KOLEGICA JE NA GODIŠNJEM

OSVRT
piše: Emil Cipar

Vratih se upravo iz Njemačke. Proveo sam tamo nekoliko tjedana. Nije bio klasični odmor, ali dobrodošla promjena. Po povratku …puno posla. Selidba i sve što je povezano s njom. I sada …ima se i puno posla po kojekakvim državnim službama. Bilo bi to u redu, kada bi se to moglo obaviti na vrijeme. E to baš ne ide, jer u Hrvatskoj je …kolegica na godišnjem.
Čujem to bezbroj puta na dan. To je uvjek opravdanje za nešto što se ne može ili ne želi napraviti. Meni nešto treba a …kolegica na godišnjem.
I šta ćeš! Moraš imati razumjevanja. Kad je kolegica na godišnjem onda država ne može funkcionirati. Kako će? I ne samo država, nego sve u toj državi ne funkcionira. A kolegica je na godišnjem tri mjeseca u godini. Onda moraš razumjeti da ne ide ništa u Hrvatskoj. Ostalo je još dovoljno …još devet mjeseci za kolegicu da to učini. Ne možeš se požaliti.
Dobro …kolegica je ponekad i na bolovanju, ali to nije pravilo. Uglavnom je kolegica uvjek tu …osim kad je na godišnjem, ili na bolovanju …da prostiš.
Uspomene na nedavni boravak u Njemačkoj su još uvjek svježe. I u pokrajini koju sam posjetio (Sjeverna Rajna Westfalija), bilo je vrijeme godišnjih odmora. I tamo sam imao posla po raznim državnim službama. I nigdje …niti jednom nisam čuo …kolegica je na godišnjem.
Kako rekoh …bio sam u Njemačkoj. Razgovarao sam i o recesiji. I Njemačku je zahvatila. Njihova vlada je napravila recesijski program. Ne bih u detalje toga programa …preopširan je. Ali njegov moto je da je izlaz iz krize u radu …u pronalaženju unutarnjih rezervi. A kada se radi …onda se nije na godišnjem. Radom spašavaš svoje radno mjesto. I to Nijemci shvatili. I nema kolegice na godišnjem odmoru kada ti treba neka potvrda. Jer svaka neizdana potvrda sprječava rad na nekom drugom mjestu. Neizdana građevinska dozvola, odgađa gradnju, na primjer …a to si Njemačka ne može priuštiti u ovoj krizi.
A Hrvatska može! U Hrvatskoj zbog kolegice na godišnjem stoji sve.
Ne baš sve. Vlada je aktivna. Kolegica koja je zadužena za ubiranje nameta od sirotinje nije na godišnjem. I vrijedna kolegica …svaka čast!
Kolegica, koja uzima bogatima je na godišnjem, kao i kolegica, koja je zadužena za socijalnu pravdu. Na godišnjem su Predsjednik i Vlada. Ali oni trenutno nemaju vremena za narod. Oni su zauzeti daleko važnijim poslovima. Kakve oznake na kapama …pitanje je sada (vidi vezani članak!). Pod kojim simbolima ćemo kapitulirati …to se mora rješiti u ovom trenutku. A to …najvažnije pitanje u ovom trenutku …može rješiti samo Vrh. I za to treba imati razumjevanja.
Na kolektivnom godišnjem je i zdrav razum u hrvatskoj politici. Odavno!
Jučerašnja udarna vijest u europskim medijima: Porast nacionalnog dohotka u Njemačkoj i Francuskoj. Ne neki veliki skok, ali tračak nade. I stoka sitnog zuba pravi đubre.
U Hrvatskoj  još ne! Kolegica je na godišnjem.
Bit će valjda kad se kolegica vrati.

ovaj tekst je objaljen na SBOLINE.NET

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments