LIKER OD TRNINA

Emil Cipar
Neki dan sam kušao liker od trnina iz vlastite proizvodnje. Napravljen je prije par godina i bio sam potpuno zaboravio na njega.

I što da vam kažem …bio je izvrstan. Miris me podsjetio na miris čaja od trnina kojega je nekada davno često kuhala moja baka.

Trnine su se mogle naći i kada padne snijeg. Ustvari …tek onda su jestive, inače su jako trpke. Sjećam sam dobro kako sam zimi, nakon nekoliko sati provedenih vani, ušao u kuću i osjetio miris čaja od trnine. Baka je s mene svukla odjeću, često mokru, obukla mi suhu i ponudila čaj od trnina.

To je dobro za mišiće …govorila je.

Kuhala je čaj i od cvjetova trnine, ali njega se posebno ne sjećam, jer je baka imala jako veliki arsenal raznih čajeva.

Baka je za trninu znala reći: – Bush plné zdravie (Grm pun zdravlja)

Cvjetovi od trnina mogli su se i dobro prodati. Znam da sam ih kao dječak redovno skupljao i nosio u zadrugu. To je pomagalo našoj siromašnoj obiteljskoj blagajni u vrijeme dok otac nije radio u poduzeću.

Trnina je malo izašla iz mode. Ove godine posadio sam jedan grm u svome vrtu, ali on je još jako malen, pa ću plodove morati skupljati i dalje po livadama i obalama gdje rastu trnine.

Evo što o ovome grmu punom zdravlja kaže časopis: Praktičan život

Trnina (Prunus spinosa) poznata je još i pod nazivima crni grm, trnjina, trnavka, divlja šljiva, grmulja, kukinja i trn. Raste samoniklo kao gusto razgranat grm s trnovitim ograncima, do visine od pet, rijetko do šest metara. Ima razmjerno malene listove, a mnogobrojni sitni bijeli cvjetovi stoje pojedinačno ili po par njih zajedno i prekrivaju grančice grma prije nego trenina prolista. Cvjeta u travnju i svibnju.
Plod trnine je tamno plavkasta, zamagljena, okrugla koštunica promjera 1-1.5 cm, iznutra mesnata i zelene boje.

Plodovi počinju dozrijevati u kolovozu, ali znaju ostati na stablu i zimi jer se čvrsto drže na granama. Najčešće se beru prezreli (u prosincu) jer su najukusniji kada nakon češćeg promrzavanja uslijed jesenskih mrazova izgube trpak i stežući okus.
Takvi plodovi sadrže manje kiseline, a više šećera.

Trnina raste po cijeloj Europi i djelovima sjevene Afrike, po šikarama i rubovima šuma, u živicama i uz poljske putove, voli sunčane padine. Vijek ovog grma je oko 40 godina.

U ljekovite svrhe koriste se plodovi i mladi listovi, a najviše cvjetovi. U plodu i kori ima tanina i gorkih tvari, u stabljici i lišću ima kalija, kalcija i flavonskih heteroida, a u plodu ima pektina, jabučne i cijanovodične kiseline, kao i vitamina C. Za trninu kažu da sadrži pregršt antioksidanasa.
Trnina pomaže kod tegoba sa želucem, povećava apetit, blagi je diuretik. Čisti krv i odlično je sredstvo za pražnjenje crijeva i izlučivanje znoja i mokraće. Pomaže i kod gihta.

Plodovi trnine imaju blago laksativno, a pripravci od cvjetova trnine diuretičko djelovanje pa ih možemo naći u sastavu raznih čajeva za mršavljenje i čišćenje krvi te za čajeve kod oboljenja bubrega i mokraćnog mjehura.
Od osušenih plodova dobiva se vrlo ukusan čaj. Kompot od jabuka, krušaka ili šljiva biti će ukusniji i ljekovitiji ako mu dodamo žlicu osušenih plodova trnine.

U Rusiji se od trnine proizvodi alkoholno piće – rakija ternovka, u Francuskoj ukiseljene trnine koriste poput maslina, spravljaju se likeri od sjemenki trnine, rade voćne sokovi, vino, ocat, čaj, miješane marmelade, a u nekim krajevima listovi trnine koriste se kao zamjena za duhan.

Plodovi, cvijet, kora i korijen trnine upotrebljavaju se u narodnoj medicini od davnina.

Čaj od cvjetova trnine
1 žličicu suhih cvjetova preliti sa 2,5 dl kipuće vode, ostaviti da odstoji pokriveno 5 minuta, procijediti i dva puta dnevno uzimati za čišćenje i izlučivanje vode.

Čaj od plodova trnine
U litru proključale vode staviti žlicu zdrobljenih plodova trnine i kuhati tri minute. Nakon toga maknuti sa vatre i ostaviti da se ohladi. Posve ohlađen, čaj ocijediti i piti u više navrata tijekom dana, laganim gutljajima.
Čaj od trnine pomaže kod umora i stoga se preporučuje sportašima i starijim osobama.

A moj liker od trnina, ako želite možete i vi napraviti. Trud se isplati u svakom slučaju.

Ja za sve likere od bobičastog voća imam isti, provjereni recept. Uzmete količinu koju imate i na jedan kilogram trnina dodate u staklenku 20 dag šećera i jedan dcl ruma. Ja ne dodajem druge začine, ali ako želite možete dodati klinčića, ali ne više od četiri i malo cimeta.

Sve ovo zalijete nekom neutralnom rakijom od voća. Ja uzimam rakiju od jabuka, ili grožđa. Šljivovica se ne preporučuje, jer ne harmonira s rumom i šećerom.

Bitno je da sve voće bude potopljeno rakijom. Ja nalijem dva prsta iznad voća.

I sad je bitno strpljenje. Staklenku zatvorite i čekate najmanje osam tjedana …što duže to bolje.

Kada je boja likera po vašoj volji, onda procijedite liker, a trnine možete pojesti. Nije baš preporučljivo davati ih djeci, jer su pune alkohola.

I zapamtite! Što liker duže stoji to je ukusniji …arome su zaokruženije.

E pa onda …živjeli!

 

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments