VINČEKU DRAGI

Uspješna Martinjska zabava u Hrvatskoj kulturno-umjetničkoj i sportskoj zajednici 

tekst i foto: Sonja Breljak
152Berlin
/ Tradicionalna Martinjska fešta, ispunila je i ove godine prostorije Hrvatske kulturno-umjetničke i sportske zajednice. Bilo je ukusnog ića i domaćeg pića, pa glazbe, plesa, običaja, šale i satire.

Bilo je to ujedno i trideseto izdanje Martinja jer ovu zabavu Zajednica orabizira onoliko godina koliko i sama postoji, dakle, od početka, osnutka, sad već davne 1984. godine.

Program ovogodišnje proslave Martinja, vodila je potpisnica ovih redaka podsjetivši na zasluge uprave Zajednice za ugodne  zabave i druženja kao i na običaje i značenje Martinja i svetog Martina.

Goste je pozdravio predsjednik Ivan Salopek. Među njima posebno, svećenike HKM Berlin, župnika fra Ivana Čuguru te dušobrižnika fra Ivana Macuta, kao i Josipa Juratovića, zastupnika u njemačkom parlamentu, potom i članove “Brođana” predvođene predsjednikom i dopredsjednicom, Ivanom Bitunjcem i Elizabetom Kopić kao i Aleksandru Brnetić, novinarku i suosnivačicu Zajednice.

Par pozdravnih i prigodnih riječi izrekli su zatim i Josip Juratović i fra Frano Čugura, oba ističući pritom važnost djelovanja i okupljanja, očuvanja hrvatskog identiteta, druženje i njegovanja običaja.

Folkor Hrvatske zajednice izveo je žive i vesele zagorske plesove. Potom se pristupilo veselom i duhovitom a dobro uvježbanom običaju krštenja mladoga vina. Ceremoniju je predvodio, a tko drugi, nego sveti Martin čiju ulogu je izvrsno odigrao Ivan Tušek, član Zajednice uz suradnju pomagača. Vino je kršteno, Martin poškropi svetom vodicom sve prisutne i odlazi, nastavlja se pjesma i ples koji sigurno još traju dok vam ove redove sričem.

Dedeku su naši stari, samo lepe stvari znali, ni im bilo treba leka, klet je bila apoteka, veli jedna narodna mudrost. Njoj treba vjerovati. Kažu, u vinu je istina ali i lijek.

Tijekom večeri folkloraši su izveli Zagorske plesove. A Ivan Salopek je je uručio zahvalnicu  Ivanu Bogdanoviću poradi svih 30 godina njegova članstva u Zajednici.

Do kasnih se sati plesalo uz glazbu, na podiju su bili Kornelija i Damir Kozarić.

Sve u svemu, vrlo uspješna proslava Martinja 2015. u Hrvatskoj kulturno-umjetničkoj i sportskoj zajednici.
berlin

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments