O ČEMU JE OVDJE RIJEČ

O ČEMU JE RIJEČ
piše: Žarko Delač

 

Nakon više godina, da ne kažem stoljeća slučajno sam prošao kroz dio BiH koji se naziva Republika Srpska i čini jedan od entiteta nama susjedne države. Ostao sam višestruko iznenađen i kako bih moje iznenađenje želio podijeliti odlučio sam napisati nekoliko rečenica. Prvo ne mogu se oteti dojmu kako Republika Srpska njeguje i više joj je stalo do državnih obilježja nego međunarodno priznatoj našoj državi. Njezinog predsjednika čuvaju profesionalni tjelohranitelji dok naš slobodno pada sa pozornice a nigdje u blizini osiguranje. Zastave nepriznate Republike Srpske na svakom koraku a kod nas se i na blagdane i državne praznike zastave mogu izbrojiti na prste. Predsjednička lenta je davno prošlost kao i Oltar Domovine i Počasna straža na Markovu trgu (uh kad se sjetim Arlingona!). Poučna je usporedba i graničnih prijelaze s Hrvatske i Srpske strane.  Možda su to nekome nebitni atributi državnosti ali vjerujte svugdje u svijetu se  o tome vodi računa. Vjerojatno znaju zašto. Nadalje kad govorimo o međunarodnom priznanju RS kako protumačiti da su u zgradi sjedišta Srpske Demokratske stranke  smješteni konzulati Republike Slovenije i SAD-a. Naravno i sve se zastave uredno vijore na pročelju zgrade u najprometnijem dijelu Banje Luke. Toliko o tome tj. politici, a neko može reći i  politikanstvu. Zato se okrećem gospodarstvu. Telekom RS i ona jedna rafinerija s par benzinskih pumpi prodani su za 2 mlrd. dolara. Sjećate li se cijene ne tako davno prodanih Hrvatskog telekoma i INE. Ima tog još. U tom dijelu Balkana Perutnina Ptuj gradi 24 tvornice po 3500 m2, Coca Cola se izmješta iz Zagreba, Kineski investicijski fondovi grade ceste, izgrađene su najveće i najmodernije toplice, gradi se veliki gerijatrijski i hospicijski centar… U jednom malom Prijedoru ima trenutačno 400 kranova kojih nije bilo u gradu Zagrebu ni za vrijeme najmoćnije vladavine gradonačelnika Bandića. Kojeg uzgred rečeno razapinju pojedinci i određene  interesne skupine sa samo jednim ciljem  da preuzmu vlast i kontrolu za sebe. Zar je moguće da kao zagriženi domoljub pišem hvalospjeve o RS? O čemu je to riječ? Ipak na kraju jedna usporedba s Rumunjskoj u kojoj je odličan ručak 2 Eura, prijevoz taksijem na udaljenost od 650 km 150 Eura, noćenje u vrhunskom hotelu 15 Eura ali plaće su naravno nešto manje. I to sve od kako su postali članovi EU. Možda je vrijeme da i ja od Euroskeptika postanem Eurofil! Tada bi i prosvjednike u Varšavskoj polijevali vodom i suzavcem, a ne gubili vrijeme na njihovo privođenje kako bi se  otkrilo da ih više od 90 % posto uopće nije iz Zagreba. Stvarno tko mi može kazati o čemu je ovdje riječ?

prof. Žarko Delač

zdelac13@gmail.com

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
6 Comments
Newest
Oldest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Josip Mayer
13 years ago

Pošteni gospodine Nick Sarjanovic

I sam sam toga mišljenja da se je imenjak želio osvrnuti na momentalni konfuzni ponos Hrvata.
Ne bi se sasvim sa vama složio da je to postalo od godine 2000. već od onda kad se je u Hrvatskoj počelo na veliko krasti a to je davno prije bilo negdje već oko pretvorbe
ujedno je i nacionalni ponos, srozan do sramno niske granice.

nick sarjanovic
nick sarjanovic
13 years ago

izvrstan članak! žao mi je samo da g. josip nije shvatio bit onoga sto je g. delač želio osvjetliti i u tomu uspio. naime, stovani g. josip, opisane stvari ne iskljucuju jeda drugu, već se dopunjuju. koliko vidim, pisac članka je time želio pokazati jednu tužnu činjenicu koja se pokazuje na svakom koraku u lijepoj našoj. nacionalni ponos od 2000, godine, totalno je srozan. to je to!

Yozzo
Yozzo
13 years ago

Egzoticna ta republika Shumska, ha? E, moj profesore…

nada
nada
13 years ago

A gdje su tek svi ti Hrvati “izvana” kad trebaju izaci na izbore za svoju BiH i iskoristiti svoje gradjansko pravo?

J……, kol`ko nas ima!!

josip
josip
13 years ago

Preporučio bih cijenjenom profesoru da se malo prošeta mjestima gdje su Hrvati i Bošnjaci etnički očišćeni. Najbolje za to može poslužiti Posavina! Čovjek ovdje uspoređuje genocidnu tvorevinu Republiku Srpsku s Hrvatskom i njezinog predjsednika s hrvatskim predsjednikom.
Kad je stanje tako sjajno zašto se u RS nije vratio gotovo nijedan prognani hrvat? Zašto skapavaju u okolici Zagreba, barem znatnim dijelom?
Po meni je krajnje sramotno i uvredljivo što se ovakvi tekstovi objavljuju.

goran
goran
13 years ago

odlično