BITI BOLESTAN U HRVATSKOJ

ZNA SE!!!
piše: Emil Cipar

Biti bolestan nije dobro nigdje u svijetu. Postoje velike razlike o stanju zdravstva u pojedinim državama. Imao sam i imam priliku isprobati stanje zdravstva u Hrvatskoj i u Njemačkoj. I razlike postoje, ali…
Slobodan sam tvrditi da je zdravstveni sustav u Hrvatskoj socijalniji i bolji od onoga u Njemačkoj. Mislim tu na medicinski dio. Opskrbljenost lijekovima je solidna, a stručnost liječnika na zavidnoj razini. Pogotovu je jako vidljiva skrb prema težim oblicima bolesti.
Zdravstveni sustav, najveće opterećenje za državni proračun, brzo se prilagođava trenutnim mogućnostima. Reforme su većinom vrlo učinkovite.
Jedini problem i kočnica reformama leže u samom sustavu, koji je prilično neučinkovit. Ne začuđuje to toliko, jer Hrvatska je tranzicijska zemlja i trebalo je, ili trebat će puno vremena da se ustaljene navike iskorijene. Tri godine konzumiram sustav na svim razinama …od općeg do specijalističkog i nisam bio svjedokom nikakve korupcije, niti je bilo kakvo podmićivanje bilo nužno da bi obavio bilo kakav pregled.
Nedavno sam vozio punicu na redovni specijalistički pregled, kojega ona obavlja dva puta godišnje. Dijabetičar je, pa je u sustavu redovne kontrole.
Liječnica obiteljske medicine je napisala obveznu uputnicu, koja je besplatna, a termin kod specijaliste je odredio kompjutor. Sve bi bilo u najboljem redu, ali punica se osjećala obveznom kupiti i prikladan dar …bombonijeru i kavu.
Upozorih ju da to nije predviđeno zakonom.
-Ali to svi tako rade. Evo i susjeda je bila neki dan kod ortopeda i isto je odnijela. Kako ćeš doći praznih ruku?
I gospođa, koja ju je pratila na pregled …pokušala me uvjeriti da se to mora …da te inače neće nitko pogledati i tako to.
Ja se osobno nisam uvjerio u to …rekoh to već.
I sve bi to bilo u redu da si moja punica može priuštiti te darove. Njena mirovina je egzistencijalni minimum. Svaka kuna mora se tri puta prebrojati. Nedostaje na svakom koraku, ali za bombonjeru i kavu  liječniku mora biti, jer …tako svi rade, tako mora biti, šta će svijet reći, sramota me…
A onda kritike na sustav kod razgovora uz kavu …svi su oni koruptni …svima moraš dati …neće te ni pogledati, ako ne doneseš makar neku sitnicu.
Jedna velika prepreka modernom zdravstvenom sustavu je …nazvao sam ga Zid modnih čarapa. To su djelatnice u zdravstvu, koje još uvijek žive u nekom vremenu između jučer i prekjučer i njihov položaj u sustavu nikome nije jasan. Čule su za neke reforme, ali da su one na snazi o tome nemaju pojma. Primjetljive su i po odjeći. Ispod neugledne svjetloplave kute, redovno nose modne crne čarape, koje bi trebale naglasiti njihov seksepil.
I kao pacijent morate proći kroz taj zid. Ako vam to uspije …spašeni ste …u dobrim ste rukama.
U startu …kada primjetite prve simtptome morate ići liječniku obiteljske medicine. To je sustav dobro zamislio, jer se lako mogu prepoznati nasljedne bolesti, ako je cijela obitelj kod jednog liječnika.
Međutim liječnici opće prakse ne ulaze u pravilu u nikakav rizik …čast iznimkama. U pravilu oni proslijeđuju dalje na specijalističke preglede. Dogodi se često da pacijent konzumira nekoliko specijalističkih pregleda prije uspostavljanja konačne dijagnoze.
Sustav je dobar, ali zbog ljudskih slabosti i prilično skup. Na nepotrebne specijalističke preglede potroši se puno vremena, strpljenja, kave i bombonijera i skupih specijalističkih pregleda …rezultat je da građani nisu zadovoljni.
Ja jesam! Naučio sam naći rupe u Zidu modnih čarapa i sve dosadašnje posjete liječnicima završile su uspješno. Nigdje …ama baš nigdje nisam osjetio potrebu ubrzati postupak „nekom sitnicom“ i briga me što će svijet reći.

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments