PLEŠEMO HRVATSKA KOLA

Počeo seminar folklora u organizaciji Hrvatske kulturno-umjetničke i sportske zajednice Berlin.

Berlin/ U organizaciji Hrvatske kulturno-umjetničke i sportske zajednice Berlin od 18. do 20. studenog traje  seminar folklora naslovljen “Plešemo hrvatska kola” kojeg vodi Marko Maričić.

Seminar je okupio folkloraše iz “Croatije” Hamburg i “Napretka” Hamburg, te članove folklora Hrvatske …

više

DOKTORAT O DIJASPORI U AUSTRALIJI

Prof. Tuga Tarle doktorirala na Sveučilištu u Zadru s temom “Mit o povratku u imaginariju hrvatke dijaspore u Australiji”.

Zadar/ U utorak, 15. studeni 2022. godine je najstarija doktorandica na Sveučilištu u Zadru, prof. Tuga Tarle u 76. godini života doktorirala s temom “Mit o povratku u imaginariju hrvatske dijaspore u Australiji” i stekla titulu dr. sc. “Magna cum laude”.

Tuha Tarle: “Mentorica je prof. dr. sc. Marina Perić Kaselj, a prije i najzaslužniji za odluku da studiram pokojni prof. emeritus dr. Mijo Korade, to je važno istaknuti. Komentor je prof. dr. sc. Marko Vučetić.

više

ŠIMA S KVAČICOM

Iz naše arhive …. objavljeno 01.09.2010

 tekst: Emil Cipar

Držim u rukama staru fotografiju …snimljenu davno …davno, na maturalnom putovanju.  Na fotografiji smo …moj tadašnji prijatelj Šimo Đamić …po slavonski …Šima …i ja na gradskoj plaži u Starigradu na Hvaru.
Fotografiju mi je upravo dao Šima.
Ni mi sami od nekada nismo više isti… kaže Pablo Neruda u jednoj svojoj pjesmi …razmišljam o tim stihovima dok gledam sliku.
Uskoro nakon vremena u kojem je napravljena ta fotka …život nas je razdvojio i mi se sada vidimo prvi puta nakon toliko vremena.…

više