HRVATSKA SLOGA

piše: Ivek Milčec
svadjaKak zgleda nebu niš od hrvatske sloge. Nitko se z nikim nemre složit pa čak ni fra Šime Nimac koji je s prijateljicom, splitskom bankaricom Jasminom Bilonić, na sigurno pohranil nekoliko milijuna kuna a sada se na optuženičkoj klupi nisu ni pogledali a kamoli pozdravili. Pa bi neupućeni mogli pomisliti da je to komunistička namještaljka onih koji mrze sve kaj je hrvatsko. Jasno, i crkveno.

Ne vjeruju ni tužiteljstvu da je fra Šime, koristeći savjete iskusne bankarice, prodal crkveno zemljište u Baškoj Vodi a dio novca su zajednički potrošili za kupnju broda i automobila. Pogotovo ne bi vjerovali da su Šime i Jasmina bili ljubavni par kaj da bi to bil prvi slučaj među svećenstvom.

Međutim, ima nas koje zanima samo jedno: zakaj se u sudnici nisu ni pogledali?

Bankarica je atraktivna plavuša a fra Šime latino lover tip pa je glupo povjerovati da su se ohladili jedan prema drugome i da je to bila samo ljubav iz interesa. Pogotovo kaj se ne zna gdje je završila polovica love. Oni koji vjeruju u bajke sigurni su da su milijuni zakopani u gudurama Dalmatinske Zagore a oni, koji vole čitati ljubiće, tvrde da će nakon pravomoćne presude i odležane zatvorske kazne, ljubavnici otkopati milijunčeke i sretno nastaviti živjeti negdje na Azurnoj obali. Netremice se gledajuć u oči. Kaj god!

Kaj se naslova ove kolumne tiče on je ovih dana itekak aktualan. Ne bum vas zamaral sa podacima koliko je naša zemlja zadužena, kak nezaposlenost raste, kak sve više ljudi nosi gaće na štapu i da bu sve, ak se nekaj ne promijeni, otišlo k vragu.

Međutim, od svega navedenoga najviše zabrinjava činjenica da nestaje i  međuhrvatska sloga, da je hrvatsko društvo ideološki  podijeljeno na: crvene i crne, na vjernike i nevjernike, na pravedne i nepravedne, na homiće, lezbaće i one koji se “ševe” samo u bračnoj ložnici itd.

U ovu, koalicijsku Vladu polagane su velike nade da će zemlju izvući iz krize i depresije, ali to se za sada nije dogodilo i teško da će se dogoditi. Zbog ogromnih problema, naslijeđenih od prijašnje HDZ-a Vlade, ali i vlastite neodlučnosti, pomanjkanja stručnosti i kompetencije, ne zna se kud plovi ovaj Kukuriku brod.

Nadamo se,da će skupa sa nama uspjeti izbjeći brodolom i da će nakon četverogodišnje plovidbe, vidno oštećen, doploviti u luku spasa.

Naoko, čini se, da zagrebački gradonačelnik Bandić uspješnije kormilari rijekom Savom, Bundekom i Jarunskim jezerom. Jasno, i fontanama. Budući da je postal apsolutni vladar grada Zagreba (a time i gradske riznice) diskretno je dao do znanja da želi postat “gradonačelnik cijele Hrvatske”. Pa je najavil donacije diljem Lijepe naše, ali i rodne Hercegovine. Jasno, novcem Zagrepčana.

Za početak,darovao je Hrvatskom nogometnom savezu zemljište na Sveticama gdje bi se trebal izgraditi kamp za potrebe naše nogometne repke. Sada terene SRC Svetice koriste građani-rekreativci koji će se početkom radova morati preseliti u obližnju Maksimirsku šumu i tamo trčanjem skidati suvišne kilograme. Trkači-rekreativci postat će noćna mora za ljubavne parove koji ne vole da ih se ometa u trenucima intime. Ma, briga Bandića za ljubavnike jer to ionako nisu njegovi birači. Postoji i druga teorija a ta je da se plaši Zdravka Mamića da ga ovaj “ne nabije na k…c!”

Nije tajna da se je naša država uvijek brinula za svoje iseljenike. Bar deklarativno. Pa je jedno vrijeme djelovalo i Ministarstvo iseljeništva da bi se nakon njegovog gašenja osnovali nekakvi Uredi. Sada djeluje Državni ured za Hrvate izvan domovine u kojeg je pak instaliran Ured dobrodošlice. Postavlja se pitanje čije dobrodošlice? Kaj morti Hrvata-povratnika? Osim spomenutih Ureda tu je i Matica iseljenika pa bi neupućenome iseljeniku godila spoznaja kak se naša država brine o svome izvandomovinstvu. Još kad tome dodamo HSK nema nam ravnih među iseljeničkim zemljama. Ne znamo koliko su Uredi i Matica pomogli iseljenicima, ali znamo da se na zaposlene godišnje troši 66 milijuna kuna kaj je ogroman novac za financijski devastiranu Hrvatsku. Hrvatski svjetski kongres nema financijskih problema jer u njemu djeluju Hadezeovi volonteri koji sa rukom na srcu brinu za svehrvatsko iseljeništvo a naročito za svoje članstvo. Kaj god!

Rijetko se u Hrvatskoj spomene “Bijela kuga” tj. katastrofalna demografska situacija. Zna se, da mladi bježe u gradove a starci ostaju u opustjelim selima. Hrvatsko, ali i europsko stanovništvo je sve starije pa se pitamo što će biti s Lijepom našom, ali  i Europskom unijom u koju smo teškom mukom netom ušli?! Pristalice pokreta “U ime obitelji” nadaju se na idućim parlamentarnim izborima ulasku u Sabor i  koaliciju sa Hadezeom u kojem bi tražili resor Ministarstva obitelji i socijalne skrbi. Ministrica bi sigurno bila dr. Željka Markić, perjanica konzervativnog pokreta “U ime obitelji”. Ne bi dopustila, kao u Brešanovom filmu “Svećenikova djeca”, bušenje kondoma. Ona bi ih zabranila. Kaj god!

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments