VICTUS – BOLJA BUDUĆNOST

REPORTAŽE
piše: Emil Cipar

vidi slike!!!

Dajana Sabo ©Emil Cipar

Slavonski Brod/ Sa radom je počela udruga za zaštitu životinja VICTUS u Slavonskom Brodu. Već samim nazivom kazuje nam da će to biti udruga, koja se neće temeljiti na stereotipima, nego će se u potpunosti prilagoditi uvjetima i zahtjevima koje nameće suvremeni način života.
Udruga se brine …ali neka to ispriča njena predsjednica Dajana Sabo:

Osnovni cilj nam je pobrinuti se za napuštene i nezbrinute životinje u našem gradu. Nastavljamo tradiciju udruge SPAS, ali smo se ipak odlučili za novi naziv i novi početak. Na taj način smo potuno slobodni u načinu rada, jer nemamo hipoteka iz prošlosti, koje bi nas mogle opterećivati.
Želimo maksimalno iskoristi postojeći potencijal i volju građana. Ne želimo nametati svoje stavove. Napuštene životinje trebaju pomoć odmah, pa za neko dugoročno planiranje nemamo niti vremena. Naše akcije su transparetne što se može vidjeti na našoj stranici na facebooku, koja se zove
Azil u Slavonskom Brodu.
Ovisni smo od pomoći naših sugrađana, tvrtki i oragnizacija… Ne želimo dijeliti savjete, ali ćemo nastojati svojim radom i ponašanjem uspostaviti dijaloge. Pripremamo i nekoliko akcija, koje će poslužiti za promociju  i za prikupljanje nužnih sredstava.
Problem napuštenih životinja je problem svih nas u gradu, a životinje ne poznaju upravne granice, tako da je suradnja sa susjednim općinama neminovna.
Obraćamo se svima građanima, ukazujemo na probleme i nailazimo na pomoć i podršku. A pomoć je relativna stvar. Našim volonterima potrebna je moralna podrška …znak da je to što rade ispravno i korisno svima. Motivacija je motor, kojega stalno treba održavati i timariti.
Nama je često dovoljna lijepa riječ …mali znak podrške. Bitno je imati osjećaj da je to što radimo u redu i da je korisno.
Javljaju nam se ljudi i iz inozemstva …nude pomoć. Sve to treba koordinirati i uskladiti. Posla je puno, ali mi imamo jaku volju. Sretni smo da održavamo kontakte s osobama, koje su već udomile životinje. Krug poznanika i prijatelja se stalno širi.
Nadamo se da ćemo uspostaviti i kvalitetan dijalog sa gradskom i županijskom upravom, jer radimo na istoj stvari. Svima nam je u interesu da napuštenih životinja bude što manje, da ne dolazi do konfliktnih situacija.
Koristimo suvremene načine komuniciranja. Krug naših prijatelja i simpatizera se stalno širi. Web-stranica je u izradi, pa ćemo moći detaljnije informirati o našim aktivnostima.
Razgovarat ćemo i sa trgovinama, koje imaju u ponudi potrepštine za kućne ljubimce. Mislim da je u obostranom interesu da građani imaju zdrav odnos prema životinjama.
uglavnom …mi smo tu. Djelujemo …radimo, a tek smo na početku. Ako nam se želiš pridružiti …priključi se grupi na facebooku
, ili jednostavno nazovi ili pošalji poruku na +385/98/1371763.
Uglavnom… mi želimo reći da smo udruga, koja nastoji na moderan način komunicirati sa svima koji žive u našem gradu …sa ljudima i sa životinjama, jer i one su građani našega grada i naša kultura u odnosu prema njima je dio naše opće kulture.

Nisam prijatelj stranih naziva, pa sam pokušao latinsku frazu VICTUS prevesti na hrvatski, ali nisam našao odgovarajući primjer. Bilo bi to nemoguće smjestiti u jednu hrvatsku riječ. Meni najbliži izraz, bila bi opet strana riječ …LIFESTYLE.
Šta možemo! Nova vremena traže svoj tribut. Navikli smo se na puno toga, pa ćemo moći živjeti i s novim pojmovima. A životinjama je svejedno.
I nije bitno kako se udruga zove. Bitno je da imaju uspjeha u radu i da građani imaju osjećaj da netko ozbiljno radi na problemu napuštenih životinja.

Zajednička, bolja, ljepša… budućnost u Slavonskom Brodu  počela je ovoga časa.

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments