JUČER, DANAS, SUTRA…

ZNA SE!!!
piše: Emil Cipar

JUČER, DANAS, SUTRA… su vremenske oznake. Jučer je prošlost, danas je ono što trenutno živimo, a sutra je budućnost, ono što će doći. To je svima jasno.
Svima, ali ne Hrvatskom državnom vrhu, a čini mi se i svim političkim faktorima u Hrvatskoj. Svi su oni kod te lekcije u školi spavali, ili su potplatili, pa su prošli na ispitu bez osnovnog znanja. To je učinjeno još u osnovnoj školi, jer poslije te nitko više ne pita za to.
Možeš završiti fakultete i postati doktor znanosti, a da nemaš toga osnovnog znanja.
Da je tako pokazuju dnevno nastupi i govori hrvatskog političkog vrha. Sve mi to djeluje kao loša predstava lutkarskog kazališta.
Lutke su upravljane akterima koji se ne vide na sceni. Ali konci na kojima te lutke vise su u ovoj predstavi sve vidljiviji.
Kažem …loša predstava.
Lutkarske predstave su namjenjene djeci. I djeca vjeruju onome što lutke govore …ne znaju da je to inscenirano i da su lutke vođene.
Hrvatska politička scena je veliko lutkarsko kazalište sa bezbroj likova na sceni …Predsjednik države …Predsjednik Sabora …Predsjednica vlade …ministri …zastupnici …koalicija …oporba …sindikati …udruge civilnog društva…
A scena je podjeljena na nekoliko katova.
U prizemlju je narod …puk …publika. Iznad njih je lokalna samouprava …općinska …županijska…
Na vrhu su Sabor …Vlada …Predsjednik…
I svi se kreću …govore …gestikuliraju …upravljani od drugih. Oni, koji na samom vrhu drže konce su nevidljivi …nepoznati. Njih treba tražiti izvan vidljive scene.
Akteri su loši …prepoznatljivo je da su vođeni i dirigirani. Njihovo brkanje vremenskih pojmova je uočljivo, ali publika to ne primjećuje. A i kako bi …i sama je dio predstave.
Uh …baš sam zakomplicirao. Pokušat ću biti jasniji.
Dokaz da hrvatski državni vrh nema pojma o vremenskim oznakama su javni nastupi hrvatskih političara ovih dana.
Počnimo od vrha.
Na proslavi Dana ustanka u Srbu Predsjednik Josipović hvali nošenje kapa sa crvenom zvijezdom. U Srbu je počela borba protiv fašizma.
Kape …početak borbe protiv fašizma su JUČER. Bilo-prošlo …ne ponovilo se! Ali predsjednik to govori DANAS za bolje SUTRA. Skup prate pristaše i protivnici …policija mora intervenirati.
Hrvatski narod je podjeljen.
Predsjednik Sabora i Predsjednica vlade govore u Kninu povodom Dana domovinske zahvalnosti. Govore DANAS …retorikom od JUČER …za bolje SUTRA.

U Ćavoglamana se odvija JUČER. Policija ne vidi ustaške kape, jer nije bilo službenih prijava, jer im je dioptrija od JUČER. Tu se DANAS jede i pije za bolje SUTRA …slavi fašizam.
Tko bi to razumio. Jedini koji znaju o čemu se radi su akteri izvan scene, koji drže konce u rukama. Oni znaju koliko je dobro njihovo DANAS i koliko će biti dobro njihovo SUTRA.
Da ne bi bilo dosadno, ponekad iz rezerve izvuku druge lutke. Prije nekog vremena bili su to sindikati. Jadnici …dugo su čekali da stupe na scenu, pa su potpuno zaboravili svoju ulogu. Oni su …kat niže …skupljali neke potpise za neko njihovo bolje SUTRA. I kada su skupili dovoljno potpisa …izgubili su se sa scene. Za njihovo SUTRA nije još vrijeme, jer tako procjeniše glavni, nevidljivi akteri.
Da ponovim naslov i tumačenje pojmova
JUČER …kape sa petokrakama i ustaškim oznakama, peticije i vjerovanje u snagu demokracije… u neosvisnost i slobodu.
DANAS …kopanje po kontejnerima, nezaposlenost, prezaduženost, prazne parole …patetična retorika…
SUTRA …možda konačno buđenje! Možda konačno shvaćanje da je sve ovo samo predstava.
Loša predstava.

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
1 Comment
Newest
Oldest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
trackback

[…] za narod. Oni su zauzeti daleko važnijim poslovima. Kakve oznake na kapama …pitanje je sada (vidi vezani članak!). Pod kojim simbolima ćemo kapitulirati …to se mora rješiti u ovom trenutku. A to […]