OTOM POTOM!

ZNA SE!
piše: Emil Cipar

Krenuli ste na godišnji odmor, ili ste se već smjestili u nekom mjestu, gdje ćete pokušati obnoviti radne sposobnosti, napuniti baterije, zaboraviti svakodnevnicu!? Možda morate još koji dan raditi i podnositi vrućinu u uvjetima, koji baš nisu prilagođeni temperturama, koje ovih dana dominiraju Europom.
Hrvatski sabor je na zasluženom odmoru. Trebalo bi ovo Zasluženo shvatiti, kao da se odnosi na sabornike, koji se eto umoriše od napornog rada, pa odoše malo odrijemati u hladu.
Ali ne …nisam tako mislio. Mislio sam da je hrvatski narod zaslužio odmor od silnih predstava licemjerja, koje mu je u protekloj sezoni upriličio ovaj sastav sabora.
Poštujući sve zakone dramaturgije, posljednja sjednica je bila vrhunac licemjerja. Na Markovu trgu u sabornici uobičajena slika …pozicija i opozicija. I mada se više ne zna tko igra za koju ekipu …pozicija je uvjek jača i uvjek ima dovoljan broj ruku da hrvatsko dužničko ropstvo proširi u nedogled. Ovaj puta je to 13 milijardi novoga duga. Na taj dug je ministar financija ponosan. To jest cinizam, jer 13 milijardi vidi samo on. U stvarnosti je to daleko veći iznos, ali rekoh već …posljednja je sjednica, pa na cinizmu ne treba štedjeti.
I sve to što stvarno izgleda kao kazališna predstava u biti je surova realnost u zemlji u kojoj vladaju brutalni socijalni odnosi. Dok jedni prekopavaju po kontejnerima u potrazi za kruhom našim svagdašnjim, dotle drugi nemilice troše novac namijenjen baš tim jadnicima, kojih je iz dana u dana sve veći broj. Na reprezentcije i večere se troše sume, na kojima bi i ruski oligarhi bili zavidni.
I cinično je da novi dug, koji će danas prosuti mrvice ispod bogatog stola da bi umirio gladne, upravo regrutira vojsku novih jadnika, koji će u budućnosti kopati po kontejnerima. Jer …taj ogromni dug treba netko vratiti. A vratiti ga mogu jedino ti jadnici, kod kojih se sada štedi na obrazovanju, zdravstvu, ulaganju u budućnost. U njihovu budućnost se ulažu jedino odgođeni računi skupih terevenki i glupih investicija, koje ona sigurna većina dignutih ruku sada određuje.
Ali …OTOM, POTOM! Kaže ministar financija. A ministar policije ništa ne kaže …on priprema drugu predstavu. Palicama i oružjem, natjerat će nezadovoljne da budu zadovoljni i da i oni dižu ruke za nova zaduženja.
Na istoj pozornici, samo nekoliko stotina metara dalje, na jednom drugom trgu glavnoga nam grada …statisti. I tu postoje pozicija i opozicija, samo je tu zbog mase statista, redatelj smislio, radi bolje prepoznatljivosti i dresove. Jedni su uniformirani i naoružani, a drugi goloruki i glasni.
Još nisam …na toj drugoj pozornici uspio prepoznati većinu. Broj statista stalno raste …uniformiranih i inih.
Ko će tu pobjediti …ne znam. Početak je to tek. Ali tko je već sada izgubio to je potpuno jasno. Izgubit će buduća pokoljenja, jer svi dugovi koje je ona bestidna i bezlična večina na Markovu trgu za dvadeset godina napravila …treba vratiti. A zato će trebati daleko više godina i daleko više generacija.

Glavni junak predstave …vrhunski cinik u Hrvata uputio nam je svima jasnu poruku: OTOM; POTOM!
Ne vidi on jadan sa Markova trga da je na Cvjetnom trgu POTOM već odavno počelo.

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments