DVOBROJ “ŽIVE ZAJEDNICE”

Hrvatski dušobrižnički ured  ima i novu internetsku stranicu

piše: Adolf Polegubić
Nas (1)Frankfurt na Majni/ Iz tiska je izašao dvobroj Žive zajednice za siječanj i veljaču, mjesečnika hrvatskih katoličkih misija i zajednica u Njemačkoj. U novom dvobroju iz vijesti iz opće Crkve ističe se ona skorom kreiranju devetnaestorice novih kardinala, koji potječu iz cijeloga svijeta.

Tu su i vijesti iz domovinske Crkve, od kojih se ističe nedavno u Zagrebu održani 54. teološko-pastoralni tjedan o temi „Siromašna Crkva – Crkva za siromašne u novoj evangelizaciji“.

U novom dvobroju je i puruka pape Franje za 100. svjetski dan selilaca i izbjeglica s uvodnim tekstom predsjednika Vijeća Hrvatske biskupske konferencije i Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine za hrvatsku inozemnu pastvu mons. Pere Sudara i ravnatelja Ureda za hrvatsku inozemnu pastvu fra Josipa Bebića u povodu Iseljeničkog dana.

U rubrici Susret hrvatske katoličke mladeži, koji će se održati u Dubrovniku 26. i 27. travnja ove godine, donosi se poticajni tekst o pripremi za taj Susret mladih iz Hrvatske katoličke misije u Berlinu. Tu je i reportaža o četrdeset godina hrvatskoga dušobrižništva u zajednicama Pforzheim-Bruchsal, koje su danas dio Hrvatske katoličke misije Srednji Baden sa sjedištem u Karlsruheu.

Dr. Nikola Vranješ iz Rijeke s novim dvobrojem započinje kroz 2014. godinu seriju teoloških osvrta o temi Zajedništvo i suradnja u župi ovoga puta pišući o zajedništvu kao ključu života vjere. Tu su i brojne vijesti iz hrvatskih katoličkih misija i zajednica u Njemačkoj, kao i rubrike za najmlađe „Dječji kutak“ i za mlade „Svijet mladih-Jugendwelt“, u kojoj je razgovor na njemačkoj jeziku s njemačkom nogometašicom Melanie Behringer i njezinom svjedočastvu vjere. U prilogu na njemačkom jeziku delegat za hrvatsku pastvu u Njemačkoj vlč. Ivica Komadina piše o Crkvi i internetu i najavljuje novu internet stranicu Hrvatskoga dušobrižničkog ureda, koja se može čitati na adresi: www.kroatenseelsorge.de

Glavni urednik mjesečnika dr. Adolf Polegubić u uvodniku se osvrnuo na 54. teološko-pastoralni tjedan u kojem ističe: „Hrvatsko društvo je doista opterećeno bremenitošću socijalnih problema uslijed čega siromaštvo sve više dolazi do izražaja. O tome svjedoče i sve brojnija obraćanja naših sunarodnjaka iz domovine Hrvatskome dušobrižničkom uredu u Frankfurtu koji traže razne vidove pomoći. U ovoj prigodi nije potrebano posebno ulaziti u analizu što je dovelo do takvog stanja u domovini, već bi trebao, svatko na svoj način, djelovati da se kriza što prije prevlada i dođe do domovinskog moralnog i gospodarskog zaokreta. U tom smislu se i od domovinske Crkve puno očekuje, a tema ovogodišnjega teološko-pastoralnog tjedna došla je u pravo vrijeme.”

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments