HAPPY ZAGRAĐE 2014

Moji starci sjebali imanje,
sjebalo ga moje školovanje

DSCN7426

Tekst i foto: Emil Cipar
Gledam video Happy Slavonski Brod 2014 i nekako sam deprimiran. Nakon prvih kadrova …sve ostalo isto …dosadno, prevučeno, sterilno… Vatrogasci happy, prva pomoć happy, snaše na tržnici happy, djeca na šetnici happy, djeca u tvrđavi happy, djeca na korzu happy…

Jednako tako se bilo happy u Osijeku, Čakovcu, Splitu, Parizu… Režija je nevidljiva, ali se osjeti.

Pitam se jesmo li zaboravili biti sretni i opušteni …moramo li i osjećaj sreće uvoziti, kao što uvozimo svinjske polovice i genetski modificiranu soju.

Još da smo vidjeli happy bankovne službenike kako plešući pojašnjavaju isto tako plešućim mušterijama kako im je račun u nedopuštenom minusu …bio bi to vrhunac masovnog eventa pod nazivom: Happy Slavonski Brod 2014.

Ili možda jedna happy ovrha: Plešući policajci, ozareni happy-ritmom, izbacuju jednu happy familiju na ulicu, a susjedi plešu i plješću uz nepoznate ritmove.

I jedan happy prosvjed protiv zagađenja zraka u Brodu …happy pod maskama. E to bila ludnica.

Ali ova ideja nije rođena u Hrvatskoj, a ugrađivanje tipične hrvatske koreografije bilo bi skupo, pa su Brođani bili happy onako kako se to u svijetu jest happy: happy u tri p. m. …ili: Ne možeš biti happy kako tebi pada na pamet, već onako kako sam ja to zamislio.

Jedan slavonski način biti happy doživio sam ovih dana u Bučju, Zagrađu i Brodskom Drenovcu. Tamo je biti happy, organizirano na slavonski način. Na konjima, zaprežnim kolima, pješice…

I bilo se happy i u Bučju, Zagrađu i Drenovcu uz bečarac, krofne, rakiju, drmeš…

Mislim čak kako ovaj event nije nosio naziv Happy, a ako se ne varam zvalo se to sasvim prozaično: Poklade 2014.

I nekako mi biti happy u Bučju i Zagrađu imalo puno više smisla i bilo puno bliže stvarnom životu …bez usiljenosti, spontano, slavonski…

Ali to nije to! Ako nisi happy onako kako ti kaže onaj sa žutom pločom na kojoj crnim slovima stoji HAPPY, onda nisi u trendu.

Nešto je i u brodskoj happy izvedbi bilo tipično slavonsko. Dokazali smo kako možemo biti happy i u svojoj poniznosti i sa svojim podaničkim mentalitetom.

DSCN7415-001

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
4 Comments
Newest
Oldest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Sara
Sara
10 years ago

Video Happy Slavonski Brod je odlicno napravljen i predstavlja nas grad bas takav kakav jest..SRETAN. Bez uvrede, ali ovdje se mjesaju kruske i jabuke. Kada slavonska sela prave zabave, logicno je da ce se oblaciti u nosnje, sjedati u kola s konjima, plesati kola, piti rakiju, pjevati becarce… to je predivno, ali to su sela. Naravno da jedan grad nece tako nesto raditi jer…je grad. U ovom videu su predstavljani gradjani koji svakodnevno zive, kupuju, rade, idu u skole, vrtice… Normalno je da su na videu djelatnici bolnice koji bez obzira na poneke neplacene prekovremene ili tuzne price bolesnika imaju… Read more »

brodjasb
brodjasb
10 years ago

da je ovo ubačeno u video,bio bi to najgledaniji happy….