MAHUNE ZA LAJKANJE

Emil Cipar
Što jesti po ovoj vrućini

Ovih dana u Slavoniji velika vrućina. Nema čovjek ni apetita, a niti volje poduzeti nešto …neko putovanje u okolicu, tražiti gljive ili slično. Ni druženje u kafićima nema poslije deset sati prije podne nikakvog smisla.

Raditi u vrtu je nemoguće. Elem …Čuko i ja zatvaramo se nakon jutarnje šetnje u stan i tek poslije 18 sati izlazimo iz njega.

Ručak je neka sitnica, nešto što se ne kuha, neka salata i tako to.

Traje to već danima tako. Čovjek se poželi nekog kuhanog jela, ali de ti sad kuhaj po ovoj vrućini.

Danas kuham mahune za ručak …poručuje mi sestra jučer telefonom. Mlade mahune iz vrta.

Poziv me stvarno obradovao. Em moja sestra izvrsno kuha, em su svježe mahune iz vrta nenadmašive u kvaliteti, em sam pošteno gladan.

Podsjeti me to odmah na kuhinju moje bake i na početak 50-tih godina prošlog stoljeća. U ovo doba godine mahune su bile često na stolu …varivo, salata, blanširane pa s mladim bijelim lukom…

Mahune se u sezoni brale svaki dan. Nešto se pojelo odmah, a nešto solilo u bačvu. To se onda jelo u jesen i zimi. No te soljene mahune imaju sasvim drugi ukus i nisu baš nešto za preporučiti.

Vrlo zdrava hrana …ipak oprez!

Mahune se odlikuju bogatstvom vitamina, minerala i fitokemikalija. Odličan su izvor vitamina K, neophodnog za pravilnu mineralizaciju kostiju. Također, obiluju vitaminom C i A, snažnim antioksidansima bitnim za pravilno funkcioniranje imunološkog sustava. Osim toga, vrlo su dobar izvor željeza, folne kiseline i kalija.

Željezo čini sastavni dio hemoglobina, a samim time sudjeluje u transportu kisika do tjelesnih stanica. Deficit željeza se, medu ostalim, očituje umorom, čestim infekcijama te smanjenom sposobnošću učenja. Folna kiselina, osim što pomaže regulirati razinu homocisteina, rizičnog čimbenika za razvoj kardiovaskularnih bolesti, ima važnu ulogu i u razvoju neuralne cijevi u fetusa. Zbog toga je vrlo bitno da žene reproduktivne dobi unose dovoljne količine folne kiseline.

Mahune sadrže i druge važne vitamine i minerale poput vitamina B1, B2, niacina, magnezija, bakra i kalcija.

Poput ostalih mahunarki, mahune se ističu sadržajem bjelančevina. Bjelančevine iz mahunarki se odlično nadopunjuju sa onima iz žitarica osiguravajući u kombinaciji sve esencijalne aminokiseline nužne organizmu.

I pored toliko zdravlja ipak oprez! Svježe zelene mahune ne jedu se sirove jer sadrže otrovni sastojak fazeolin koji se kuhanjem razara. Zbog toga je potrebno mahune kratko prokuhati, a vodu u kojoj su se kuhale baciti.

Da skratim priču. Moja sestra je nadmašila samu sebe pri čemu su joj pomogli kvalitetni svježi sastojci iz moga i njenog vrta. Bio je to kulinarski užitak koji nije mogao proći bez repete.

Možda dođete na ideju ovih dana praviti varivo od mahuna. Kad, ako ne sad, kad im je vrhunac sezone.

Recept sam napisao u dvije verzije. Prvi je za samozatajne i zdravlja željne čitatelje, a drugi za egocentrične ovisnike o fejsu.

Prvi način:

Sastojci:

-800 g mladih mahuna
-200 g junetine izrezane na kocke
-3 do 4 srednja krumpira
-4 mrkve
-peršinov list
-list od kopra
– 2 glavice luka
-2,5 dl goveđeg temeljca
-maslac, mast ili ulje
-sol, papar, crvena paprika
-2dl vrhnja za kuhanje
-žlicu brašna

-Mahune očistite, operite i narežite na komade dugačke 4 centimetra. Kuhajte ih u slanoj vodi oko 5 minuta, pa onda izvadite iz vode i ocijedite. Krumpir koji ste narezali na kockice skuhajte zajedno s mahunama.

-Na tavi otopite malo maslaca (ulja ili masti), pa na njemu ispržite meso narezano na kockice. Dodajte i žlicu, dvije temeljca, a kad temeljac ispari, dodajte mrkvu narezanu na kolutiće i sitno nasjeckan luk.

-Kada luk dobije staklenožutu boju dodajte žlicu brašna, pa pirjajte dok brašno ne požuti. Kada požuti dodajte crvenu papriku i odmah podlijte sve s još malo goveđeg temeljca i kuhajte dok mrkva ne omekša, a zatim umiješajte mahune i krumpir te podlijte svom preostalom juhom. Posolite, popaprite. Pirjajte dok svi sastojci ne omekšaju

Kada omekšaju dodajte nasjeckani peršin i list od kopra. Polako uz stalno miješanje, dodajte i vrhnje za kuhanje. Kada ponovo prokuha, gasite vatru, jelo je gotovo.

Drugi način:ili: za one koji se ne mogu pola sata isključiti s fejsa:

Uz sve sastojke kao i za prvi način potreban vam je još noviji mobitel i-phone ili i-pad. Uz to još neki od gotovih začina, najbolje vegeta, ali to je ionako svejedno.

Uglavnom postupate kao i na prvi način, samo što između toga, najbolje svakih 5 min, fotografirate i tagirate novu objavu.

Ako vam prijatelji puno lajkaju i komentirtaju, morate pripaziti da tekućina ne ispari i ne zagori. Kod drugog načina nije toliko važno jelo, važan je dojam kojega ostavljate na prijatelje, pa redoslijed ovisi o fotogeničnosti pojedinih sastojaka. Za svaki slučaj, nakon treće fotografije objavljene na fejsu dodajte dosta vode i vegete.

Skinite …isto za svaki slučaj …neku dobru fotku variva od mahuna s interneta. To ćete objaviti na kraju kao vaš proizvod.

I tako …mahune su vrlo korisne za sve. Dok oni iz prve skupine uživaju u mirisu i dok im se ukusni zalogaji tope na nepcima, dotle ovi iz druge skupine do mile volje komentiraju i lajkaju svoje tagove. U ovom slučaju kulinarski užitak nije toliko bitan. Oni će si ionako naručiti miješanu picu iz pica-servisa.

Prvima je bitno da su jeli mahune, a drugima je bitno obznaniti svekolikom umreženom pučanstvu da su pokušali ubiti vrijeme dosadnim kuhanjem.

Možete i ne morate

PS: Ja to redovno činim, a vi možete i ne morate: u tanjur vrućih mahuna dodam i žlicu octa od jabuka. Može bilo koji drugi ocat.

Od srca vam želim dobar tek, a mojim prijateljima s i-pada ili i-phona želim puno, puno lajkova i komentara.

 

 

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
5 Comments
Newest
Oldest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Jotta
Jotta
5 years ago

Mahune,savršenstvo!
U Zagrebu je nepodnošljivo.Upalio se sav beton i skapavamo, a Gospa je prošla i ovo pišem pet godina kasnije.Čekamo subotu,kažu biti će kiše!?
Bokić iz Zg-a !

Milica Schmidt
Milica Schmidt
10 years ago

Obožavam mahune, ja metnem u juhu i paradajz (rajčicu) oguljenu i na kraju spečem lagano malo češnjaka i metnem u čušpajs ili varivo……Dobar tek!
Pozdravček! Milica