POSNA JELA PO DESETI PUT

Bilo je tu peretaka i poderanih gaća, štrudli i kiflica i gužvarica sa posnim nadjevom…

piše: Slavko  Žebić
DSC01072Odbrojavanje u Šokačkoj grani je otpočelo. Prva iz niza manifestacija u obilježavanju 10. obljetnice svakako je kultna „Što su jeli naši stari u Korizmi“, prva koju je nakon osnutka u veljači 2005. Šokačka grana organizirala.

Baš to je istaknula predsjednica Vera Erl, prisjećajući kako su joj poručivali da neće trajati dulje od šest mjeseci, a Grana u inat njima evo obilježava značajan jubilej. Nevjernim Tomama ona je ukazala na prepunu dvoranu Šokaca i obilje hrane na šokačkom astalu, a kada ima jela, kada je stol pun, onda su i čeljad zadovoljna i blagostanje je i u kući i u obitelji.

Krizi unatoč, Šokci su uvijek dobro jeli, a za to su zaslužne vrijedne i maštovite šokačke snaše, pa je i tijekom Korizme astal uvijek bio pun, naravno posnim jelima, od čorbe od jabučica i gra’ove čorbe do ćoravog paprikaša i prove.

DSC01057Šokci su uvijek puno radili pa su morali i jesti, a Šokice su iz ništa znali napraviti praznik na korizmenom stolu. I to što je polazilo za rukom našim bakama, prabakama, tetkama i strinama, polazi evo za rukom i našim suvremenim šokačkim snašama, koje iznovljavaju stare recepte i ponovno je na astalima stotinjak jela za prste polizat.

A stolovi su uistinu bili puni i bilo je tu svega od paprikaša s rebarima do žganjaca sa kiselim mlikom i prove na sto načina, sufiljke i ajnpren čorbe ali i žestoke riblje čorbe i naravno pijanog šarana.

Bilo je tu peretaka i poderanih gaća, štrudli i kiflica i gužvarica sa posnim nadjevom. Korizma je.

E to nije sve, a uvjerit ćete ako kušate …rekla nam je Ana Muhar, snaša iz Levanjske Varoši, jedna od organizatorica i suautorica Graninih Kuvarica u suradnji sa Glasom Slavonije.

Potvrđuje to i druga snaša, porijeklom iz Semeljaca, Ljubica Pilipović, koja se žali da je jako umorna, ali istovremeno i jako sretna i ponosna na stotinjak jela koja krase šokačke astale i to iz svih krajeva Šokadije, od Broda do Daraža, ili kako ko u Šokadiji vole reći, od Save do Drave i Dunava.

DSC01085To je pouzdan znak da se šokačke snaše nisu zasitile kuhanja, da još uvijek imaju mašte i mara za recepte baka i prabaka a grani na ponos je da je tijekom proteklih 10 godina promovirano najmanje tisuću starinskih jela.

Vlč. Ivica Jurić, župnik Donjogradski i Šokac iz Đurića u Cvelferiji, bio je u prvoj postavi Uprave Grane i sa kojom je od prvoga dana, pa je i ovdje blagoslovio jela. Priznao je da ova manifestacija odiše vjerom i znak je da naš narod ne može bez Boga i kršćanstva, pa je ova večer pravi i istinski odraz naših korijena i povratak izvorima.

DSC01068Korizma je obilježena postom, ne bez raloga, jer naši su preci uz vjeru poštovali i prirodu i vladali se prema tim zakonima, pa možda baš zato i nisu imali potrebu ići na dijetu …našalio se na kraju vlč. Jurić.

Tečajem desetljeća gosti Grane bili su brojni Šokci diljem Šokadije, od Babine Grede i Broda do Topolja i Draža, prijatelji s druge strane Dunava iz Sonte, Sombora, Subotice i Mohača do Vinkovačkoih šokačkih rodova i Zavičajne udruge Gibarčana a večeras su to članovi  Zavičajne udruge Zagorec iz Josipovca, udruge koja njeguje zagorske običaje i to već punih 16 godina.

DSC01087Katica Jagić iz Josipovca pohvalila se da su donijeli zagorska jela u Korizmi, grah sa repom, kukuruzni kruh, šape od koštica bundevskih i vrganje na kiselo, ali i rakiju i vino, jer ko je vidio Zagorca bez vina. rekla je još da su gostovali diljem Šokadije, od Vinkovaca do Đakova, Vukovara i Duboševice, a najdraže odlaze u Zagorje, gdje imaju prijateljske odnose sa KUD-om iz Pregrade, obično za berbu grožđa.

Ove godine dolaze im gosti iz Zagorja za Mladi Uskrs, kada će u Josipovcu prirediti Zagorsku večer, a dogovor je da gosti prikažu Zagorsku svadbu, da Slavonci, koji su u svatovima prikazivali novac i dukate vide kako se to radi u Zagorju, gdje su najveći darovi bili krava i livada.

DSC01090I Grana ne bi bila Grana da ne ostavlja trajan trag, a on je determiniran trajnim zapisom u vidu Kuvarica objavljenih u suradnji sa Glasom Slavonije. Prva takva tiskovina upravo je bila naslovljena „Što su jeli naši stari u Korizmi“ i ta suradnja ide dalje, rekao je Marijan Beljan, član Uprave Glasa Slavonije, a na upadicu da su pomogli Šokačkoj grani odgovorio je:

-Grana je pomogla nama. Naše je poslanje da vodimo računa o tradiciji i običajima, a Grana to odlično radi, pa smo uz tu prvu tiskovinu radili još tri, četiri projekta i svi su naišli na zanimanje naših čitatelja, pa ćemo uskoro ići dalje, a najvjerojatnije najprije sa reprintom nekih izdanja, jer nam upravo to traže.

DSC01118

 

 

 

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments