VRIJEME DARIVANJA

PISMA IZ BELGIJE

piše: Marijana Šundov
2. Bazar 2013.Bruxelles,
2.veljače 2014./ Početkom tjedna, jednog tipičnog belgijskog „malo kiša, malo sunce“ jutra, održana je u sjedištu NATO-a, u Bruxellesu dirljiva ceremonija.

Predstavnicima udruga čiji su projekti izabrani na međunarodnom javnom natječaju dodijeljeni su simbolični čekovi.

Radi se o udrugama koje su neprofitne i humanitarne, a uglavnom se bave unaprijeđenjem života i raznim vidovima pomoći skupinama ljudi poput onih sa Downovim sindromom ili autistima, te pomoći djeci koja se liječe od karcinoma i drugih teških bolesti.

Iznos dodijeljenih sredstava kretao se od 10 tisuća eura koliko se najviše može dobiti pa do 5 tisuća eura.

Ovaj put izabrane su udruge iz Litve, Latvije, Estonije, Slovačke, Mađarske, Rumunjske, Češke, Poljske,Grčke, Afganistana, Makedonije i Bosne Hercegovine, te naravno zemlje domaćina Belgije.

Čekove je uručila Jimmie Bradshaw, predsjednica NATO Bazaara zajedno sa predstavnicima svih zemalja koje su sudjelovale i dale svoj doprinos ovoj manifestaciji.

Uru enje  ekova 2Naime ova humanitarna ali i vesela, živopisna i svaki put drugačija i bogatija manifestacija neprekinuto se održava od daleke 1968.godine. Cilj održavanja Bazaara je prikupljanje novaca za udruge koje su se javile na Bazaarov međunarodni javni natječaj. Natječaj je svake godine objavljen na internetskim stranicama www.natocharitybazaar.org.

Ujedno je ovo i poziv udrugama iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine da u ožujku mjesecu obrate pozornost na ove stranice, te se na vrijeme kandidiraju sa svojim projektima.

1.Bazar 2013Na natječaj se mogu javiti udruge iz NATO zemalja tj. članica i partnera.  Samo u posljednjih desetak godina Bazaar je donirao preko milijun eura za više od 200 humanitarnih udruga. Pozivu za sudjelovanje na ovogodišnjem Bazaaru odazvali su se volonteri iz 39 zemalja, a među njima i Hrvatske i susjedne Bosne i Hercegovine.

Svoj doprinos zemlje sudionice daju putem prodaje nacionalnih proizvoda i rukotvorina, te organiziranjem restorana kao i osiguranjem dviju nagrada tombole.

Jednako tako tijekom cijele godine, a najčešće četiri puta godišnje, organizira se prodaja kolače. Sav posao oko našeg sudjelovanja na ovoj manifestaciji besplatno su obavili djelatnici hrvatskog stalnog predstavništva u NATO-u i njihove obitelji.

Uru enje  ekovaDrago mi je da sam dio ove velike obitelji koja želi činiti dobro i pomoći bolesnim i hendikepiranim ljudima. Gotovo je nemoguće opisati sve emocije koje su nas ispunjavale to jutro.

Radost radi dobro obavljenog posla ( zarađeno je oko 190 tisuća eura) miješala se sa samilošću i ganućem dok smo gledali filmove o udrugama i slušali poruke njihovih članova.

Kako ostati ravnodušan gledajući djecu oboljelu od karcinoma koju njihovi liječnici hrabe rječima kako su oni kapetani, a bolest more koje će oni pobijediti.

U znak zahvalnosti za darovana sredstva od kojih će biti sagrađen novi sanitarni čvor i biti kupljene igračke, ova djeca su napravila papirnate brodiće koje su darovali Skupštini Bazaara.

Gledanje filmaKako slika govori više od riječi dovoljno je pogledati izraze lica žena iz Skupštine Bazaara.

I na kraju ponoviti ću riječi koje su rečene prilikom svečanosti. Citirana je Majka Tereza: „Mi osjećamo da je sve što radimo samo kap u oceanu. Ali ocean bi bio manji da nema te kapi“.

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments