prostiš …više. I tako je to od 13. stoljeća.
Kako je to moguće?
Valjda zbog toga što su se tada ti narodi na tom području emancipirali od utjecaja drugih sila, carstava, država i naroda. Prema predaji njihovo višestoljetno postojanje i blagostanje imaju zahvaliti prisegi, koju položiše početkom kolovoza 1221. U godini revolucija …1848., kada su se raspadala carstva i kraljevstva kao kule od karata …Švicarci opstadoše. Ta njihova prisega je omogućila Savez kantona, kojega imaju do sada.
Švicarci ne vjeruju političarima, ili …može li mi netko iz glave reći kako se zove švicarski predsjednik, ili ministar inozemnih poslova. Oni vjeruju samo u prisegu iz 1221. Tri kantona prisegnuše pred Bogom da će se zajedno boriti protiv svih zala i nevolja, koje im izvana prijete. I na jednoj brdskoj livadi, u znak prisege, podigoše ruke prema nebu.
Svaki zakon od važnosti Švicarci donose referendumom. Možda je to skupo, jer moraju češće na glasačka mjesta, ali trajnije je u svakom slučaju.
Da bi nesuglasice ugušili u početku, čine sve da do njih uopće ne dođe. Oznaka CH nije svojstvena ni jednom entitetu, već je uzeta iz latinskog.  Confoederatio Helvetica je latinska inačica službenog naziva države, čime se izbjegava izbor između jednog od četiri službena jezika. Akronim CH se, među ostalim, koristi kao internetski nastavak.
Usprkos nazivu …Švicarska nije konfederacija nego federacija. I njihov savez je čvrst. Nije tako loše ni uređena …da se živjeti u njoj.
Mislim da bi se i Jozo i Pejo trebali konačno emancipirati od onih koji govore da ZNAJU i pokušati sami shvatiti da se svi problemi u Bosni i Hrcegovini trebaju rješavati u Sarajevu, a ne u Zagrebu, Berlinu, Moskvi, Beogradu, Daytonu… ili bogtepita gdje drugdje, kao što je to do sada bio slučaj. Sumnjam da bilo tko od onih koji odlučuju o sudbini Bosne znaju kako je slatka  aršlama ubrana na vlastitom drvetu.
Švicarci znaju.
Izbori u Bosni i Hercegovini su početkom listopada. Svi oni koji bi htjeli znati čiji je koji Brod, trebaju se registrirati. Ali o tome više i detaljnije na portalu HercegBosna.org. Klikni na link!
Od tvojeg sudjelovanja na izborima ovisi hoće li BiH ostati BiH, ili će jednoga dana postati nešto kao …da prostiš …Švicarska.

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments