STIGLE NOTE IZ SLAVONIJE ZA WELLEBIT

SURADNJA NJEMAČKOG I HRVATSKOG TAMBURAŠKOG  ORKESTRA
piše: Sonja Breljak

Napisali smo do sada poprilično tekstova o berlinskom orkestru  u kojemu sviraju sami Nijemci a na repertoaru imaju i brojne hrvatske pjesme. Njihove notne bilježnice krase boje hrvatske zastave. A sve to pa i ime orkestra može se zahvaliti samozatajnom osnivaču Tamburaschen Chor  Wellebit 1902, Francu Krznaru.
Neki od instrumenata koje je Krznar nabavio prigodom osnutka orkestra 1902. godine , i danas su u upotrebi, odnosno u rukama članova orkestra od kojih su neki u tom članstvu, poput i samog voditelja Horsta Buddea, naslijedili djeda i oca.

U rukama nekih članova su i noviji instrumenti. Naime, s proljeća ove godine, svečano su im uručena tri tamburaška instrumenta, dar hrvatskog ministra za kulturu, Bože Biškušića.  O svemu tome izvještavali smo na našim stranama. Vijesti su preuzimali  i drugi. Za njemački orkestar zanimala se svojevremeno i  Hrvatska televizija te je  u jednoj emisiji upoznala i Hrvatsku s ovim njemačkim glazbenim entuzijastima koji njeguju hrvatsku kulturu u sred njemačke metropole.
U brojnim kontaktima, članovi Wellebita su isticali kako imaju  želju nastupiti u Hrvatskoj. I obnoviti glazbeni fond hrvatskih pjesama kojima raspolažu. Iako njihov repertoar čini čak oko 800 pjesama, mnogi od notnih listova s hrvatskim pjesmama, odavno su požutjeli jer su neki stari koliko i sam orkestar.
Čitajući o Wellebitu  i njihovoj želji imati novije note hrvatskih pjesama, novinar i suradnik portala Hrvatski Glas Berlin, Emil Cipar iz Slavonskog Broda, inače i sam  iseljenik-povratnik s više od 30 godina dugim stažom života u Njemačkoj, došao je, skupa s autorom ovih redaka, na ideju, kako berlinskom Wellebitu, nabaviti i darovati note poznatijih, klasičnih i novijih hrvatskih pjesama, pogodnih  i  aranžmanom prilagođenih tamburaškom  orkestru.
Tako je kolega Cipar, stupio u kontakt s majstorima i znalcima tamburice u Slavonskom Brodu. Na rezultate tih kontakata nije trebalo dugo čekati.  Ponajprije su elektronski pristigle note za 15 poznatih hrvatskih pjesama. Sve su uređene za tamburaški sastav poput Wellebita i prema podacima koje  je ustupio voditelj Wellebita, Horst Budde.
Note za Wellebit je pripremio profesor glazbe na Brodskoj gimnaziji, Damir Butković, inače, član tamburaškog sastava Berde band kao i velikog Brodskog tamburaškog orkestra koji broji više od stotinu članova. Među pjesmama čiji notni aranžmani su stigli u Berlin su i one vrlo poznatih naslova: Crne oči, Zbog tebe, Jesen stiže dunjo moja, Tena, te slavonska kola kao i završno kolo opere Ero s onoga svijeta te Kolo iz operete Barun Trenk.
U Berlin će putem pošte stići uskoro i drugi dio hrvatskih aranžmana. Na još 14 novih hrvatskih pjesama radi maestro Brodskog tamburaškog orkestra, profesor Mihael Ferić. Vijest o tome kao i dar od prvih 15 pjesama, članovi Wellebita su primili iznenađeno i vidno obradovani.
Izrazili su zahvalnost, kako profesorima u Slavonskom Brodu s čijim orkestrom i tamburaškim sastavima imaju namjeru nastaviti suradnju, tako i novinarima koji su kontakt i nabavu nota i inicirali. U znak zahvalnosti, prigodom prijema prvog dijela novih notnih aranžmana, zasvirali su poznate pjesme: Veseli se Šokadijo i Pozdrav iz Slavonije.
Uskoro će se na kojem  od koncerata Wellebita, nakon niza proba koje orkestar ima svakog četvrtka u restauraciji Zum Kegel u Alt Tegelu, a na radost sviju štovatelja glazbe i tamburaške izvedbe,  sasvim sigurno  začuti i nove  pjesme uvježbane s  notnih listova netom pristiglih iz  Hrvatske.

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments