JUHA OD KRASTAVACA

Iz bilježnice moje bake
piše: Emil Cipar

Proteklih dana bilo puno razgovora na liniji Berlin-Slavonski Brod. Berlinski dio uredništva je na godišnjem odmoru, pa je posao trebalo prilagoditi novim uvjetima.
Svi razgovori počinjali su sa …kod nas je nesnosna vrućina. I u Berlinu i u Slavonskom Brodu. Mislim da je u Brodu vrućina malo teže podnošljiva, jer…
…ja izlazim sa psom. On mi odmah po izlazu iz stana isplaženim jezikom stavlja do znanja da mu je vruće.
…jer Brođani kao da se nadmeću u objavljivanju loših vijesti. Kažem li nekome …vruće danas, on to jedva dočeka i kao iz topa odgovara …a rekli su da će za vikend biti još gore. E jebiga …nije dosta što mi je danas već nesnošljivo vruće, sad moram još razmišljati o vikendu.
Prošloga vikenda, poslije rada, bolje rečeno boravka u vrtu, navratih kod sestre, koja stanuje u blizini. Sestra me htjela iznenaditi hladnom juhom od krastavaca. Mislila je da je to premijera za mene, kao što je to bila za njih.
Međutim …juha od krastavaca me samo potsjetila na moje najrajnije djetinjstvo i na moju baku, koja je često ljeti pravila juhu od krastavaca. Sjećam se …kao da je jučer bilo …i njenog mirisa i okusa.
Baka je govorila slovački, pa se sjetih i slovačkog naziva … Uhorková polievka.
Inače u ljetnim vrućinama i mirisi ljetnih začinskih biljaka koji su dolazili sa stola i koje je baka sama uzgajala …kopar, menta, bosiljak… posebno su se isticali.
Možda ti ovo izgleda neobično, ali napsiat ću ti recept za izvrsnu juhu od krastavaca, koja se može jesti hladna i topla. Osvježavajuća je u svakom slučaju. Recept moje bake nisam zapamtio, ali pamtim okus, pa mislim da u sastojcima nisam pogriješio.
Ispržiš na ulju glavicu sitno narezanoga crvenoga luka. Kada luk dobije onu staklenu boju, dodaš na ulje žlicu brašna i mješaš dok brašno blago ne požuti. Onda dodaš sitno narezane, oguljene krastavce i pustiš da se pirjaju na blagoj temperaturi. Kada smjesa postane kašasta, dodaš žlicu sitno nasjeckane mente i žlicu usitnjenog kopra i sve zaliješ mlijekom. Može i vrhnje za kuhanje, ali ne znam kako stojiš sa kloresterolom, pa savjetujem mlijeko.
Ako želiš hrvatsku verziju uhorkové polievke, onda vegeta ne smije faliti. Inače od začina samo sol.
Nakon desetak minuta kuhanja na laganoj vatri …juha je gotova. Možeš ju servirati sa preprženim kruhom, kojega možeš narezati u sitne kocke, veličine jednoga centimetra.
Umjesto krastavaca, mogu poslužiti i tikvice (Zucchini), samo onda izostavi kopar (Dill).
Tako se vrućina lakše podnosi. Malo egzotike, malo nostalgije, orgija ljetnih začina, a najviše zdrava i korisna prehrana.
Dobar tek!

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments