U TO DOBA GODIŠTA

tekst i foto: Slavko Žebić
DSC08298Osijek/ Jedanaest je godina Šokačkoj grani u Osijeku i isto toliko lijepih božićnih priča, iza nje. U posljednjem tjednu pred Božić 2016. Grana je dala svoj obol Adventskim večerima u Osijeku, pa se u prostorima Grane u Kralja Petra Svačića okupilo podosta Šokica i Šokaca a novu božićnu priču ispričali su dječja folklorna skupina, MPS „Šokci“ i ŽPS „Šokice“.

Zamišljena kao okupljanje druga prid odlazak na polnoćku, koje do susjede i prijateljice dolaze sa fenjerima, dok muški svraćaju u bircuz da pokvase grlo. Posloženo je pregršt lijepih božićnih pjesama, koje pašu uz to doba godišta, a podupiru ih i ženski i muški glasovi, odlično postignuta harmonija koja nas je vraćala u dane djetinjstva i odrastanja.

Bilo je tu i pregršt šala i pošalica, zaostalih iz pučkogan svakodnevlja, a kako sve to prati jedan, tako blažen, tako svečan trenutak, utkano je u cjelovečernju zabavu i ugodu.

Sve to zaogrnuto je u prekrasno šokačko ruho, koje se do dana današnjega nosi na ovim prostorima, posebice u ruralnome dijelu, mada ga i urbana sredina rado prihvaća kao modne detalje u jedinstvenome i neponovljivome stapanju motiva baštine sa sofisticiranim novinama sadašnjosti.

DSC08292Uprava i prijatelji Šokačke grane pobrinuli su se i za darove, jer Božić jest vrijeme darivanja, čemu su se obradovali mališani, ne samo sudionici božaćnoga programa već sva djeca nazočna na priredbi, a predsjednik Šokačke grane, Marko Josipovićje izjavio: „Brzo je prošlo ovih 11 godina i isto toliko lijepih božićnih priča, koje redovito darujemo šokačkome puku čekajući ovaj veličanstveni blagdan. I danas su naše skupine, dječja, ženska pjevačka i muška pjevačka, upriličile cjelovečernju svečanost u čast Božića i izražavam zahvalnost svim sudionicima, koji su postigli pravu mjeru za vjeru, za nadu, za radost i opstojnost, za sve ono što Šokadija, a rekao bih i hrvatski puk može baštiniti, što je za sve nas jedno doista veliko bogatstvo. Ujedno zahvaljujem i svom Šokicama i Šokcima, svekolikim posjetiteljima koji su večeras napunili ovu našu dvoranu i svim lčjudima dobre volje da budu vedri veseli, i u ovo teško vrijeme budu izazov nade i optimizma, svega što ćemo radom oplemeniti, od rodnoga mjesta, svojega okružja, sela, grada i regije, do obitelji, koja je temelj svega. To je odličan početak za još bogatiju sutrašnjicu, za budućnost naše djece i sutra njihove djece, pa koristim prigodu da svima poželim Čestit i blagoslove Božić i sretnu i uspješnu novu, 2017. Godinu, i da se ponovno vidimo na sljedećoj božićnoj priči Šokačke grane.“

Mili moji, i autor ovih redaka pridružuje se čestitkama, da budete živi i zdravi, mir u državi, tko što nema nek nabavi!

 

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments