BOSANSKI LONAC

Iz naše arhive ISELJENIČKE PRIČE

piše: Sonja Breljak

Kod nas se kaže …lako ja iz Bosne ali neće Bosna iz mene! Pa iako je već duže tomu da ne živim u mojoj zemlji, lako li je prisjetiti se njenih mirisa. Potpuno me nikada nisu niti napustili. I sama ih tražim, slijedim i njegujem…
…Kao da sada vidim tu davnu sliku iz moga djetinjstva…
Na štednjaku vri neizbježna, obvezna, praznična sarma, dok mati sva žurna i od rada topla, priprema božićne slastice, prave bosanske posebnosti …šape u obliku srca ili ribe, salnjake, komplicirane i bogate baklave, u redove kao vojnike poredane ormašice, jeftini i jedostavni a uz to omiljeni kolač moje djece, upravo kao nekada brata i mene.
Poput baklave i (h)ormašica i neka druga jela su, sudeći po imenu koje nose, usko vezana uz vrijeme turske vladavine u Bosni …neobična sogan – dolma, bamlja, ili slatki kadaif, tufahije i tulumbe. U našoj se obitelji ipak nisu spravljale.
Teško da će bilo koja svečanija prigoda kod nas u Srednjoj Bosni, proći bez bureka. A burek je, neka se zna, uvijek i samo …pita sa mesom! Pored bureka pripremaju se i pite sa sirom, jajima, zeljem, tikvom, krompirom ili jabukama.
No, burek je pita broj jedan za važnije prigode. Pravi kralj među pitama! Iako priprema ovog jela traži prilično umijeća u pravljenju i razvlačenju tijesta, u Bosni se kaže:
Napraviću pitu na brzinu!
Puno je još jela i posebnih načina njihove priprave, vrijednih pažnje.
Kuhanje je i svojevrsna poruka. Držim da kuhinja jedne zemlje, dosta govori o samoj zemlji i njenim narodima.
Domaćice u Bosni i Hercegovini su gostoljubive, tradicionalne, vrlo privržene obitelji, vrijedne i snalažljive.
Više puta tijekom dana pripremit će jaku bosansku kavu i niti jedan gost neće otići a da nije njome ponuđen.
Veoma su spretne u svakodnevnom pravljenju ukusnog kruha i raznih drugih peciva. U ratu su naučile pripremati obroke i kada izbor namirnica, blago rečeno, nije naročito velik.
U danima kada imaju pune ruke posla a žele da ručak bude ukusan i bogat, rado pripremaju bosanski lonac …ukusnu mješavinu raznog povrća i začina.
Prilikom spravljanja bosanskog lonca, važno je sa pravom mjerom dodati začine.
Ravnomjerno pomiješano kuhano povrće daje jelu jedinstven ukus. Kada je nešto jako izmješano u Bosni se kaže …to je kao u bosanskom loncu.
A takva je i sama Bosna. Veliki lonac raznolikosti. U njemu su jednako važni svi njegovi sastojci. Tek tada su i mirisi neobični, jaki a prijatni. Možda me takvi mirisi i vrate mojoj zemlji…?!
Mirisi moje zemlje

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
2 Comments
Newest
Oldest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
katica kis
katica kis
10 years ago

Draga Sonja,
čitajući tvoju priču “Bosanski lonac”, prisjetila sam se pokojne Ljubice Hawlowitsch, također iz Bugojna, koja je u Mainzu dugo s nama živjela. Često nas je pozivala na “Bosanski lonac” kojega je obično pripravljala nedjeljom, stavljala na štednjak na maloj vatri, zavezala pergament papirom, i odlazila na sv. Misu, bez bojazni da će joj zagorjeti.
Kad smo se vratili sa sv. Mise, ručak je bio gotov.
E, što je taj lonac prijao! A tek pita sa sirom! Pokoj joj duši, znala nas je ugostiti i počastiti. Stoga s prijateljicama na Svi svete idem joj redovito na grob.

Josip Mayer
12 years ago

Draga gospođ Sonja

Čitajući vašu postavku pod imenom
..BOSANSKI LONAC ..odmah mi je u prvu ruju pala napamet zemlja sa više nacija.
Onda mi je palo napamet pa to je …BOSANSKA I …HERCEGOVAČKA HRANA a poznato mi je da je pomalo jedu i drugi oni koji na taj način razmišljaju brzo će ustanoviti da je ujedno i bila i sada je i ..MULTINACIONALNA HRANA.