PLES I PJESMA NA PRIJAMU SAVEZA

tekst: Sonja Breljak
foto: Sonja Breljak i Ivo Dorotić
073Berlin/ Bio je to četvrti po redu božićni prijam u organizaciji Saveza hrvatskih društava Berlina, ujedno i posljednje ovogodišnje okupljanje udruženja i društava na jednom mjestu.

Na prijamu održanom u prostorima Hrvatske zajednice, bili su  članovi: HDZ-a ogranka Stjepan Radić, Zavičajnog kluba Tijarica, Zavičajnog kluba Brođani, Hrvatske zajednice, KK Croatije te Društva prijatelja hrvatske škole a nisu bili predstavnici HKD “Mažuranić” (zabava u vlastitom aranžmanu) SD Croatije (podnesena ostavka na članstvo u Savezu) te NK Bugojno (čitavu godinu bez aktivnosti u Savezu).

Ispred Saveza je sve pozdravio Ivan Sučić, dopredsjednik i vd predsjednik, a posebno Ivana Bitunjca, predsjednika u ostavci te Mirjanu Božić iz Veleposlanstva RH koja je isto tako izrekla par prigodnih riječi.

U programu koji je uredila i vodila urednica ovog portala i potpisnica ovih redaka, predstavili su se glazbenici, pjevači, folkloraši te učenici Hrvatske nastave Berlin. Recital  izveden na početku programa,  pjesmu naslova “Upali sjajni žižak”, slušala je i sama autorica stihova, Božica Jelušić koja je netom prije, na istom mjestu imala promociju svog romana “Čišćenje globusa”. –Dolaze s Njim svi naši dragi, sjena za sjenom. Već vratnice škripuću, pjevucka daščica trijema. Daleka šuma maše radosnim zimzelenom: Dočekat ćemo skupa Dijete iz Betlehema! 

Nakon ovih stihova, publici se predstavio Zbor hrvatske katoličke misije Berlin koji nedjeljama pjeva u crkvi St Bonifacija na Mehringdammu. Zborom ravna Matija Ćosić. Izveli su tri pjesme: Sad pjevajmo, Tri kralja i Kad dođe dragi prijatelj.  Zbor HKM Berlin sudjeluje u božićnim proslavama Saveza od samog početka njihova organiziranja.

A zatim je bilo vrlo veselo. Naime, na pozornici se našao Luka Blažević, učenik Hrvatske nastave Berlin te poveo kviz Volim Hrvatsku. Sudionicima je ponuđeno i da mogu imati publiku kao jokera. Pa opet ništa, nema dobrovoljaca za sudjelovanje. E, onda izabrasmo da u kvizu sudjeluju ….ej ljudi, pa to je igra a i pitanja su za djecu iz osnovne škole! … onako po službenoj dužnosti, Ivan Sučić, vd predsjednika Saveza te Krešo Urban iz HDZ ogranka Stjepan Radić.

Pobjednik je bio onaj tko je na više pitanja dao točan odgovor. -Tko je bio prvi hrvatski kralj? Koja je najveća planina u Hrvatskoj? Kojeg je grada glavna ulica Stradun? U kojem gradu su morske orgulje? Itd itd. Skupiti više bodova u vidu salatkih kolačića iz ruku učiteljice Marine Maganić Buljan koja je pomagala Luki u izvedbi kviza, , uspjelo je ipak Ivanu Sučiću. Pobjednik je zaradio skroman dar i pljesak publike koja je bila zadovoljna zanimljivim kvizom ali i šalama i vicevima što ih je u nastavku programa pričao, učenik Paul Meić. Bravo za učenike hrvatske škole!

Publici se potom po prvi puta predstavila i Mihaela Lovrić, koja je netom, glazbeno, na violini, pratila i Zbor HKM, te je u novom aranžmanu otpjevala pjesme Daruj nam mir i Ne dirajte mi ravnicu.

Na kraju su, na plesni podij stigli i folkloraši Hrvatske zajednice te plesnim izvedbama oduševili publiku. Posebna plesna poslastica bio je rap ples Santina Kuševića, člana folklora Zajednice.

Time je bio okončan zvanični program a uslijedila je večera, druženje i razgovori članova društava i udruženja iz sastava Saveza hrvatskih društava Berlina.

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
1 Comment
Newest
Oldest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Elizabeta Kopic
Elizabeta Kopic
10 years ago

Dragi prijatelji, ovo je bio prvi dio, a dugi dio nastupio je odmah poslije večere. Veliki stol i za njim sjedi 13 članova “Brođana”. Veselili smo se kao i uvjek onako kako se Slavonci vesele,ali da to nebi bilo baš tako …odvedoše nam za drugi stol našeg predsjednika. Najprije se info razgovor održao u četiri oka, ali ne za dugo. Pojačanje stiže u osobi Kreše i tako njih trojica razgovaraju. Obzirom da je pokraj mene bila jedna stolica slobodna na nju dolazi i sjeda Mijo Marić, s nama pjeva a onda nastaju moje muke. Kakvih sve pitanja nije bilo u… Read more »