HODOČASTILI GOSPI OD SUZA

tekst i foto: Đuro Ružičić
032Pleternica
/ Od 1955. godine u Pleternici na brdu održavaju se Devetnice Gospi od Suza od 23.do 31.08. koje posjećuju hodočasnici iz svih krajeva Lijepe naše.

Iz gotovo svih pravaca pristizali su pješaci koji su pjesmom i molitvom upućivali molbe i vapaje za sve svoje i potrebe svojih bližnjih.

Godine 1954. u župi Bučje blizu Pleternice održavale su se misije pod vodstvom misionara Stjepana Mullera, isusovca iz Zagreba. Dok je razgovarao sa svećenicima o čudesnim događajima koji su se u Crkvi događali, misionar je posebno spomenuo događaj suzenja lika Gospe u Siracusi prethodne godine.

Tom razgovoru bio je prisutan i vlč. Ljudevit Petrak, župnik iz Pleternice. Nakon što je saslušao misionara, zamolio je sliku Gospe od Suza i s njom u ruci uputio se u crkvu te klečeći u molitvi zatražio prosvjetljenje od Gospodina.

Bilo je to teško vrijeme za pleterničku župu i njega osobno. Naime, 3. prosinca 1944. godine partizani su do temelja srušili župnu crkvu svetog Nikole. S noći od 11. na 12. svibnja 1945. godine pred njegovim očima ubijen je tadašnji pleternički župnik vlč. Franjo Radović. Nakon rušenja crkve komunističke su vlasti spriječavale ponovnu izgradnju župne crkve. Unatoč tome, župljani su se nedjeljom i blagdanom okupljali i slavili svetu mislu na otvorenom.

SLIKARazmišljajući o svemu tome vlč. Petrak odlučio je uvesti pobožnosti Gospi od Suza kroz devet dana. Ono što je tada naumio, ostvario je naredne godine, te je 23. kolovoza 1955. započela devetnica na temeljima razorene župne crkve, a posljednje večeri 31. kolovoza, poslije svečanog euharistijskog slavlja, poveo je procesiju s upaljenim svijećama oko istih temelja crkve. Razlozi zbog kojih je vlč. Petrak započeo devetnicu Gospi od Suza, osim duboke predanosti Majci Božjoj, bili su: molitva za duhovnu obnovu župe, očuvanje vjere pred najezdom bezbožnog komunizma te dobivanje dozvole za ponovnu izgradnju župne crkve.

Nikad više hodočasnika iz cijele Hrvatske kao ove godine. Požeški biskup msgr. Antun Škvorčević je na samom početku euharistijskog slavlja pozdravio riječima „Blažena Ti što povjerova“.

Na početku propovjedi je pozdravio nazočne političare u nadi da su došli na misno slavlje da se sjedine sa narodom i da paze kakve zakone donose, zakone koji nisu protiv čovjeka i obitelji, koja mora biti stup društva ne samo u Hrvatskoj već u cijelome svijetu. Posebno je pozdravio mlade koji su došli sa svih strana i poručio im da ne gube vjeru i nadu u bolju budućnost u Hrvatskoj premda se mnogi trude da Hrvatsku prikažu kao zemlju bez perspektive i boljeg života.

Za sam kraj poželio je svim hodočasnicima puno vjere i da Gospine suze budu suze radosnice u kojima se svjetluca novi i bolji život, a euharistijsko slavlje je završilo velikom procesijom sa likom Gospe od Suza.

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments