BOLJI IZGLEDI ZA INVESTICIJE

Gospodarski dan Industrijske i trgovačke komore i Hrvatskog gospodarskog saveza 

tekst: IHK für Rheinhessen
foto: Hrvatski gospodarski savez
Posjetitelji Gospodarskog dana Hrvatske_2Mainz/ Godinu dana nakon pristupanja Hrvatske Europskoj uniji sve su bolji izgledi za održivi trend rasta hrvatskog gospodarstva. To i njemačkim poduzećima otvara dobre mogućnosti za ulazak na hrvatsko tržište.

Privlačenjem radne snage iz Hrvatske njemačka poduzeća već sada profitiraju od slobode pružanja usluga i slobode kretanja nakon ulaska Hrvatske u EU.

O ekonomskim i pravnim perspektivama mlade članice EU-a su mali i srednji poduzetnici Rheinhessena razgovarali sa stručnjacima na „Hrvatskom gospodarskom danu“ Industrijske i trgovačke komore Rheinhessen i Hrvatskog gospodarskog saveza.

Referenti susreta, Mario Susak, Alois Kovac, Adriana Petrovic, Josip Spoljaric, Dr. Harald Augter, Günter Jertz, Uwe HiltmannPočasni konzul Republike Hrvatske i počasni predsjednik Industrijske i trgovinske komore (IHK), dr. Harald Augter, pojasnio je da će se gospodarski učinak Hrvatske u ovoj godini vjerojatno još lagano smanjiti: „No već za 2015. godinu izgledan je realni rast bruto društvenog proizvoda.“

Industrijska proizvodnja i izvoz su u prvom tromjesečju 2014. ostvarili neočekivano pozitivan razvoj. Izvoz robe u Uniju je u prvom tromjesečju nominalno bio za 11,4 posto veći nego u istom tromjesečju prethodne godine kad Hrvatska još nije bila članica EU-a.

Napredak bi trebale popratiti strukturne reforme koje su preporuka od strane Europske komisije za 2015. i 2016. godinu kao i EU-strukturne pomoći koje će pritjecati do 2020. godine. Prema Augteru pojačano će se ulagati u vodne projekte i projekte postupanja s otpadom, izgradnju i modernizaciju željeznice, energetsku učinkovitost i obnovljive izvore energije te u razvoj prije svega malih i srednjih poduzeća. Privatnim ulaganjima trebaju se unaprijedili veliki energetski projekti, bolnice i drugi javni građevinski projekti. „Sve to“, prema riječima počasnog konzula, „već srednjoročno pruža dovoljan poticaj njemačkim poduzećima da razmotre svoj angažman na tom novom EU-tržištu. Tamo njemačka poduzeća, čiji je know-how u Hrvatskoj vrlo tražen, imaju tradicionalno dobre izglede za pokretanje poslovanja.

 

Generalni konzul Republike Hrvatske, Josip Špoljarić, iznio je novosti od prethodnog dana: „ Europska komisija je jučer u gospodarskom izvještaju o Hrvatskoj za godinu 2015. predvidjela rast od 0,2 posto, što je pozitivan poticaj za Hrvatsku.“

Prema podacima koje je iznio Mario Šušak iz Hrvatskog gospodarskog saveza u Frankfurtu/Majna, mala i srednja poduzeća u Hrvatskoj trenutno bilježe rast izvoza od oko 3 posto. Ali: „Daljnji rast izvoza u sljedećim godinama nužan je za mala i srednja poduzeća.“ Poduzetnici su više očekivali od dosadašnjih poticaja iz europskih fondova. Pokazalo se da su administrativne prepreke veće no što se mislilo. Također je naveo da je Savezna Republika Njemačka jedan od najvažnijih partnera na gospodarskom području. Ekonomski stručnjaci ostaju skeptični što se tiče „velike“ spremnosti hrvatske vlade na reformu. Hrvatska poduzeća i inozemni investitori u istoj se mjeri nadaju obratu i velikim reformama u zemlji. Većina promatrača vidi u predstojećim izborima „posljednju šansu“ za promjenu smjera.

Mario Šušak naglasio je porast broja izdanih radnih dozvola. U drugoj polovici 2013. g. ukupan broj podnijetih zahtjeva iznosio je 7.475, od kojih je odobreno 5.943. Usporedno s time postoji veliki porast u 2014. g. Ukupna brojka od 22.732 podnijetih zahtjeva u razdoblju od siječnja do studenoga 2014. g. je znatna, od toga je odobreno i izdano 18.221 radnih dozvola.

Prema riječima Adriane Petrović su mnogi investitori od promjene Zakon o radu 7. kolovoza 2014. očekivali velike reforme. Očekivanja su međutim, prema procjeni odvjetnice iz Poreča/Hrvatska, bila previsoka: „Novi Zakon o radu donio je malo promjena u izdašnoj zaštiti od otkaza u Hrvatskoj. Ipak su ekstremni zaštitni propisi koji su se često zlorabili, vrlo ograničeni.“

Nakon više od godine dana iskustva sa stručnjacima iz Hrvatske u poduzeću City-Bus Mainz GmbH direktor Uwe Hiltmann donosi „više nego pozitivnu“ međubilancu. U cijeloj Njemačkoj će ÖPNV (Javna gradska i međugradska prometna poduzeća) do 2015. trebati najmanje 12.000 novih djelatnika na temelju postojeće dobne strukture. Mirovina s 63 godine i sve veća potražnja za uslugama javnog prometnog poduzeća u svim njemačkim aglomeracijskim područjima još će pojačati ovaj trend. Ovdje se traže nove, uspješne i višeslojne strategije za dobivanje osoblja. Hiltmann navodi: „City-Bus Mainz je od pristupanja Hrvatske Europskoj uniji aktivan u traženju stručnjaka iz Hrvatske. U Hrvatskoj smo pronašli i u naše poduzeće doveli visoko motivirane i dobro obrazovane stručnjake  – te ćemo se i u dolazećim godinama potruditi za daljnje kandidate.“

 

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments