I JA SAM IŠAO U ŠKOLU

tekst i foto: Sonja Breljak
077Berlin/ -Obraćam se ovom prigodom prvenstveno vama djeco. Znam da vam to pomalo zvuči nevjerojatnim ali eto i ja sam nekad bio dijete i išao u školu. Najljepši je u školi bio onaj zadnji dan, kao ovaj kad se dijele učeničke knjižice. Čitati i pisati učite i u njemačkim školama. No, u ovoj školi učite još nešto važno, o domovini, o svojim korjenima, o povjesti, učite jezik svoga naroda, rekao je između ostaloga veleposlanik RH u Njemačkoj, Ranko Vilović, prigodom uručivanja učeničkih knjižica na kraju školske 2013/14. godine.

Lijepo su to priredili koordinatorica Rachela Fay i učiteljica Marina Maganić Buljan te učitelj Mladen Balent. Organizirali su svečanu dodjelu učeničkih knjižica i pohvalnica u dvorani HKM Berlin.

Bilo je veselo. Djeca su ponosno prilazila i primala knjižice, pohvalnice i školski list Zvončić. Svečanosti je prisustvovao veleposlanik Vilović i supruga mu Ivanka.

Veleposlanika je zapala lijepa dužnost uručiti posebne pohvalnice učiteljskog vijeća učenicima, njih 16, koji su se posebno istaknuli u radu, tijekom netom završene školske godine.

Učitelji su zamolili roditelje i da prigodom uzimanja školskog lista “Zvončić” koji je inače besplatan, ostave dobrotovorni prilog koji će uputiti osnovnoj školi Antun i Stjepan Radić u Gunji.

Pored toga, prodavali su i kolače od čega će prihod biti upotrijebljen prigodom skorog ( u listopadu) uzvratnog posjeta učenika iz Berlina, Osijeku. Naime, nedavno su u Berlinu gostovali učenici iz osječke škole Retfale, sklopljena su tom prigodom lijepa prijateljstva pa se sad među polaznicima hrvatske nastave u Berlinu, s  nestrpljenjem očekuje zajedničko jesenje putovanje u Hrvatsku.

Učitelji su posebno na potpori zahvalili roditeljima, članovima Društva prijatelja Hrvatske dopunske škole te pozvali i druge roditelje da se aktivnije uključe u rad Škole. Riječi pohvale izrekli su i  na račun  HKM Berlin i svećenika koji uvijek susretljivo ustupe prostor za priredbe i okupljanja.

Zahvalnost je upućena i Zavičajnom klubu “Brođani”, posebno na pomoći i potpori koju su iskazali prigodom nedavnog dolaska i boravka gostiju iz Osijeka.

Pohvalno su se izrazili o izvrsnoj suradnji s Veleposlanstvom Republike Hrvatske, te zahvalili i urednici Hrvatskog glasa Berlin za medijsko praćenje aktivnosti učitelja, i učenika Hrvatske nastave Berlin.

Bilo je to svečano i ugodno druženje, baš kako to zaslužuje kraj školske godine. Za nadati je se da će ovogodišnjih 180 polaznika Hrvatske nastave, pozitivnim utiscima, privući još hrvatske djece i roditelja i popuniti ove školske, daleko od domovine, vrlo važne klupe i redove. Nova školska godina Hrvatske nastave Berlin  počinje 01. rujna 2014.

Za kraj, pogled nam pade na lijepe stihove ispisane na zidu dvorane tijekom dodjele učeničkih knjižica: Zbogom ploče, klupe, knjige, zbogom teške đačke brige! Sad će djeca širom svijeta slavit praznik žarkog ljeta. A kad minu dani ljetni, oblaci će stići sjetni. I kad grane budu gole, pune sunca, bit će škole.
Svim učenicima Hrvatske nastave Berlin, Hrvatski glas Berlin želi lijepo ljetno ferije. I vrlo mladoj a sposobnoj i angažiranoj ekipi učitelja svakako. A bome i onima preko čijih ruku i leđa sve to prelazi -roditeljima!

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments